Το πρώτο εξάμηνο που άρχισα να γράφω στο Savoir Ville μου έρχεται ένα μήνυμα να κάνω θέμα για το πως πρέπει να φλερτάρει ο κόσμος. Με άλλα λόγια έδωσα στους αναγνώστες μας πέντε tips για το πως να φλερτάρουν και να έχει αποτέλεσμα. Δύο χρόνια μετά, σου εκμυστηρεύομαι πως δεν έχω ιδέα πως φλερτάρει ένας άνθρωπος. Δεν ξέρω τι πρέπει να πεις, τι πρέπει να κάνεις, πως να φερθείς και πάνω απ’ όλα δεν ξέρω πως μπορείς να κάνεις mastering the art of flirting. Και είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη.

Το φλερτ είναι κάτι περίπλοκο. Είναι κάτι που το χεις ή δε το χεις. Ακόμη και αυτοί που δεν ξέρουν να φλερτάρουν, αν το έχουν θα τους είναι πολύ εύκολο να διαπρέψουν σε αυτό. Εκείνοι που δεν το έχουν, απλώς το προσπαθούν τα τελευταία -τουλάχιστον- δέκα χρόνια της ζωής τους και καταλήγει σε μια τρομερά μεγάλη αποτυχία. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν πειράζει αν δεν ξέρεις να φλερτάρεις.

Πράγματι, σε έναν κόσμο που όλα έχουν απλοποιηθεί σε έναν τεράστιο βαθμό, το ότι το φλερτ είναι κάτι περίπλοκο, κάνει τους ανθρώπους να προσπαθούν να το αποφύγουν. Γκρινιάζουμε μετά όλες μας ότι χάθηκε ο ρομαντισμός, χάθηκαν οι gentlemen και χάθηκε και το παιχνίδι των σχέσεων. Όταν λοιπόν, θα βγεις έξω για ένα χαλαρό ποτό, θα έρθει δίπλα σου εκείνος που κοίταξες με το που μπήκες στο μπαρ, θα σου πει δυο -ελπίζω έξυπνες- κουβέντες και πιθανότατα να γυρίσετε μαζί σήμερα το βράδυ, εσύ μετά θα παραδεχτείς ότι θέλεις κάποιον που θα χρειαστεί να σε φλερτάρει για να σε ρίξει και θα χεις και δίκιο.

Σε ένα διαφορετικό σενάριο της ζωής, θα είσαι στη φάση που δεν μπορείς να καταλάβεις αν σε φλερτάρει ο άλλος ή όχι. Μιλάτε, βγαίνετε, ξαναβγαίνετε και περιμένεις να σου πει ο ξεκάθαρα κάτι του στυλ “εχμ, σε φλερτάρω” ή κάτι αντίστοιχο, ενώ εσύ δεν είναι ότι το παίζεις σκληρή αλλά δεν έχεις τι να απαντήσεις και ίσως να τον αφήνεις και μαλάκα γιατί σε γουστάρει και στο δείχνει. Όση εμπειρία και να έχεις, όσο δυνατός παίκτης και να είσαι στο παιχνίδι των σχέσεων, είναι εντάξει να μην ξέρεις να φλερτάρεις.

Δεν πειράζει που με το που σου δείχνει τα πιο έντονα σημάδια ότι σε γουστάρει, εσύ σταματάς να απαντάς. Δεν πειράζει που όταν σου λέει ότι έχεις ωραίο χαμόγελο εσύ κοκκινίζεις και λες ένα ευχαριστώ που ακολουθείται από ένα “ωραίος καιρός σήμερα ε;”. Δεν πειράζει που κάθε φορά που σου λέει κάτι γλυκούλι εσύ ξενερώνεις ή προσπαθείς να το κόψεις. Γιατί στην τελική, και τι πειράζει που δεν ξέρεις να φλερτάρεις; Υπάρχει κάποιος που σε αγαπάει γι’ αυτό, σε κοροϊδεύει κάθε φορά που το κάνεις και του αρέσει να μην ξέρεις να φλερτάρεις. 

Και υπάρχει και κάποιος που απλώς νομίζει ότι είσαι σχεδόν καθυστερημένη.