Αν είσαι κι εσύ λάτρης της σοκολάτας και την τρως αδιάλειπτα πρωί μεσημέρι και βράδυ, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την καφεΐνη που περιέχεται σε αυτή.

Μιλάμε για την φουλ εκδοχή, τη μαύρη σοκολάτα, με 70% και πάνω κακάο. Κι αυτό γιατί η αυθεντική σοκολάτα, είναι αυτή που περιέχει κακάο (κακαόμαζα) κι όχι κακαοβούτυρο.

Επίσης, η σοκολάτα πέρα από την υπέροχη γεύση της, είναι γνωστή και για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία. Ακόμη, έχει αποδειχτεί ότι η σοκολάτα είναι καλή και για την καρδιά, ενώ έχει και αντιοξειδωτικές δράσεις.

Μπορείς λοιπόν να την τρως άφοβα, άλλα με μέτρο καθώς έχει ζάχαρη.

Ωστόσο, η σοκολάτα περιέχει και καφεΐνη. Κι αυτό έχει δημιουργήσει αρκετούς μύθους σχετικά με το πόσο επηρεάζει τον άνθρωπο. Προκαλεί για παράδειγμα, αϋπνία, αν καταναλωθεί βράδυ; Επιτρέπεται στις εγκύους να τρώνε σοκολάτα; Κι αν ναι σε ποια ποσότητα και πόσο συχνά;

Η αλήθεια.

Η αλήθεια λοιπόν, είναι ότι η σοκολάτα όντως περιέχει καφεΐνη. Και όντως ισχύει, ότι δίνει ενέργεια και boostάρει τον εγκέφαλο.

Κατά πόσο όμως επηρεάζει τον ύπνο μας η καφεΐνη σε αυτή;

Η καφεΐνη επιδρά στον άνθρωπο πιο αποτελεσματικά υπό τη μορφή υγρού. Κι αυτό γιατί, το στομάχι χωνεύει πιο γρήγορα τα υγρά απ΄ ότι τα στέρεα. Οπότε, περισσότερο πιθανό είναι να επιδράσει στον άνθρωπο η σοκολάτα ως ρόφημα, παρά ως στέρεη τροφή.

Επίσης, μια σοκολάτα περιέχει λιγότερο από 25mg καφεΐνης ανά 50gr σοκολάτας. Η ποσότητα αυτή είναι αμελητέα. Και ειδικά, στις σοκολάτες γάλακτος, η καφεΐνη μειώνεται ακόμα πιο πολύ, στα 10mg.

Αν σκεφτεί κανείς λοιπόν, ότι ο μέσος άνθρωπος μπορεί να καταναλώνει ημερησίως περίπου 400mg καφεΐνης, καταλαβαίνεις ότι η ποσότητα, που βρίσκεται στη σοκολάτα είναι ελάχιστη.

Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν ότι γενικά, η κατανάλωση καφεΐνης θα πρέπει να σταματάει πέντε με έξι ώρες πριν πέσεις για ύπνο. Κι αυτό γιατί, άτομα που έχουν προβλήματα ύπνου, σίγουρα θα επηρεαστούν. Η πρόσληψη καφεΐνης από οποιαδήποτε πηγή, είναι πιθανό να τους επιβαρύνει.

Αλλά, αυτό αφορά σε ειδικές περιπτώσεις. Αν μένεις κάτω από το όριο της συνιστώμενης δοσολογίας (τα 400mg), λογικά δεν θα πάθεις κάτι, αν φας σοκολάτα πριν πέσεις για ύπνο. Οπότε μην αγχώνεσαι.