Ο πρωινός καφές είναι τελετουργία για κάποιους. Υπάρχουν άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, που πολύ απλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τον καφέ. Που αν δεν νιώσουν την καφεΐνη να κυλάει μέσα τους, ο εγκέφαλος δεν μπαίνει σε λειτουργία.

Και ειδικά, αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που στρεσάρονται πολύ και αγχώνονται, ο καφές είναι το αντίδοτο.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η καφεΐνη δεν βοηθάει ιδιαίτερα σε καταστάσεις έντονου άγχους και γι΄ αυτό συστήνουν σε αυτούς, που πάσχουν από διαταραχές άγχους να τον περιορίζουν.

Η αλήθεια

Γεγονός είναι ότι ο καφές περιέχει πολύ καφεΐνη. Η συνιστώμενη δοσολογία ημερήσια κατανάλωσης καφέ λοιπόν, είναι τα 400mg καθημερινά. Φυσικά αν είσαι έγκυος η δόση μειώνεται κατά το ήμισυ.

Επίσης γεγονός είναι, ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ταχυκαρδία, πονοκέφαλο, εκνευρισμό και φυσικά, αϋπνίες.

Αν όμως πάσχεις από διαταραχές άγχους, τότε η καφεΐνη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την κατάστασή σου. Έρευνες έδειξαν ότι, τα άτομα με τέτοιου είδους διαταραχές, είναι πιο ευαίσθητα στην καφεΐνη, ενώ σύμφωνα με άλλες δημοσιεύσεις, τα άτομα αυτά είναι πιθανό να έχουν πιο έντονα συμπτώματα.

Βέβαια, κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Μπορεί εσένα να μην σε επηρεάζει  καφές. Αλλά, όπως και να έχει, θα πρέπει να παρακολουθείς αν τυχόν έχεις κάποια συμπτώματα, που να μην τα έχεις συνδέσει με την κατανάλωση καφεΐνης.

Η λύση

Σύμφωνα με την American Psychological Association, υπάρχουν τρόποι για να απολαύσεις τον αγαπημένο σου καφέ, χωρίς να επηρεάσει την υγεία σου.

Καταρχάς, απέφυγε να καταναλώνεις καφεΐνη με άδειο στομάχι. Ο λόγος είναι, ότι αυξάνει τα οξέα του στομάχου και προκαλεί καούρες, δυσκολίες στη χώνεψη, ακόμα και φλεγμονή.

Επίσης, απέφυγε να πίνεις καφέ έξι ώρες πριν τον βραδινό σου ύπνο. Θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα.

Το πιο δύσκολο όμως, είναι το κομμάτι του πρωινού καφέ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλύτερο να πιεις τον πρώτο σου καφέ -ναι αυτόν, τον πολυτιμότερο καφέ της ημέρας- μια ώρα αφότου ξυπνήσεις. Είναι δύσκολο, είναι άκαρδο, αλλά αυτή την οδηγία δίνουν οι ειδικοί, λόγω της μειωμένης κορτιζόλης.

Και γενικά, αυτό που σε γενικές γραμμές υποδεικνύουν, είναι ότι θα πρέπει να απεξαρτητοποιηθείς από την καφεΐνη και να μην την καταναλώνεις σε καθημερινή βάση. Αδύνατον.

Κι όμως, οι έρευνες δείχνουν, ότι μετά από έναν μήνα αποχής, πολλοί άνθρωποι νιώθουν καλύτερα και πιο ήρεμοι.

Αν θεωρείς όμως, πολύ ακραία αυτή τη λύση, τότε παρατήρησε τον εαυτό σου. Δες αν μετά την κατανάλωση καφέ, έχεις κάποια ενόχληση ή αν νιώθεις κάπως δυσάρεστα.

Επίσης, πάντα είναι προτιμότερο να απευθύνεσαι στον προσωπικό σου γιατρό, όπου είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος να σε συμβουλεύσει.