Η ψυχολογία λέει (με απλά λόγια) ότι τα χαρακτηριστικά που έχει κάθε άνθρωπος συνθέτουν την προσωπικότητα του και έτσι κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός. Μεγαλώνουμε μαθαίνοντας να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας και να αποδεχόμαστε τα ελαττώματα τους και την διαφορετικότητας τους.

675b3a7c7128188fd72ad37837626444

Τι γίνεται όμως όταν τα αρνητικά γνωρίσματα του ενός επηρεάζουν κατά κάποιο τρόπο την καθημερινότητα του άλλου και δυσκολεύουν την λειτουργικότητα που έχουμε σαν άνθρωποι;

Θα σας πω εγώ τι γίνεται… αρχικά μας κουράζουν και εσύ σκέφτεσαι ντάξ δεν θα δίνω σημασία σε αυτά που λένε. Αλλά οοοχι συνεχίζουν και πολύ απλά μας κάνουν τα νεύρα κρόσσια, και δημιουργούν αυτό το καταπληκτικό αρνητικό συναίσθημα που η πίεση σου χτυπάει κόκκινο, η παλμοί σου αυξάνονται, η λέξη ηρεμία έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο σου και θες να αρχίσεις να φωνάζεις γενικά και ειδικά σε αυτόν που ευθύνεται. Όμως σε πολλές περιπτώσεις σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται καθηγητές, εργοδότες, ενοικιαστές και γενικά άτομα τα οποία κατέχουν θέση εξουσίας. Αυτή η κατηγορία είναι ξεχωριστή διότι, λόγω της θέσεως τους δεν μπορείς να αντιδράσεις όπως θέλεις γιατί θα υποστείς τις συνέπειες (που δεν είναι πάντα θετικές), έτσι σχεδιάζεις την τέλεια εκδίκηση στο μυαλό σου, πέρα από τα πλαίσια του επιτρεπτού. Πολλές φόρες ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, τους προδίδουμε και τις ανάλογες ευθύνες. Υπάρχει άρνηση οποιουδήποτε συμβιβασμού και ξεκινάει η παράνοια με το να τον/την κατηγορείς για όλα τα πράγματα που πάνε λάθος (π.χ. φταίει ακόμα και για την τρύπα του όζοντος) και δεν σε νοιάζει, γιατί στα δικά σου μάτια είναι κατανοητό και αποδεκτό. Είναι η συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν λάθος άτομα σε λάθος θέσεις και εσύ είσαι ανήμπορος. Επίσης έχεις δημιουργήσει ήδη ένα top 5 με τρόπους που μπορούν να βλάψουν τον άνθρωπο ‘‘στόχο’’, αλλά από ένα σημείο και μετά συνειδητοποιείς ότι η φυλακή είναι πολύ ντεκαντάνς τόπος για να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου, όποτε τα σχέδια σου ναυαγούν και εσύ τι κάνεις τότε;

d0393b1b3c164dd9ccb0a727d38de02d

Τα εξής πέντε πράγματα:

  1. Βρίσε: Βοηθάει πάρα πολύ, εννοείτε όχι στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Δοκιμάστε το σε φίλους, γνωστούς, οικογένεια και ειδικά σε ανθρώπους που είναι γνώστες της κατάστασης και του υπεύθυνου.
  2. Μουσική: Βάλε στην διαπασών ένα τραγούδι και αρχίστε να χορεύετε και να τραγουδάτε, τι και αν δεν έχετε καλή φωνή, οι γείτονες να περιμένουν 3 λεπτάκια περνάμε κρίση εδώ. Το κάνει και η Μέρλιν.
  3. Γυμναστική: Αρχίστε να τρέχετε, με τα νεύρα και την συσσωρευμένη ενέργεια που έχετε μέσα σας τα 30’ λεπτά θα είναι τίποτα, κάντε βάρη και ότι άλλο θέλετε. Μετά η λέξη ηρεμία (σε συνδυασμό με κούραση) θα εμφανιστεί ξανά στο λεξιλόγιο σας.
  4. Βγείτε έξω: Το αλκοόλ βοηθάει κάπως, αλλά όχι σε επίπεδα αλκοολισμού κρίμα είναι.
  5. Κλάμα: Άμα οι βαθιές αναπνοές δεν κάνουν τίποτα και βρίσκεστε ένα στάδιο πριν το μεγάλο μπαμ, αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να κλάψει μετά θα αισθανθείτε σίγουρα καλύτερα.

Tip: Για σίγουρα αποτελέσματα ο συνδυασμός μεθόδων είναι η καλύτερη θεραπεία.

Άμα τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό ακούστε το bonus track για αυτό το άρθρο και υπομονή.