Το John Boyega αν δεν τον ξέρεις από το Star Wars, τον ξέρεις σίγουρα από τον ζήλο που δείχνει ώστε να δούμε περισσότερες ιστορίες από την Αφρική στις οθόνες μας. Όντας και ο ίδιος Νιγηριανός-Βρετανός, θα μπορούσε άνετα να καταταχθεί άνετα κι αυτό στη λίστα με τους καλλιτέχνες που μας αποδεικνύουν ότι η γλώσσα δεν είναι πρόβλημα στην τέχνη. Μόνο που τώρα ήρθε πραγματικά η ώρα να μας το αποδείξει, με τη βοήθεια του Netflix.

Mαζί με τη δική του εταιρεία παραγωγής υπέγραψε συμβόλαιο με το Netflix για την δημιουργία ταινιών από την Αφρική αλλά και για την Αφρική

Το Netflix επίσης είναι εμφανές ότι προσπαθεί να διευρύνει τους ορίζοντες του. Δημιουργοί σαν τον John Boyega φέρνουν αυτό το όραμα κοντά στην πραγματικότητα. Τα νέα τους πρότζεκτ δεν θα μείνουν μόνο στη γλώσσα ή τη θεματολογία της Αφρικής. Θα προσπαθήσουν να ενσωματώσουν την αφρικανική κουλτούρα όσο γίνεται περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι χαρακτήρες, το crew πίσω από τις κάμερες, τα σενάρια, θα είναι όλα από τη συγκεκριμένη κουλτούρα. Και πρόκειται μάλιστα για μια κουλτούρα με βαθιά παράδοση στις ιστορίες. Αυτή τη φορά θα μπορέσει και ο κόσμος να μάθει αυτές τις ιστορίες για την Αφρική από ανθρώπους που έχουν τις ρίζες τους εκεί.

Ο John Boyega θα αποτελέσει έτσι έναν από τους συνεχώς αυξανόμενους δημιουργούς που επιλέγουν η Αγγλική να μην είναι η βασική γλώσσα των έργων τους. Όταν μάλιστα βρίσκουν εταιρείες που στηρίζουν αυτή τη προσπάθεια, το μήνυμα τους έχει αντίκτυπο στο κοινό.

Μία από τις βασικές πρωτοβουλίες του Netflix προς την κατεύθυνση αυτή είναι και το πρότζεκτ Naija. Αυτό φέρνει στην περίφημη πλατφόρμα περισσότερες Νιγηριανές παραγωγές από όσες έχουμε ξαναδεί. Αποκλείεται άλλωστε να μην το πρόσεξες. Ήταν πολύ σημαντική η μέρα όπου το timeline μας στο Twitter γέμισε με το ενθαρρυντικό μήνυμα “N is for Nigeria”. Ή μπορεί να πρόσεξες την πρώτη original παραγωγή του Netflix από Αφρική, με τίτλο Queen Sono. Πρόκειται για μια δραματική σειρά 6 επεισοδίων που μπορεί και να μπει στη λίστα με τα αγαπημένα σου. Αυτά τα δύο, λοιπόν, αποτελούν μια καλή εισαγωγή στο τι να περιμένουμε από τις αφρικανικές παραγωγές μέχρι ο John Boyega να μας ενημερώσει για την πρώτη παραγωγή του.

featured image: entrepreneur.com