Ο JJ Bola μας προκαλεί να αναθεωρήσουμε το "τι είναι ένας άντρας"

Ο JJ Bola μας βοηθάει να διαλύσουμε τα στερεότυπα που ακολουθούν έναν άντρα

Το κάνει με ένα βιβλίο για τον σύγχρονο τοξικό ανδρισμό

Έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια να ακούμε για τα συνθήματα #MeToo και τη θυματοποίηση της γυναίκας, προβάλλοντας πάντοτε τον φεμινισμό που μας διακατέχει. Κάπου εκεί όμως χάσαμε το νόημα και ξεχάσαμε τι πάει να πει φεμινισμός. Ο φεμινισμός εξ ορισμού στόχευε στην ισότητα, της οποίας η απουσία έχει φτάσει πλέον να βαραίνει και τα δύο φύλα. Για τις γυναίκες ξέρουμε, ακούμε, διαβάζουμε κάθε μέρα. Για τους άντρες, έρχεται να μας μιλήσει ο JJ Bola με το νέο του βιβλίο "Mask Off".

Υπάρχουν πολλοί μύθοι που περιτριγυρίζουν τους άντρες. Θες να ακούσεις μερικούς; Δώσε βάση στο καθημερινό σου λεξιλόγιο και τις εκφράσεις που χρησιμοποιείς. "Αληθινός άντρας", "οι άντρες δεν κλαίνε", "οι άντρες είναι δυνατοί", "έλα ρε φίλε, μην κάνεις σαν γκέι". Ατάκες που ακόμα κι αν θες να υποστηρίξεις ότι δεν έχεις ξεστομίσει ή σκεφτεί ποτέ, σίγουρα άκουσες από μια παρέα στο διπλανό τραπέζι. Είναι οι φράσεις με τις οποίες μεγαλώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των αγοριών σήμερα. Για να αναρωτιόμαστε εμείς μετά τι πήγε λάθος.

Ο JJ Bola αποφάσισε να γράψει για αυτούς τους μύθους που έχουν φτάσει να γίνουν μέρος της πραγματικότητάς μας

Ο ίδιος είναι ποιητής και συγγραφέας. Το πρώτο του μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 2017 με τίτλο "No Place to Call Home". Ανάλογο θέμα είχε και μια ομιλία του σε ένα event TEDX. Τώρα, στο "Mask Off" μιλά για όσες αλήθειες χρειάζεται να μάθουμε για τον "τοξικό ανδρισμό".

Άντρες ομοφυλόφιλοι, αλλόθρησκοι, έγχρωμοι ή μη που μεγάλωσαν μη θέλοντας να είναι πάντοτε οι δυνατότεροι ή οι καλύτεροι. Ωστόσο, οι κοινωνίες δεν τους άφησαν. Όσα τους είπαν αποδείχθηκαν επικίνδυνα για το μέλλον τους, κάτι που έγινε εμφανές πολύ αργότερα. Από το μπλε βρεφικό δωμάτιο μέχρι το κέρασμα στο πρώτο ραντεβού, οι άνδρες είναι λες και μεγάλωσαν με κάποιο manual για να είναι πάντοτε σωστοί. Όλο αυτό όμως δυστυχώς αποτελεί θέμα με το οποίο ασχολούνται μόνο οι συγγραφείς. Αν τολμήσει κάποιος άντρας σε μια παρέα να φέρει ένα τέτοιο θέμα στην επιφάνεια, ξέρουμε όλοι ήδη την αντίδραση.

Το βιβλίο "Mask Off" είναι ειλικρινές από την άποψη ότι αναγνωρίζει αυτό το χάσμα μεταξύ βιβλίου και πραγματικότητας. Ο JJ Bola δεν έχει αυταπάτες ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Κάνει όμως την αρχή για μια μεγάλη συζήτηση. Κι αυτή η μάσκα που καλούνται να βγάλουν οι αναγνώστες διαβάζοντας ακόμα τον τίτλο του βιβλίου, είναι ο ανδρισμός τον οποίο άλλοι τους φόρεσαν.

Το βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από τις βρετανικές εκδόσεις Pluto και ελπίζουμε σύντομα να μεταφραστεί και στα ελληνικά. Μέχρι τότε μπορείς να δεις εδώ τον JJ Bola να συμμετέχει σε μια συζήτηση για τον ανδρισμό ή την ομιλία του στο TEDX.

Featured Image: @theeyeofja
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.