Την περασμένη εβδομάδα, το έργο της ζωγράφου, Jenny Saville, με τίτλο Propped, πωλήθηκε στη τιμή των 9,5 εκατομμυρίων λιρών! Έτσι, κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα στους καλλιτέχνες με τα πιο ακριβά έργα τέχνης. Στη δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε στην γκαλερί Sotheby´s στο Λονδίνο, προηγήθηκε μια μάχη ανάμεσα σε πέντε αποφασισμένους διεκδικητές του συγκεκριμένου έργου. Τελικά, επικράτησε μόνο ένας, ο οποίος και κράτησε την ανωνυμία του και συμμετείχε μέσω τηλεφώνου, προσφέροντας τα περισσότερα χρήματα.

Η τέχνη της Jenny Saville έχει περιγραφεί ως αριστουργηματική και έχει «τραβήξει» το ενδιαφέρον μας με τις ιδιαίτερες χυμώδεις φιγούρες της και τα παραστατικά χρώματα που χρησιμοποιεί στον καμβά της. Το πολυσυζητημένο έργο “Propped” είναι μια ελαιογραφία και είναι μια γυμνή αυτοπροσωπογραφία της Saville, στην οποία αναπαριστάται να αγκαλιάζει τους μηρούς της με τα χέρια της, κοιτώντας με έναν προκλητικό τρόπο σε έναν υποτιθέμενο καθρέφτη. Επιπλέον, στο έργο αναγράφονται λέξεις στα γαλλικά, προερχόμενες από τη φεμινίστρια Luce Irigaray.

saatchigallery.com

Είναι φανερό ότι Saville έδωσε μια δική της εκδοχή για την ομορφιά και το σώμα μιας γυναίκας, απορρίπτοντας με τον δικό της τρόπο την άποψη ότι θα πρέπει να είναι τέλεια και αψεγάδιαστη. Και αυτό μας αρέσει πολύ!

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η μεγάλη προσφορά για το έργο «Propped», βοήθησε στο να ολοκληρωθεί η δημοπρασία με κέρδος 67.3 εκατομμύρια λίρες, παραπάνω δηλαδή από το προβλεπόμενο ποσό των 53.2 εκατομμυρίων λιρών που είχε υπολογιστεί αρχικά από τους διοργανωτές του Sotheby´s.


featured image: Widewalls