Πρόκειται για τα παπούτσια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις παιδικές, καλοκαιρινές σου αναμνήσεις. Ή και εμπειρίες, γιατί όχι; Τα φορούσες για να μπεις στη θάλασσα, προστατευμένη, αλλά σε ακολουθούσαν και στα γεύματα και τις εξόδους με την οικογένειά σου. Η νοσταλγία που προκαλούν τα jelly shoes αξίζει τον κόπο για να πάρουν και πάλι θέση στη λίστα με τις τάσεις και τα items της ντουλάπας μας; Από ό,τι δείχνουν τα πράγματα ναι.

Η Alexa Chung δείχνει να το πιστεύει πάντως

“Είναι τόσο λάθος, που είναι σωστά”, λέει η ίδια στη British Vogue για το πιο αναπάντεχο trend στα παπούτσια. “Τα αγαπάω με έναν ειρωνικό τρόπο. Νομίζω πως είναι “ευφυή” και ξεκάθαρα βρετανικά”.

 
View this post on Instagram
 

Jell I never, our Jujus are out to play.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ See link in bio.

A post shared by ALEXACHUNG (@alexachungstagram) on

Πρακτικά, το γεγονός πως η Chung τα λατρεύει δεν προκαλεί έκπληξη. Έχει ούτως ή άλλως τη μαγική ικανότητα να ενσωματώνει nerdy κομμάτια σε εμφανίσεις που ο φακός δε μπορεί να μην απαθανατίσει. Και οι απανταχού fashionistas να μην αντιγράψουν.

Τα jelly shoes δε θα τα βρεις μόνο στα outfits της Alexa Chung

Δεν ξέρουμε αν είσαι έτοιμη για αυτό, αλλά σε περίπτωση που δεν το πρόσεξες, έχουν την τιμητική τους και στα e-shops στα οποία αναζητάς την επόμενή σου επένδυση. Οι δίδυμες Olsen τα έχουν ήδη συμπεριλάβει σε συλλογές τους, με τιμή που αγγίζει τα £900. Την ίδια στιγμή, οίκοι όπως Celine και Gucci ρίχνουν το budget γύρω στα £445 και £235. Αν μέχρι πριν λίγα χρόνια σου έλεγε κάποιος ότι θα εντόπιζες jelly shoes των οποίων η τιμή είναι τριψήφιος αριθμός, θα τον πίστευες; Λογικά όχι, αλλά αυτό είναι το θέμα με τη μόδα. Ποτέ δεν ξέρεις ποια θα είναι η επόμενη ανατροπή και αφορμή αναθεώρησης της αισθητικής σου.

Gucci
Celine

Πώς δημιουργήθηκαν τα jelly shoes;

Η “γένεσή” τους είναι αμφιλεγόμενη. Η Γαλλική Vogue αναφέρει πως τα  “méduse” (γαλλική λέξη για τα jellyfish) δημιουργήθηκαν το 1946, λόγω της έλλειψης δέρματος μετά τον πόλεμο. Άλλες πηγές ισχυρίζονται πως ήταν απλά πιο φθηνά, ασφαλή για τη θάλασσα και δημιουργήθηκαν λόγω της ανόδου του πλαστικού το 1950. Δημοφιλή έγιναν στα 80s, όταν τα έντονα χρώματα, η συνθετική μόδα και η ανάγκη για διαχειρίσιμες, budget friendly τιμές ήταν τα βασικά ζητούμενα.

featured image: Evening Standard