Η σχέση της Jane Birkin και του Serge Gainsbourg κράτησε τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από το 1972. Εκείνη ήταν μια Londoner, ηθοποιός που έκανε το μεγάλο της hit στη μεγάλη οθόνη ως το “girl on motorbike”. Εκείνος από την άλλη ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους μουσικούς της Γαλλίας.

Ο Gainsbourg ενδέχεται να ήταν περισσότερο γνωστός για το provocative ρεπερτόριό του. Συμπεριλαμβανομένης και μιας εκδοχής του “La Marseillaise” στο οποίο έδωσε ένα περισσότερο σεξουαλικά απελευθερωτικό περιεχόμενο. Με τη Birkin να αναπνέει σε αυτό θυμίζοντας οργασμική διέγερση. For the record, να πούμε πως ο Gainsbourg δέχτηκε μέχρι και απειλές για τη ζωή του για αυτό το τραγούδι, του οποίου η αναπαραγωγή απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Το  “La Marseillaise”, ο Gainsbourg το είχε ηχογραφήσει με την προηγούμενη σύντροφό του, Brigitte Bardot. Εν τέλει, ούσα σε μια νέα σχέση, του ζήτησε να μην το δημοσιοποιήσει για να μη δημιουργήσει θέματα με τον νέο της σύντροφο.

Στο τεύχος του Ιουνίου του 1972 της γαλλικής Vogue, οι δυο τους φορούν matching outfits με βρετανική αισθητική

Όταν η Vogue απαθανάτισε τη Jane Birkin και τον Serge Gainsbourg απόλυτα ερωτευμένους
© André Carrara

Η Vogue συνεχίζει να θεωρεί αυτό το ζευγάρι ένα από τα πιο ρομαντικά στο Παρίσι, όπως και τότε. Παρόλα αυτά, η σχέση τους δεν ήταν δυνατόν να κρατήσει. Κάποτε εκείνος είχε περιγράψει τη ζωή του ως ένα “ισόπλευρο τρίγωνο από Gitanes (γαλλική μάρκα τσιγάρων), αλκοολισμό και κορίτσια¨. Χώρισαν το 1980, φιλικά, παρόλο που όλα τα παραπάνω τον είχαν κάνει ανυπόφορο.

featured image: Prints from the shoot for the magazine’s June 1972 issue/Vogue