Μπορεί τα νέα τώρα τελευταία για το franchise του James Bond να μην ήταν τόσο ευχάριστα, ωστόσο έχουμε κάτι για να χαιρόμαστε μέχρι τον Νοέμβριο. Αυτό φυσικά δεν είναι άλλο από τη συνεισφορά της Phoebe Waller Bridge στο σενάριο της ταινίας.

Ανέκαθεν οι ταινίες του James Bond ήταν “αντρική υπόθεση”. Δεν είναι μάλιστα λίγες φορές που πολλοί εκπρόσωποι των ταινιών έχουν αναφέρει σε δηλώσεις τους ότι μια γυναίκα Bond, δεν είναι εφικτή προοπτική. Το μόνο που κατάφεραν να εντάξουν αυτή τη φορά είναι μια πράκτορας με το ίδιο κωδικό όνομα, 007. Πρόκειται για μια εξέλιξη φυσικά, και αυτό το αναγνωρίζει και η Lashana Lynch που θα υποδυθεί τη συγκεκριμένη πράκτορα. Αυτή η ταινία όμως θα διαφέρει και για έναν ακόμα λόγο.

Η συμμετοχή της Phoebe Waller Bridge στο σενάριο δεν θα περάσει απαρατήρητη από κανέναν

Κι αυτό γιατί δεν συμβαίνει συχνά να βρίσκεται μια γυναίκα στα credits του σεναρίου αυτού του franchise. Συγκεκριμένα, στα 58 χρόνια ιστορίας των ταινιών, είναι μόλις η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η πρώτη περίπτωση ήταν αυτή της Johanna Harwood που είχε βάλει την υπογραφή της στα σενάρια των Dr. No και From Russia with Love. Από εκεί και πέρα κατά καιρούς υπήρξαν διάφορες γυναίκες που πέρασαν από τις συγγραφικές ομάδες των ταινιών, καμία όμως δεν έλαβε τα credits που της αναλογούσαν.

Σύμφωνα με τους σημερινούς κανονισμούς, για να αποδοθούν credits σε έναν σεναριογράφο, θα πρέπει να έχει συμβάλει τουλάχιστον στο 1/3 του έργου. Αυτό πρακτικά στην περίπτωση μας σημαίνει ότι τουλάχιστον το 1/3 του νέου James Bond έχει γραφτεί από τη Phoebe Waller Bridge. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι θα δούμε διαλόγους, χαρακτήρες και υπόθεση, όλα υπό τη φροντίδα της ίδιας γυναίκας που έφερε στις ζωές μας τη Fleabag. Ε, δε το λες και λίγο.

Πώς θα μοιάζει ο νέος James Bond με τη συνεισφορά της Phoebe Waller Bridge στο σενάριο;
bbc.com

Ο Daniel Craig ήταν αυτός που ζήτησε η Phoebe Waller Bridge συμμετέχει και αυτή στο σενάριο της ταινίας

Στην ερώτηση “γιατί ήθελε την Phoebe Waller Bridge συγκεκριμένα” εκείνος απλά απαντάει “because she’s a fucking great writer. Με αυτή και μόνο τη φράση περιγράφει όλα όσα αισθανόμαστε για τη Phoebe χρόνια τώρα. Ο ίδιος ωστόσο έχει παραδεχτεί ότι δεν είναι και ο πιο ευχάριστος άνθρωπος στις συναργασίες του. Μπορεί όμως παρ’όλα αυτά να αναγνωρίσει την ανεκτίμητη συνεισφορά της Phoebe Waller Bridge.

Αλλά και οι γυναίκες του καστ ήταν ιδιαίτερα χαρούμενες για τη συμμετοχή της στο σενάριο. Συγκεκριμένα, η Ana de Armas και η Lashana Lynch πιστεύουν πολύ στο female gaze που μπορεί να προσδώσει το συγγραφικό ταλέντο της Phoebe Waller Bridge. Άλλωστε προηγουμένως η ίδια έχει γράψει και το χαρακτήρα της Villanelle. Ξέρουμε τι να περιμένουμε από τέτοιους χαρακτήρες μέσα από τα μάτια της. Ή και όχι.

Όπως και να έχει, δε θα μάθουμε τελικά μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου. Και σίγουρα η συμμετοχή της Waller Bridge ως σεναριογράφος δεν είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς για να πάρει το franchise μια πιο σωστή στάση απέναντι στις γυναίκες. Είναι όμως ξεκάθαρα ένα αξιοσημείωτο βήμα. Και οφείλουμε να το γιορτάσουμε. Γιατί ομολογουμένως πολλές μαζεύτηκαν οι πρωτιές σε αυτή τη ταινία. Μη ξεχνάς το soundtrack που κυκλοφόρησε με την υπογραφή της Billie Eilish. Που ξέρεις; Τα bond girls μπορεί τελικά να σταματήσουν να εκπροσωπούν τόσο υποτιμητικά το γυναικείο φύλο.