Η ελληνική Τζαμάικα

Στις ταινίες που είδαμε στις αίθουσες τις γιορτές συμπεριλαμβάνεται η ταινία «Τζαμάικα», μία ταινία του Ανδρέα Μορφονιού, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα με ωραία μηνύματα, ρεαλιστικά και απλοϊκά δοσμένα στο θεατή.  Πρωταγωνιστούν ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Φάνης Μουρατίδης. Το σενάριο υπογράφει ο Γιώργος Φειδάς, σε μια ιδέα του Φάνη Μουρατίδη. Η «Τζαμάικα»  προσεγγίζει σοβαρά καθημερινά προβλήματα με μία, ωστόσο, κωμική διάθεση τηρώντας το πρότυπο της αμερικανικής δραματικής κομεντί.

Jamaica|Τζαμάικα

Ο τίτλος «Τζαμάικα» αν και τίτλος που παραπέμπει σε κάποιον μακρινό προορισμό, επί της ουσίας σηματοδοτεί μία αγαπημένη ανάμνηση των δύο πρωταγωνιστών, σε έναν κοινό τόπο, την παραλία των παιδικών τους χρόνων. Πρόκειται για μία ταινία που δημιουργεί δυνατά συναισθήματα και τροφοδοτεί το θεατή με υλικό για σκέψη. Ξυπνά ανησυχίες για θέματα, που όλους (κατά καιρούς) απασχολούν, όπως είναι η σημαντικότητα της  ανθρώπινης ζωής, η σημασία της υγείας, η σχέση μας με το χρόνο και το θάνατο και η σχέση μας με γύρω μας. Τι τελικά έχει πραγματική αξία στη ζωή ενός ανθρώπου άραγε: Να έχει ισχύ και χρήματα; ‘Η να αγαπάει πραγματικά και να αγαπιέται από τους δικούς του ανθρώπους; Να ζει για την κάθε μέρα σα να είναι η τελευταία ή να προγραμματίζει αδιάκοπα το μέλλον;  Ίσως, μέχρι το τέλος της ταινίας σας δώσετε ορισμένες από τις  απαντήσεις που ψάχνετε.

photo penelope fatourou

photo penelope fatourou

Αν πάρουμε το χρονικό της ταινίας από την αρχή, δύο αδέρφια ο Άκης και ο Τίμος έχουν χαθεί για πολλά χρόνια λόγω μιας παρεξήγησης. Οι χαρακτήρες τους  είναι διαμετρικά αντίθετοι, όπως ακριβώς και οι ζωές τους, με τον πρώτο να εργάζεται ως οδηγός ταξί και να είναι παντρεμένος με παιδί και να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τον τελευταίο να είναι διάσημος παρουσιαστής της τηλεόρασης, που απολαμβάνει τη ζωή στο έπακρον χωρίς ιδιαίτερες ευθύνες.

photo penelope fatourou

photo penelope fatourou

Η ζωή τους ξανασμίγει όταν τα δύο αδέρφια συναντιούνται στην κηδεία της μητέρας τους.  Με αφορμή αυτό το γεγονός , αρχίζει να εκτυλίσσεται η ιστορία της ταινίας. Με τον καιρό, η αδελφική αγάπη ξεπερνάει  κάθε παρεξήγηση του παρελθόντος, οι ζωές τους περιπλέκονται έτσι που ο ένας επηρεάζει σημαντικά τη ζωή του άλλου, σε μία περίοδο που γίνονται ραγδαίες αλλαγές. Πολύ καθοριστικό ρόλο στην ταινία παίζουν η σύζυγος του Άκη και η Νίνα (Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους) η οποία είναι το δεξί χέρι του Τίμου.

Η ταινία στο τέλος, αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση και ένα σφίξιμο στο στομάχι. Βγαίνοντας από την αίθουσα, ακούγεται το τραγούδι των τίτλων «Για όλα ικανοί», που ερμηνεύει ο Χρήστος Μάστορας. Με τους στίχους «Θα περιμένω για να κάνουμε μαζί όλο το δρόμο που μου έχει απομείνει.. Θα πάμε εκεί που δεν ταξίδεψε κανείς …» να αποκτούν άλλο νόημα από το αρχικό.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ελλάδα ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ανδρέας Μορφονιός ΣΕΝΑΡΙΟ: Γιώργος Φειδάς ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Φάνης Μουρατίδης, Σπύρος Παπαδόπουλος, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γίαννης Δρακουλαράκος ΜΟΥΣΙΚΗ: Θέμης Καραμουρατίδης ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 98' ΔΙΑΝΟΜΗ: Feelgood Entertainment

0 replies


Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *