Όσο φαν της Chloë Grace Moretz κι αν είμαι, σήμερα πρέπει να μιλήσουμε για το φαινόμενο “Isabelle Huppert“. Αν έχεις δει τις ταινίες Η Δασκάλα του Πιάνου ή Εκείνη τότε καταλαβαίνεις γιατί προτιμήσαμε αυτόν τον όρο για τη Γαλλίδα ηθοποιό.

Καιρός ήταν να δούμε την Huppert σε ένα δυστοπικό ρόλο αμερικάνικης ταινίας – aka Greta. Φαινομενικά είναι μια μοναχική κυρία μεγάλης ηλικίας που έχει ανάγκη από λίγη συντροφιά. Mέχρι εκεί όλα καλά. Το πρόβλημα ξεκινά όταν αυτή η ανάγκη γίνεται εμμονή. Γνωρίζει την Frances, την οποία υποδύεται η Chloë Grace Moretz, και ξαφνικά μια άλλη πλευρά του εαυτού της αποκαλύπτεται. Ψυχωτική, stalker και σχεδόν θανατηφόρα. Κι όλα αυτά υπό την κάλυψη ενός ήρεμου προσώπου που σε κάνει ακόμα πιο ανυποψίαστο για το αν αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά σου είναι όντως θρίλερ.

Πρόκειται για μια ταινία ενοχλητικά καλοσχεδιασμένη. Η Frances έχει χάσει πρόσφατα τη μητέρα της και η Greta την κόρη της. Οι δύο αυτές γυναίκες συνδέονται πριν καν γνωριστούν. Και το ακόμη πιο τρομακτικό είναι ότι παρά τα όσα συμβαίνουν επί της οθόνης, φαίνονται να προορίζονται η μία για την άλλη. Μέχρι και την ύστατη στιγμή, παρά την τρέλα που εκπέμπουν τα μάτια της Greta, η ίδια καταφέρνει να διατηρήσει τη φινέτσα και την κομψότητα της, ακόμα και στις πιο αποτρόπαιες σκηνές.

Η Isabelle Huppert στην ταινία "Greta" επαναπροσδιορίζει τον όρο "villain"
indiewire.com

Και πίσω από όλα αυτά κρύβεται μια έντονη σεξουαλική διάθεση στην ταινία, που ποτέ όμως δεν εκδηλώνεται. Αν στην ίδια ιστορία πρωταγωνιστούσαν δύο άντρες, τότε θα μιλούσαμε ξεκάθαρα για δύο γκέι χαρακτήρες. Κάτι που πιστεύει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης της ταινίας, Neil Jordan. Στην περίπτωση της Greta όμως έχουμε δύο γυναίκες και η γραμμή ανάμεσα στον συναισθηματισμό και την τρέλα είναι πιο λεπτή από ποτέ.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι δύναμης. Ή καλύτερα γάτας και ποντικιού. Το θέμα είναι ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν το ποντίκι τελικά θέλει να κυνηγηθεί ή όχι. Αν του το επιβάλλει η φύση του ή όχι. Αν πούμε κι άλλα, θα χαλάσουμε την ατμόσφαιρα σίγουρα. Η ταινία Greta είναι αυτή που θα σε κάνει να ψιλοκάθεσαι στην καρέκλα και να πετάγεσαι πού και πού. Κι όταν την παρακολουθείς, σκέψου όσα είπαμε για την Isabelle Huppert. Ίσως να αποδειχτεί η καλύτερη villain που έχεις δει εδώ και καιρό. Ακριβώς γιατί δεν είναι ξεκάθαρα τόσο κακιά. Ή μήπως είναι; Ανάμεικτα τα συναισθήματα μας σίγουρα.


Featured Image: popsugar.com