Για κάποιους τα καλοκαίρια είναι κάπως σκληρά. Για ανθρώπους που έχουν βαθιές ουλές και νιώθουν άσχημα, αυτή μπορεί να είναι μία εποχή που θέλουν να τελειώσει όσο γρήγορα ξεκίνησε. Ή θα πρέπει να ζεσταίνονται διαρκώς με ρούχα που καλύπτουν τα σημάδια αυτά ή να αποκαλύπτουν μέρη του σώματός τους που δεν νιώθουν καθόλου άνετα.

Όμως, όλοι έχουμε σημάδια πάνω μας. Σημάδια από ατύχημα ή σημάδια που κάνουμε μόνοι μας στον εαυτό μας

Σημάδια από αυτά που έσωσαν τη ζωή μας, ακόμη και σημάδια που έσωσαν τη ζωή κάποιου άλλου. Καισαρική, μαστεκτομή, σκωληκοειδίτιδα, μεταμόσχευση, ένα δύσκολο χειρουργείο, και η λίστα συνεχίζει. Όλα αυτά τα σημάδια πάνω μας λένε μία ιστορία. Μία ιστορία για το ποιοι είμαστε αλλά και μία ιστορία για το τι έχουμε περάσει. Μία ιστορία για όσα νικήσαμε και ξεπεράσαμε. Δε θα έπρεπε για κάποιους να είναι μία άβολη διήγηση ή μία που προκαλεί άγχος, ή ακόμη και ντροπή.

Μία Βρετανική έρευνα από το British Skin Foundation αναφέρει πως το 72% όσων έχουν ουλές σε εμφανή σημεία στο σώμα τους, αυτές επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή τους. Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, μία αμερικανική μελέτη ανέφερε πέρυσι πως όσες γυναίκες έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, αισθάνονται άσχημα για τις ουλές, ενώ όσοι έχουν έντονα σημάδια στο πρόσωπο αυτά αποτελούν πηγή άγχους που πολλές φορές εμποδίζει τον κάτοχό τους στην καθημερινότητά του.

Μπορεί να μη συμφωνείς, όμως σίγουρα δε το ακούς για πρώτη φορά. Οι ουλές αποτελούν από μόνες τους ένα στίγμα στη κοινωνία γιατί επηρεάζουν το σύγχρονο πρότυπο ομορφιάς που θέλει το δέρμα να είναι -ακόμη και αφύσικα- αψεγάδιαστο.  Κρέμες, laser, micro needling, make up, είναι μερικές μόνο από τα σύγχρονες πρακτικές που στοχεύουν στην κάλυψή τους.

Μάλιστα, τα ποσοστά εκείνων που νιώθουν ανασφάλεια για την εμφάνισή τους, είναι στα ύψη όταν μιλάμε για σημάδια αυτοτραυματισμού. Και τα media δεν το κάνουν καλύτερο. Πέρυσι, το Instagram αποφάσισε να λογοκρίνει και να κατεβάζει φωτογραφίες που δείχνουν ουλές που προκλήθηκαν από αυτοτραυματισμό και τότε ξεκίνησε η καμπάνια με hashtag #YouCantCensorMySkin (Δε μπορείς να λογοκρίνεις το δέρμα μου). Εδώ, πρέπει να υπογραμμιστεί πως καμία από τις φωτογραφίες που λογοκρίθηκαν δεν παρότρυνε κάποιον να το κάνει, ούτε έδειχναν ανοιχτή πληγή. Αντίθετα, ήταν απλά οι ουλές ανθρώπων που ξεπέρασαν κάτι τέτοιο και βγήκαν πιο δυνατοί.

Πρέπει να θυμόμαστε πως κάθε σώμα είναι όμορφο. Οι ουλές και τα σημάδια μας, λένε την ιστορία μας. Είναι ένα σύμβολο ίασης, ένα σύμβολο δυνατού χαρακτήρα και μία οπτική υπενθύμιση αυτών που έχουμε περάσει και όμως, είμαστε εδώ. Οι ουλές δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε, αλλά κάτι για να είμαστε περήφανοι.

Είναι η απόδειξη πως είμαστε πιο δυνατοί απ’ όσο πιστεύουμε γιατί παρά αυτά που έχουμε περάσει και το σωματικό (και ψυχικό πολλές φορές) πόνο, είμαστε ακόμη εδώ. Να χαμογελάμε.

featured photo: Unsplash / Sydney Sims