Από τη στιγμή που γεννιόμαστε ένα είναι το σίγουρο. Θα μεγαλώσουμε σε ένα κόσμο γεμάτο από ταμπού και κόμπλεξ. Δυστυχώς, είναι η κοινωνία μας φτιαγμένη με τρόπο που δεν σου επιτρέπει να παρεκκλίνεις από κάτι που χαρακτηρίζει τη μάζα. Ας δώσουμε, πρώτα, τον ορισμό της λέξης “ταμπού”.

Με ευρύτερη έννοια, ο όρος χρησιμοποιείται για να δηλώσει οτιδήποτε απαγορευμένο, κυρίως οτιδήποτε αντιμετωπίζεται από την κοινωνία ως μη υπάρχον, για λόγους ηθικής ή κοινωνικών προκαταλήψεων. Συνεκδοχικά, αναφέρεται σε κάθε περιορισμό που επιβάλλει η κοινωνική ηθική, δηλαδή κάθε κοινωνική προκατάληψη.”

‘Ολα τα ταμπού που έχουμε ως άνθρωποι ξεκινούν από τη παιδική μας ακόμη ηλικία. Κάνοντας μια πράξη, θεωρητικά αποδεκτή, ακούμε το “μπράβο” ενώ κάνοντας το αντίθετο, κρινόμαστε αυστηρά. Αυτόματα, δημιουργούνται τύψεις και ενοχές στο παιδικό μυαλό που περνούν στο υποσυνείδητο και μας ακολουθούν έως την ενήλικη ζωή μας.

Τα πιο γνωστά ταμπού που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι αφορούν στην ομοφυλοφιλία, στις εξωσυζυγικές σχέσεις, στα παιδιά που γεννιούνται εκτός γάμου, στο σεξ, σε θρησκευτικά θέματα, στην πολιτική και η λίστα μπορεί να συνεχίζει για πολύ ακόμη.

Υπάρχει η λύση για να απαλλαγείς από αυτές τις προκαταλήψεις και είναι απλή. Σταμάτα να κρίνεις ό, τι δε μπορείς να εξηγήσεις ή να καταλάβεις. Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτείς τον εαυτό σου, με τα καλά του και τα κακά του. Το δεύτερο βήμα είναι να αποδεχτείς τον διπλανό σου, με τα καλά του και τα κακά του.

Αν μια πράξη που κάνει ο άλλος τη βρίσκεις εσύ αδιανόητη, τότε προσπάθησε να μπεις στη θέση του. Αν ακόμη και τότε δεν μπορείς να τον καταλάβεις, αποδέξου πως μιλάμε για ένα διαφορετικό ανθρώπινο ον που έχει διαφορετικές ανάγκες και εννοείται, διαφορετική ψυχοσύνθεση από τη δική σου.

Μην κατηγοριοποιείς τους ανθρώπους σε σωστούς, λάθος, καλούς, κακούς κλπ. Σκέψου πως οι άνθρωποι είναι πολύπλευροι και πως σε όλους συμβαίνουν διάφορα γεγονότα που τους ωθούν στο να πράξουν διαφορετικά κάθε φορά. Δεν είσαι εσύ αυτός που θα τους κρίνει.

Προσπάθησε να ανοίξεις το μυαλό σου και να  θυμάσαι πως όσο πιο πολύ ανοίγει το μυαλό κάποιου, τόσο κλείνει το στόμα του. Η αλλαγή ξεκινάει από εσένα. Απόβαλε οποιαδήποτε τοξική σκέψη είτε για τον εαυτό σου είτε για τους άλλους και τότε θα αισθανθείς τι πραγματικά σημαίνει ελευθερία.