Αν ανήκεις κι εσύ στους ανθρώπους που έχουν μία σχέση μίσους και πάθους με τη μαγειρική, είσαι στο κατάλληλο μέρος. Όσο και να σε ενθουσιάζει το να μπαίνεις στην κουζίνα και να δοκιμάζεις κάθε φορά και κάτι νέο, ξέρεις πολύ καλά ότι φέτος τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς έτσι. Έφτιαξες πολύ banana bread και από ένα σημείο και μετά επαναπαύτηκες σε όσα ήδη ήξερες. Σταδιακά, η μαγειρική δεν έγινε καθημερινό χόμπι ή πειραματισμός, αλλά απλή ανάγκη για επιβίωση.

Όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και η δική σου με τη μαγειρική είναι λογικό να περάσει μία κρίση. Παρακάτω, όμως, θα βρεις μερικά tips για να “αναζωπυρώσεις” την αγάπη σου για νέες συνταγές.

Προμηθεύσου τα απαραίτητα από τη λαϊκή

Περιόρισε για λίγο τις αγορές σου από το σούπερ μάρκετ και επισκέψου την εβδομαδιαία λαϊκή αγορά της γειτονιάς σου. Αρχικά αποτελεί την καλύτερη αφορμή για μία πρωινή βόλτα. Αφετέρου, όμως, εκεί θα βρεις ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά με τα οποία μπορείς να κάνεις θαύματα στην κουζίνα. Αν είσαι έξτρα τυχερή, όλο και κάποιος παραγωγός θα σου δώσει μερικές “χρυσές” συμβουλές μαγειρικής για πράγματα που δεν ήξερες.

Διάλεξε ένα θέμα

Αν οι εναλλαγές στα γεύματα σου κινούνται στο τρίπτυχο κρέας-όσπρια-λαχανικά, χρειάζεσαι επειγόντως μία αλλαγή. Γιατί, λοιπόν, να μην καθιερώσεις μία θεματική ημέρα κάθε εβδομάδα; Έστω ότι την επόμενη Τρίτη είναι ημέρα ιταλικής κουζίνας ή ότι την Πέμπτη θα αφιερωθείς στα τάκος. Έτσι, να δεις που θα φτάσεις να ανυπομονείς να μπεις και πάλι στην κουζίνα.

Δοκίμασε παραδοσιακές συνταγές “της γιαγιάς”

Αν, όμως, οι “εξωτικές” συνταγές δεν σου λένε και πολλά, γιατί δεν γυρνάς σε κάτι πιο πατροπαράδοτο; Αν θες να αισθανθείς πιο κοντά στην οικογένεια και τις προηγούμενες γενιές, δοκίμασε πρώτα την κουζίνα τους. Ψάξε να βρεις παλιές συνταγές της γιαγιάς και ακολούθησε τες κατά γράμμα. Παράλληλα, μπορείς να την πάρεις και τηλέφωνο να σου λέει βήμα-βήμα τι να κάνεις. Έτσι και θα έχετε περάσει ποιοτικό χρόνο μαζί και θα αγαπήσεις και πάλι την κουζίνα.

Άσε για λίγο στην άκρη την τελειότητα

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να θέσεις μία προϋπόθεση. Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν δεν σου πετύχει μία συνταγή. Πίστεψέ με, συμβαίνει και στους καλύτερους σεφ. Αντί λοιπόν να χάσεις την όρεξη σου, επειδή βγήκε λίγο πιο ξινό το φαγητό ή παραπήρε χρώμα, δοκίμασε κάτι διαφορετικό. Εφόσον δεν πας για αστέρι Μισελέν, μπορείς να πειραματιστείς και να κάνεις όσα λάθη θες.

featured image:  cottonbro