Λένε πως η ειλικρίνεια σε κάνει ξεχωριστό. Η ταπεινότητα σε κάνει σπουδαίο και η απλότητα σε κάνει μοναδικό. Και ο σεβασμός; Ο σεβασμός σε κάνει άνθρωπο.

Και ενώ υπάρχουν χιλιάδες τρόποι ώστε να πλησιάσεις έναν άνθρωπο, ο ομορφότερος και πιο σημαντικός θα είναι πάντα ο τρόπος που περιέχει τον σεβασμό. Γιατί είναι το μόνο ‘’κλειδί’’ που ανοίγει την πόρτα της ψυχής, χωρίς να αφαιρεί, χωρίς να επικρίνει και χωρίς να προκαλεί. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι πραγματικά εννοούμε με αυτό.

Όλοι αναγνωρίζουμε την σπουδαιότητα της αρετής του σεβασμού. Είτε πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που αναζητάμε από τους άλλους, είτε το διαθέτουμε σε υψηλά επίπεδα εμείς οι ίδιοι, είτε όχι, το σημαντικότερο είναι να μάθουμε πως μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους άλλους να μας δίνουν τον σεβασμό που τους δίνουμε και εμείς. Αν είσαι λοιπόν ένας άνθρωπος που η ιδιοσυγκρασία σου στηρίζεται στον σεβασμό και επιζητάς να τον λάβεις και από τους άλλους, ακολουθούν 6 τρόποι για να το καταφέρεις!

Το θετικό πρόσημο της αντιπαράθεσης

Είναι αλήθεια πως το ζήτημα της αντιπαράθεσης έχει δεχθεί πολύ σύγχυση. Η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί πως πρόκειται για κάτι επιβλαβές, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος. Αυτή η αντίληψη ωστόσο είναι λανθασμένη. Είναι λανθασμένη γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο αληθινό από το να διαφωνούμε σε κάτι, να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση και τελικά να καταφέρνουμε να βγαίνουμε καλύτεροι μέσα από αυτό. Αν λοιπόν κάποιος σου φέρεται άσχημα, μίλησε του για αυτό. Μπορεί σε πρώτη φάση να νιώσεις άβολα μπαίνοντας σε αυτή την διαδικασία, όμως αν δεν το κάνεις, η συμπεριφορά αυτή θα συνεχιστεί. Συν της άλλης, δεν θα μάθει ποτέ ο συνομιλητής σου ποια είναι τα προσωπικά σου όρια, τι θεωρείται για σένα ασέβεια αλλά και τι συνέβη που σε έκανε να απομακρυνθείς από εκείνον. Εκφράσου λοιπόν ευγενικά και με αποφασιστικότητα, με κίνητρο να κερδίσεις τον αυτοσεβασμό που σου αξίζει!

Το σπουδαιότατο εφόδιο της ψυχραιμίας

Πολύ συχνά έχουμε την κακή συνήθεια να υψώνουμε τον τόνο της φωνής μας, να θυμώνουμε και τελικά οι δηλώσεις μας να είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που θέλουμε πραγματικά να ακουστούν. Αυτή η συνήθεια, έχει την δύναμη να μειώνει την αξιοπιστία μας καθώς και την έκβαση της συζήτησης. Αν θέλεις λοιπόν να σε σέβονται, χαμήλωσε τους τόνους σου. Ακόμη και αν σου μοιάζει δύσκολο, σε βάθος χρόνου θα το συνηθίσεις και θα λειτουργήσει κυριολεκτικά μόνο προς όφελός σου!

Μόνο τα αντικείμενα ικανοποιούν τους πάντες

Όταν ένας άνθρωπος προσπαθεί διακαώς να ευχαριστήσει τα ‘’θέλω’’ όλου του κόσμου, αυτομάτως χάνει και τον αυτοσεβασμό του. Ασφαλώς και η πρόθεση εδώ είναι καλή και θα πρέπει να εκτιμάται από τον περίγυρο σου, όμως αν δεν μπορείς να διακρίνεις πότε είναι αναγκαίο να λες και μερικά ‘’όχι’’, αυτομάτως δεν σέβεσαι και δεν υποστηρίζεις τον εαυτό σου. Κατά τον ίδιο τρόπο λοιπόν, μπορούν πολύ εύκολα να κάνουν κάτι αντίστοιχο και οι άνθρωποι που προσπαθήσεις να ικανοποιήσεις. Και τελικά καταλήγουν στο να μην σε σέβονται. Μην απορείς το γιατί…

Μη ξεχνάς την αξία σου

Μη ξεχνάς τι έχεις καταφέρει, πως τα κατάφερες και τι χρειάστηκε να δουλέψεις μέσα σου αλλά και έξω σου, έως ότου να φτάσεις στην επιτυχία αλλά και την παραδοχή των κατορθωμάτων σου. Είναι υγιές το να μοιράζεσαι τα όσα σε έκαναν πιο δυνατό με όσους αγαπάς και σε αγαπάνε, πόσο μάλλον όταν η πρόθεση σου δεν είναι να καυχιέσαι για εσένα αλλά να μοιραστείς την υπερηφάνεια και την χαρά σου. Πολύ σύντομα με αυτόν τον τρόπο η αυτο-εικόνα σου θα φανερώσει αυτοπεποίθηση, κάτι που πάντα φέρνει μαζί του και την αρετή του σεβασμού που αναζητάς!

Η οπτική επαφή τα ‘’λέει’’ όλα

Προσπάθησε ακόμη και αν είσαι μια ντροπαλή προσωπικότητα, να διατηρείς οπτική επαφή με τους συνομιλητές σου. Τα μάτια μας πέραν του ότι είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας, αποτελούν και το πρώτο βήμα για να αναδείξουμε την αυτοπεποίθηση μας αλλά και την αφοσίωση στα όσα έχει να μας πει ο συνομιλητής μας. Ασφαλώς και δεν μιλάμε εδώ για επίμονα βλέμματα, η σωστή οπτική επικοινωνία όμως είναι στα αλήθεια ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και όμορφους τρόπους για να δημιουργήσουμε αμοιβαίο σεβασμό!

Σε τελική ανάλυση.. Απαίτησε τον

Καλώς ή κακώς, αν για σένα ο σεβασμός αποτελεί ανάγκη για να μπορέσεις να συνυπάρξεις, τότε παρά τις δυσκολίες που μπορεί να εμφανίσει σε ορισμένες σχέσεις σου, είναι «αναγκαίο κακό» να τον απαιτήσεις, εφόσον σου αξίζει και εφόσον δεν θέλεις να συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο από αυτό!

Αν για παράδειγμα σε διακόπτουν καθώς μιλάς ή παραβλέπουν τα όσα λες ή στη χειρότερη περίπτωση σε προσβάλουν (τον εαυτό τους προσβάλουν –μη μπερδεύεσαι εδώ), τότε πες «Συγγνώμη, μιλούσα ακόμα», ή συνέχισε να εκφέρεις την άποψη σου χωρίς να ανταποκρίνεσαι στη δική τους. Όσο για το ζήτημα της προσβολής, είναι στα χέρια σου να φερθείς ανάλογα όπως εσύ καλύτερα γνωρίζεις.

Μη συνεχίσεις να τρέφεις την αδικαιολόγητη ικανοποίηση κανενός, όταν το κίνητρό τους είναι να προκαλέσουν σε εσένα πόνο επειδή δεν μπορούν να διαχειριστούν τον δικό τους. Σε τελική ανάλυση και αν έχεις καταβάλει κάθε προσπάθεια, αγνόησε έναν τέτοιο άνθρωπο. Γιατί ο αυτοσεβασμός είναι πιο σημαντικός από την εκτίμηση που αναζητάμε από τους άλλους και γιατί σε καμία περίπτωση δεν είσαι λιγότερο ή περισσότερο σημαντικός από οποιονδήποτε άλλο!

Σεβάσου λοιπόν τον εαυτό σου και όποιος πιστός προσέλθει!

featured photo: darlingmagazine.org