Το κοτόπουλο, και όλες οι συνταγές που βασίζονται σε αυτό, είναι για πολλούς από εμάς πάντα μια λύση για τα comfort γεύματά μας. 

Αν ανήκεις λοιπόν και εσύ στους λάτρεις τους κοτόπουλου αλλά δεν είσαι σίγουρη για όσα σου προσφέρει, ήρθε η ώρα να ενημερωθείς. 

Το κοτόπουλο γενικότερα, είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και συγκεντρώνει πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Παράλληλα είναι χαμηλό σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. 

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την Διαιτολόγο-ΔιατροφολόγοΞένια Ρούσσου, κάθε 30 γραμμάρια κοτόπουλου περιέχουν 7 γραμμάρια πρωτεΐνη, 3 γραμμάρια λίπος και 55 θερμίδες. 

Τo δικό μας αγαπημένο κοτόπουλο ανήκει στην οικογένεια Αγγελάκης. 

H σειρά προϊόντων Ελαιοπουλάκι, που δημιουργήθηκε ύστερα από έρευνες χρόνων, βασίζεται σε ένα κοτόπουλο  ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες που τρέφεται με 100% φυτικές τροφές, με κυριότερα συστατικά το ελληνικό καλαμπόκι και το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο. 

Τι παραπάνω μου προσφέρει το Ελαιοπουλάκι σε σχέση με κάποιο άλλο κοτόπουλο;

Πολύ απλά, καταναλώνοντας μόνο 100 γραμμάρια Ελαιοπουλάκι, μπορείς να καλύψεις περίπου το 49% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε σελήνιο. Το σελήνιο είναι αυτό που βοηθάει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του θυροειδή και προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. 

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείς να δεις τη διατροφική αξία του καινοτόμου αυτού προϊόντος σε σύγκριση με ένα συμβατικό κοτόπουλο: 

Πηγές: Eurofins, Austria, 2021, https://fdc.nal.usda.gov/

Tο Ελαιοπουλάκι, λοιπόν, υπερτερεί σε σχέση με το συμβατικό κοτόπουλο, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία: 

  • πλούσιο σε πυριδοξίνη (Β6). Η πυριδοξίνη βοηθάει τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και μεταξύ άλλων ρυθμίζει την ορμονική δραστηριότητα. 
  • απαραίτητα αμινοξέα: περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ μία μερίδα μπορεί να καλύψει προσεγγιστικά το 50% των ημερήσιων πρωτεϊνικών αναγκών ενός ενήλικα. 
  • σελήνιο καινιασίνη (Β3): αποδίδοντας στο προϊόν σχετικούς ισχυρισμούς υγείας. Η νιασίνη, για παράδειγμα, συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης, στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος αλλά και στην ψυχολογία σου. Το σελήνιο, μεταξύ άλλων, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς. 
  • και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: συμβάλλοντας με την κατανάλωσή του στη διατήρηση της χοληστερόλης αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, συγκριτικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. 

Για παράδειγμα, αν αγαπάς το μπιφτέκι κοτόπουλο και αναρωτιέσαι τι θα σου προσφέρει, η Διατροφολόγος μάς επισημαίνει πως παίζει πάντα ρόλο η ποιότητα της πρώτης ύλης. Μάθε λοιπόν πως το χειροποίητο μπιφτέκι κοτόπουλου με βιολογική βρώμη ολικής άλεσης, φρέσκα λαχανικά, αγνό ελαιόλαδο και κουρκουμά είναι φτιαγμένο με κρέας κοτόπουλου από Ελαιοπουλάκι και: 

  • είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, 
  • αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών 
  • η προσθήκη του κουρκουμά ενισχύει ακόμη περισσότερο τις αντιοξειδωτικές και ευεργετικές του ιδιότητες 
  • δεν έχει συντηρητικά. 

Τελικά, πόσο συχνά μπορώ να καταναλώνω κοτόπουλο και με ποια τροφή να το συνοδεύσω για να πάρω περισσότερα θρεπτικά συστατικά;

Σύμφωνα με την κυρία Ρούσσου, βάσει της μεσογειακής διατροφής μπορείς να καταναλώνεις κοτόπουλο μια με δύο φορές* την εβδομάδα. Κι αφού το κοτόπουλο είναι η πρωτεΐνη που έχεις ανάγκη, μπορείς να το συνοδεύσεις με υδατάνθρακες (πατάτες ή μακαρόνια) και με μια σαλάτα. 

Ακόμη, αν αναρωτιέσαι γιατί το κοτόπουλο θεωρείται διαιτητικό, η ειδικός μάς υπενθυμίζει πως σε 30 γραμμάρια κοτόπουλο περιέχονται 7 γραμμάρια πρωτεΐνης γεγονός που μας οδηγεί σε γρηγορότερο κορεσμό. 

Όπως καταλαβαίνεις διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να έχεις δεύτερες σκέψεις κάθε φορά που θέλεις να καταναλώσεις το αγαπημένο σου κοτόπουλο και σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να το στερηθείς! 

*σύμφωνα με τα πρότυπα μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής.