Οι ανθρώπινες σχέσεις, ήταν, είναι και θα είναι το επίκεντρο του μεγαλύτερου μέρους της ζωής μας. Πολλές φορές βέβαια οι άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας αλλά και εμείς οι ίδιοι βιώνουμε κάποιες δύσκολες οι οποίες μπορεί να είναι είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο. Εκεί ακριβώς είναι το κομβικό σημείο που χρειαζόμαστε να ακούσουμε κάτι από τους οικείους μας.

Αυτό που θέλουμε περισσότερο να ακούσουμε είναι η εξής φράση: “Πώς μπορώ να σε βοηθήσω”.

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, με αυτές τις 5 μαγικές λέξεις μπορούν να λυθούν πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αυτή η φράση, λοιπόν, προάγει την επικοινωνία τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο κάνοντας λίγο πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων γύρω μας. Αυτό οφείλεται στο ότι ως άνθρωποι νιώθουμε πως κάποιος είναι δίπλα μας. Όπως αναφέρει ο Mark Reinecke του Northwestern Memorial Hospital :

“Οι άνθρωποι νιώθουν πως χρειάζονται βοήθεια όταν οι συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα στη ζωή αποτυγχάνουν. Νιώθουν συγκλονισμένοι, καταθλιπτικοί και αβοήθητοι. Με την απλή ερώτηση “πως μπορώ να σε βοηθήσω;” το άτομο αισθάνεται πως δεν είναι μόνο.”

Παρόλα αυτά δε σημαίνει πως πρέπει πάντα να έχεις τη λύση, ακόμη και όταν ο συνάνθρωπος σου το χρειάζεται. Αυτό που πετυχαίνεις με αυτή τη φράση είναι να δείξεις πως ενδιαφέρεσαι και πως νοιάζεσαι πραγματικά. Φυσικά μπορείς να τη χρησιμοποιείς σε κάθε κατάσταση που νιώθεις ότι χρειάζεται είτε η σχέση είναι επαγγελματική είτε φιλική είτε ακόμη και ερωτική.

Αυτό που παρόλα αυτά θα ακούσεις αρκετές φορές σαν απάντηση από το άτομο στο οποίο απευθύνεις αυτή τη φράση είναι πως δε χρειάζεται κάτι πέρα από το να τον ακούσεις να μιλάει. Και αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική βοήθεια που μπορείς να δώσεις σε κάποιον που το έχει ανάγκη.