Κάθε εποχή φέρνει μαζί της και διαφορετικά αλλεργιογόνα. Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αλλεργία την άνοιξη, υπάρχουν και άλλοι, που έχουν χρόνιες αλλεργίες, γιατί είναι ευαίσθητοι σε περισσότερα και διαφορετικά αλλεργιογόνα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, σε κάθε εποχή ενεργοποιούνται κατά κάποιο τρόπο, όλα αυτά που δημιουργούν αλλεργίες στον άνθρωπο. Τέλος Μάρτη για παράδειγμα, υπάρχει η γύρη από τα δέντρα, ενώ τέλος του καλοκαιριού ενοχλεί η σκόνη από τα αγριόχορτα.

Κι εσύ, το ανοσοποιητικό σου δηλαδή, υπεραντιδρά σε αυτά τα διεγερτικά, όπως είναι η  μούχλα, η γύρη, η σκόνη κ.α. Αυτή λοιπόν, η υπεραντίδραση εμφανίζεται ως αλλεργική αντίδραση στο σώμα σου.

Το πόσο έντονη είναι η αλλεργία, εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό. Πάντως, ακόμα και στην πιο ελαφριά μορφή της, είναι απίστευτα ενοχλητική. Φτέρνισμα, βήχας, ξεραμένος λαιμός, ερεθισμένα μάτια, άσθμα, καταρροή, είναι μερικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της αλλεργίας.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου μπορεί να εμφανίσεις αλλεργία και από άλλους παράγοντες. Μπορεί να έχεις κάποια αλλεργία σε φαγητό, σε κάποιο χημικό και γενικά, σε μη φυσικούς παράγοντες.

Επίσης, μπορεί ακόμα και το κλιματιστικό ή η θέρμανση να σου προκαλέσουν αλλεργία, λόγω του ότι “σηκώνουν” και κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα αλλεργιογόνα, μέσω του αέρα που εκπέμπουν.

Η ιατρική λύση

Το πρώτο και βασικό βήμα, σύμφωνα με το blog Αλλεργικός, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και είναι υπό την επίβλεψη αλλεργιολόγων, είναι να διερευνήσεις, που οφείλεται η αλλεργία σου. Να ανακαλύψεις δηλαδή, μέσω ειδικών τεστ, ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που σου προκαλούν αυτή την αντίδραση.

Με αυτό τον τρόπο και θα ανακαλύψεις τι είναι τελικά αυτό που σε ενοχλεί, αλλά και θα μάθεις περισσότερα για την αλλεργία σου. Σε τι οφείλεται, τι πρέπει να κάνεις, πώς να την προλάβεις και πώς να ανακουφιστείς, είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις.

Γιατί, μια αλλεργία μπορεί να εξελιχτεί σε κάτι πιο σοβαρό και να απειλήσει την ίδια σου τη ζωή. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις αν έχεις αλλεργία σε κάποιο φάρμακο ή κάποια χημική ουσία και να το αναφέρεις αν χρειαστεί να νοσηλευτείς.

Ο δικός σου τρόπος

Υπάρχει λοιπόν, τρόπος να περιορίσεις κάποια από τα αλλεργιογόνα, που σου προκαλούν αλλεργία, από το σπίτι σου. Η λύση είναι ένας ιονιστής ή καθαριστής αέρα με φίλτρα HEPA.

Σύμφωνα με το American College of Allergy, Asthma and Immunology, ένας ιονιστής με φίλτρο HEPA είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείς από τη γύρη, τη σκόνη, τη μυρωδιά από τσιγάρο και άλλα πολλά. Ουσιαστικά, εξαγνίζει τον αέρα από μικρόβια και ακάθαρτες μικρο-ουσίες.

Ο ιονιστής αέρα παράγει ηλεκτρικές κενώσεις στην ατμόσφαιρα του χώρου. Τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα που παράγονται, προσκολλούνται στα διάφορα σωματίδια, που βρίσκονται στον αέρα, με αποτέλεσμα αυτά να βαραίνουν και να πέφτουν κάτω ή να απορροφούνται από τα φίλτρα του ιονιστή.

Ο ιονιστής μπορεί να εξουδετερώσει από γύρη και καπνό, μέχρι και νεκρά κύτταρα από τρίχωμα ζώων. Αλλά πάντα, είναι σημαντικό να φέρει τα συγκεκριμένα φίλτρα HEPA. Γιατί μόνο αυτά μπορούν να παγιδεύουν όλα αυτά σωματίδια.

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη ιονιστών ή καθαριστών αέρα και σε διάφορες τιμές. Ωστόσο, πριν αγοράσεις κάτι, καλό είναι να συμβουλευτείς τον αλλεργιολόγο σου.