Interview me!

Αν και η ανεργία πλήττει τη χώρα μας και κάθε χρόνο τα ποσοστά της ανεβαίνουν εκνευριστικά επικίνδυνα, οι περισσότεροι δεν το βάζουν κάτω και εξακολουθούν να αναζητούν μια θέση εργασίας. Όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα αυτής της αναζήτησης, η σωστή προετοιμασία είναι το παν. Το άγχος αποβάλλεται, ενώ οι πιθανότητες πρόσληψης αυξάνονται. Γι’ αυτό το λόγο παρακάτω παρατίθενται οι δέκα πιο δημοφιλείς ερωτήσεις των συνεντεύξεων εργασίας και έπειτα οι υποδείξεις των κατάλληλων απαντήσεών τους.

5768808772_cfbdc4c0aa_z

  1. Ποια είναι η μεγαλύτερη δύναμή σου; Σε μια τέτοια ερώτηση, καλό θα ήταν να παραθέσεις όλα εκείνα που ώθησαν τον προηγούμενο εργοδότη σου να σε εμπιστευτεί και να σε προσλάβει. Ταυτόχρονα, απαραίτητο στοιχείο αναφοράς η αξιοπιστία σου και η επιμονή σου να φέρνεις σε πέρας απαιτητικά projects.
  2. Ποια είναι μεγαλύτερη αδυναμία σου; Προφανώς, ο μελλοντικός εργοδότης σου δε θέλει να ακούσει μια λίστα αδυναμιών, οπότε όπως πολύ καλά κατάλαβες πρόκειται για μια ερώτηση-παγίδα. Εδώ μπορείς να επικεντρωθείς σε μία μόνο αδυναμία σου, δίνοντας τα κατάλληλα παραδείγματα και έπειτα να αναφερθείς στον τρόπο με τον οποίο προσπαθείς να την περιορίσεις ή και να την αποβάλλεις. Προτιμότερο θα ήταν η αδυναμία σου να είναι άσχετη με το αντικείμενο εργασίας που έχεις επιλέξει.
  3. Πώς χειρίζεσαι το άγχος και την πίεση; Αρχικά, μίλησε συνοπτικά για το άγχος και προσπάθησε να πείσεις το μελλοντικό σου εργοδότη για τα θετικά του άγχους, όπως είναι η δημιουργικότητα που σου προσφέρει. Σε καμία περίπτωση μην προβάλλεις το άγχος ως κάτι αρνητικό, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να δείξεις μια αγχώδη και απλησίαστη πλευρά του εαυτού σου.
  4. Περιέγραψε μια δύσκολη μέρα στο χώρο εργασίας σου και πως την ξεπέρασες. Μίλησε για κάποιο πρόβλημα που προέκυψε σε προηγούμενο χώρο εργασίας, για τη λύση και επικεντρώσου εκεί. Στη λύση!
  5. Πώς ορίζεις την επιτυχία; Μια τέτοια ερώτηση δείχνει, το ήθος, τους στόχους και την προσωπικότητά σου. Απαραίτητη προϋπόθεση να γνωρίζεις το είδος της εργασίας, ψάχνοντας στο διαδίκτυο πληροφορίες για αυτήν. Εάν κάποιες αξίες σου ταιριάζουν με αυτές του εκάστοτε τομέα εργασίας, ανάφερέ τις.
  6. Γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλεία σου; Σε καμία περίπτωση μη μιλήσεις με άσχημα λόγια για τον προηγούμενο εργοδότη σου, παρά μόνο εάν υπάρχει σοβαρός λόγος, π.χ. σεξουαλική παρενόχληση. Αυτό το τελευταίο θα δείξει άνθρωπο με ήθος και αρχές. Αν πάλι, δεν υπήρξε σεξουαλική παρενόχληση, σκόπιμο θα ήταν να πεις πως έψαχνες μεγαλύτερες εργασιακές προκλήσεις και να δικαιολογήσεις αυτή τη θέση σου.
  7. Γιατί θες αυτή τη δουλειά; Φυσικά γιατί ανταποκρίνεται στο αντικείμενο σπουδών σου και άρα στις ικανότητές σου. Θα μπορούσες να πεις και δυο λόγια για το κομμάτι της εργασίας που σε ενδιαφέρει.
  8. Γιατί πιστεύεις ότι πρέπει να σε προσλάβουμε; Εδώ αναφέρεις μια λίστα με όλα τα προτερήματά σου. Υπευθυνότητα, υπομονή, επιμονή, αξιοπιστία, συνέπεια και σταθερότητα είναι μερικά από αυτά. Επικεντρώσου σε εκείνο το στοιχείο του χαρακτήρα σου που σε κάνει μοναδικό.
  9. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Σε μια τέτοια ερώτηση, πρέπει να δείξεις ότι είσαι άνθρωπος με όραμα και στόχους, αλλά μην το παρακάνεις. Δε θα ήταν ωραίο να διαπιστώσει το αφεντικό σου ότι είσαι πλεονέκτης και αλαζόνας. Ολοκλήρωσε με μια πρόταση σαν κι αυτή: «Ελπίζω ότι μέχρι τότε η σκληρή δουλειά και ο ενθουσιασμός μου θα με οδηγήσουν στην αναγνώριση και στην υπευθυνότητα μέσα από αυτή την εργασία».
  10. Μίλησέ μου για τον εαυτό σου. Απαρίθμησε πολλά από τα πλεονεκτήματα και τα επιτεύγματά σου. Εάν αγχωθείς, σκέψου πως θα σε περιέγραφε ο καλύτερός σου φίλος. Εάν πάλι είσαι νέος στην αγορά εργασίας, μίλησε για τις σπουδές σου. Βραβεία, συμμετοχή σε σεμινάρια και συνέδρια, άριστοι βαθμοί, ίσως κάποια υποτροφία είναι θετικές προοπτικές. Κλείσε σύντομα την απάντησή σου. Εάν ο συνεντευξιάζων κάνει μια μικρή παύση, μείνε σιωπηλός και ήρεμος μέχρι να μιλήσει. Το κάνει για να τσεκάρει τις αντοχές σου στην πίεση.

Εκτός από τις κατάλληλες απαντήσεις, σημαντικό είναι να αποβάλλεις το άγχος. Όσο περισσότερο άνετος είσαι, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες επιτυχίας. Επίσης, η φλυαρία δεν άρεσε ποτέ σε κανέναν, οπότε φρόντισε οι απαντήσεις σου να είναι σύντομες και εύστοχες. Το ντύσιμο πάντοτε κατάλληλο με το χώρο εργασίας που βρίσκεσαι. Έχοντας αυτές τις υποδείξεις στο μυαλό σου και με σύμμαχο την ελπίδα και την τόλμη, η επιτυχία βρίσκεται πολύ κοντά σου, ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Καλή τύχη!

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.