Θυμάσαι τότε που είμασταν παιδιά και είχαμε το ημερολόγιο με το κλειδάκι και γράφαμε εκεί τα μυστικά μας;

Εγώ και το θυμάμαι και μάλιστα έχω κρατήσει ολόκληρες εκδοτικές σειρές. Και η αλήθεια είναι ότι, θα ήθελα πολύ να γυρίσω σε αυτή την παλιά συνήθεια.

Μόνο που τώρα δεν θα ξέρω τι να γράψω. Η παιδική αθωότητα έχει χαθεί και δυστυχώς, η σύγχρονη εποχή δεν έχει και πολλά καλά για να γράψεις. Ή μάλλον έχει, αλλά ούτε εγώ ούτε εσύ δεν προλαβαίνουμε να απολαύσουμε.

Υπάρχει λοιπόν, μια εναλλακτική λύση και είναι το ημερολόγιο τέχνης. Μην τρομάζεις. Δεν πας για εξετάσεις στην Καλών Τεχνών. Απλά είναι ένας διαφορετικός τρόπος, να εκφράσεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου. Δεν θέλει κόπο, δεν θέλει τρόπο, δεν θέλει χρόνο.

Απλά σκέφτεσαι και σχεδιάζεις ότι θες και όπως το θες. Με χρώμα, με μολύβι με στυλό. Σε ότι σχήμα και σχέδιο μπορεί να αποτυπωθεί η σκέψη σου. Αν θες, δες το και σαν μια αντιστρες ενασχόληση, με κρυφό περιεχόμενο.

Είναι μια διαφορετική προσέγγιση, ειδικά για σένα που δεν τα πας καλά με τις λέξεις ή που πιέζεσαι να αποτυπώσεις σωστά αυτά που αισθάνεσαι.

Μπορείς επίσης σε κάθε μέρα σου να καρφιτσώνεις μία φωτογραφία τύπου Polaroid.

Μπορεί ακόμα, να ανακαλύψεις ότι έχεις πραγματικά ταλέντο. Μπορεί και όχι. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Άλλωστε, το ότι μπορείς να γράφεις στο ημερολόγιο, δεν σε κάνει απαραίτητα και συγγραφέα.

Τα απαραίτητα

# Δείξε εμπιστοσύνη στη διαδικασία

Μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και μην προδιατίθεσαι αρνητικά, πριν καν ξεκινήσεις.

# Διασκέδασέ το

Πραγματικά απόλαυσέ το. Ζωγράφισε σαν παιδί και ξέχνα τα πρέπει και τα πώς.

# Πειραματίσου

Χρησιμοποίησε ότι υλικό σου δίνει ευχαρίστηση. Μαρκαδόροι, κραγιόν, ξυλομπογιές, κάρβουνο, υπάρχουν άπειρες επιλογές.

# Αφέσου ελεύθερος

Δεν χρειάζεται να κάνεις κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Μπορείς άνετα να κάνεις αφηρημένη τέχνη, βγάζοντας όλα τα μέσα σου πάνω στο χαρτί.

# Κράτα το για σένα

Δεν είναι δηλαδή ότι ντε και καλά πρέπει να το ποστάρεις και να το δει όλος ο κόσμος. Δεν έχει να κάνει με τους άλλους, αλλά με εσένα. Κράτα το λοιπόν, προσωπικό και κρυφό.

# Μην περιορίζεσαι

Αν θες μπορείς όχι μόνο να ζωγραφίσεις, αλλά και να κολλήσεις και να γράψεις. Ότι πιστεύεις ότι θα δώσει νόημα, κάντο.

Αν πάλι δεν νιώθεις άνετα με αυτή την τεχνική, υπάρχουν έτοιμα τετράδια μάνταλα, με σχήματα δηλαδή, που απλά τα χρωματίζεις. Είναι πολύ αποτελεσματικά, γιατί σε ηρεμούν και κατά κάποιο τρόπο εξαλείφουν την αρνητική ενέργεια. Είναι επίσης, τέλεια και για τα παιδιά.

Επαναπροσδιόρισε τον εαυτό σου μέσα από την τέχνη, τη δική σου τέχνη.