Κάθε χρόνο η ίδια αγωνία. Θα βρεθεί άραγε μία λίστα με ταινίες για την Ημέρα του Πατέρα στις 21 Ιουνίου που να μην περιλαμβάνει το Pursuit of Happiness; Ε, να που βρέθηκε. Συνειδητά δε θα τη βρεις εδώ μέσα γιατί υποθέτουμε ότι την έχεις δει ήδη 10 φορές κι έχεις πάρεις τον μπαμπά σου μετά με κλάματα για να του πεις πόσο τον αγαπάς. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές άλλες ταινίες που δεν βροντοφωνάζουν τις υπέροχες οικογενειακές σχέσεις που δείχνουν. Βρίσκονται απλά εκεί για να μας υπενθυμίζουν πόσο γλυκιά και τρυφερή μπορεί να είναι μία σχέση πατέρα και παιδιού χωρίς υπερβολές και δακρύβρεχτα soundtracks.

The Royal Tenenbaums (2001)

Εδώ έχουμε την ιστορία ενός πολύ εκκεντρικού πατέρα με τα παιδιά του που νιώθουν τελείως αποξενωμένα από την οικογένεια. Όταν εκείνος μετά από χρόνια θα ισχυριστεί ότι σε λίγο καιρό πεθαίνει εκείνοι θα κάνουν μια τελευταία προσπάθεια. Βέβαια, το ότι μαζεύονται όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Αλλά το αποτέλεσμα μετράει.

Big Fish (2003)

Μία τρυφερή ιστορία πατέρα και γιου που και πάλι έχει να κάνει με το πόσο ξένος μπορεί να γίνει ο ένας για τον άλλον. Όταν ο Edward Bloom μαθαίνει ότι πρόκειται να πεθάνει σύντομα, ο γιος του προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη σχέση τους. Κάπως έτσι γεννιούνται ένα σωρό -σχεδόν- μαγικές ιστορίες που βλέπουμε επί της οθόνης.

Definitely, Maybe (2008)

Eδώ επικρατούν τα vibes της σειράς How I Met Your Mother. Ο Will γενικά προσπαθεί να εξηγήσει στην 10χρονη κόρη του πώς γνώρισε τη μητέρα της με αφορμή το διαζύγιό τους. Μία όμορφη ιστορία που ξετυλίγεται μέσα από πολλά flashbacks και απαντά σε όλες τις ερωτήσεις του μικρού κοριτσιού.

Toni Erdmann (2016)

Άλλος ένας πατέρας που αισθάνεται αποξενωμένος από την κόρη του προσπαθεί να κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι του για να έρθει λίγο πιο κοντά της. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάλει περούκα και ψεύτικη οδοντοστοιχία.

The Fundamentals of Caring (2016)

Εδώ μπορεί να μην έχουμε ακριβώς τη σχέση πατέρα-γιου, αλλά τουλάχιστον έτσι μοιάζει. Επίσης έχουμε τον Paul Rudd σε έναν από τους πιο ουσιαστικούς ρόλους της ζωής του. Εκείνος αναλαμβάνει να φροντίσει τον 18χρονο Trevor που ζει με μυική δυστροφία. Έτσι, καταλήγει να κάνει ό,τι ακριβώς θα έκανε και ένας καλός πατέρας του Trevor-να τον βοηθήσει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

Call Me By Your Name (2017)

https://www.youtube.com/watch?v=BFEqwSdfw7w

Εντάξει, μπορεί η ταινία να μην περιστρέφεται γύρω από την οικογένεια, ο Elio και ο πατέρας του, όμως, έχουν μία από τις ομορφότερες σχέσεις που έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη. O Michael Stuhlbarg εδώ παραδίδει μαθήματα αποδοχής σε κάθε πατέρα που δε ξέρει πώς να δείξει την αμέριστη αγάπη στο παιδί του.

Like Father (2018)

Αν είσαι workaholic και control-freak σίγουρα δύο πράγματα δεν θα ήθελες ποτέ να σου συμβούν: να σε παρατήσουν στα σκαλιά της εκκλησίας και να περάσεις το ταξίδι του μέλιτος με τον επίσης workaholic πατέρα σου. Κάτι ανάλογο, ωστόσο, συμβαίνει στην Kristen Bell σε αυτή την ταινία. Τελικά, όμως, τα πράγματα αποδεικνύονται καλύτερα απ’ό,τι περίμενε.

A Beautiful Boy (2018)

Τυχερός όποιος έχει τη δυνατότητα να υποδυθεί επί οθόνης τον πατέρα του Timothée Chalamet. Έτσι κι εδώ, ο Steve Carell, φορά το σοβαρό του προσωπείο και ανταποκρίνεται στο ρόλο με μεγάλη επιτυχία. Αυτό που κάνει δεν είναι εύκολο για τον καθένα. Αναλαμβάνει να στηρίξει τον έφηβο γιο του στη διαδικασία απεξάρτησής του με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.