Αν έχεις ή κάποια στιγμή στη ζωή σου είχες κατοικίδιο, τότε η θεωρία ότι ένας χρόνος για τους ανθρώπους ισούται με επτά χρόνια για τα σκυλιά, σου είναι οικεία. Χρησιμοποιώντας αυτό τον τρόπο υπολογισμού για την ηλικία, ένας 2χρονος σκύλος, είναι ένα 10χρονο παιδί σε ανθρώπινα χρόνια.

Αν αυτή η θεωρία σου φαίνεται κάπως αυθαίρετη, μάλλον φταίει το ότι είναι. Τώρα όμως, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, έχουν καταλήξει σε μια νέα φόρμουλα μέτρησης της ηλικίας ενός σκύλου.

Το paper βασίστηκε στο εύρημα της μεθυλίωσης του DNA, μια διαδικασία στην οποία τα μόρια που ονομάζονται ομάδες μεθυλίου συνδέονται με το DNA και χρησιμεύουν ως δείκτες γήρανσης. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο ζει ένα πλάσμα, τόσο αυξάνεται ο ρυθμός μεθυλίωσης. Στη μελέτη, 104 Labrador εξετάστηκαν, με ένα εύρος ηλικιών από 1 μήνα έως 16 ετών. Τα αποτελέσματα της μεθυλίωσης του DNA συγκρίθηκαν με τα ανθρώπινα προφίλ. Ο ρυθμός μεθυλίωσης μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων σκύλων είχε παρόμοια ποσοστά με τους νέους και τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Ωστόσο, οι έφηβοι και τα ώριμα σκυλιά έδειξαν μεγαλύτερη επιτάχυνση της γήρανσης.

Η επιστήμη βρήκε έναν καλύτερο τρόπο να υπολογίζεις την ηλικία του σκύλου σου
sciencemag.org

Τι προτείνουν οι επιστήμονες για τον υπολογισμό της ηλικίας των σκύλων;

Η φόρμουλα είναι η εξής: Πολλαπλασίασε το φυσικό λογάριθμο της ηλικίας ενός σκυλιού κατά 16, στη συνέχεια πρόσθεσε 31. Ή απλά χρησιμοποίησε αυτή την αριθμομηχανή. Θα δεις για παράδειγμα πως ένας άνθρωπος δύο χρονών, δεν ισοδυναμεί με έναν σκύλο 14 χρονών. Στην πραγματικότητα, ισοδυναμεί με έναν σκύλο 42 ετών. Επειδή η μεθυλίωση επιβραδύνεται σημαντικά στα μέσα της ζωής, ένα σκυλί ηλικίας 5 ετών είναι περίπου ένας άνθρωπος ηλικίας 57 ετών, ενώ ένα 6χρονο σκυλί πλησιάζει τα 60 χρόνια στα ανθρώπινα χρόνια.

Να αποσαφηνίσουμε πως κάθε φυλή διαφέρει, καθώς αναπτύσσεται διαφορετικά και έχει άλλο προσδόκιμο. Στην προκειμένη περίπτωση μελετήθηκαν μόνο σκυλιά Labrador. Η έρευνα περιμένει αναθεώρηση, αλλά μας δίνει ελπίδες πως κάποια στιγμή θα καταλάβουμε πόσων -ανθρώπινων- χρόνων είναι ο τετράποδος φίλος μας.

featured image: MyDomaine