Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και η γοητεία που διαθέτουν τα παλιά σπίτια είναι ότι πιο όμορφο. Οι τοίχοι, τα αυθεντικά δάπεδα δημιουργούν μια μοναδική, σχεδόν μαγική αίσθηση που μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε μια νέα κατασκευή. Υπάρχει κάτι πραγματικά ξεχωριστό στις υπέροχες ατελείς λεπτομέρειες αυτών των διατηρούμενων στον χρόνο κατοικιών.

Η Jane Ashton και ο σύζυγός της, Richard, πάντοτε προσελκύονταν από παλαιότερα κτίρια, για τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν μπορέσει να αντισταθούν στον πειρασμό να ενισχύσουν με αγάπη τα σπίτια οποία έχουν ζήσει. Μετά την ανακαίνιση πολλών παλιών σπιτιών, η επίσημη εξειδίκευση έμοιαζε σαν ένα φυσικό βήμα για την Jane, μια σχεδιαστή εσωτερικών χώρων που πλέον ειδικεύεται στα κτίρια εποχής.

«Είναι τώρα η καριέρα μου και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένη να κάνω αυτό που μου αρέσει», λέει η Jane. «Τα κτίρια εποχής είναι αυτά που με εμπνέουν περισσότερο – εδώ είναι που είμαι πιο δημιουργική και χρήσιμη», προσθέτει.

Όταν η Jane και ο Richard άρχισαν να αναζητούν το επόμενο σπίτι για να ανακαινίσουν, έπρεπε να είναι υπομονετικοί. Η εύρεση ενός ακινήτου εποχής στην περιοχή Hertfordshire της Αγγλίας αποδείχθηκε δύσκολη. Όταν το ζευγάρι βρήκε τελικά μια παλιά αγροικία 3.500 τετραγωνικών μέτρων, με τμήματα που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, αμέσως ήξεραν ότι ήταν «αυτό». Παρόλο που το σπίτι χρειάστηκε ανακαίνιση και μερικές δομικές αλλαγές, η ψυχή του ακινήτου έμεινε ανέπαφη.

Επειδή η αγροικία είναι ιστορικό κτήριο κατηγορίας ΙΙ, η διαδικασία ανακαίνισης περιλάμβανε και αυστηρότερες διαδικασίες σχεδιασμού από ό, τι συνήθως. «Όταν παίρνετε ένα παλιό ακίνητο, σχεδόν κάθε μέρος της ανακαίνισης είναι μια πρόκληση, από τον σχεδιασμό έως το γεγονός ότι δεν υπάρχει ίσιος τοίχος στο σπίτι! Αλλά αυτό είναι που μου αρέσει, οι προκλήσεις και η αντιμετώπισή τους», εξηγεί η Jane. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις με ειδικούς, ολοκληρώθηκε ένα πλάνο που περιλάμβανε επίσης και την επέκταση της κουζίνας.

Η νέα διάταξη επέτρεψε στο ζευγάρι να έχει μια πρόσθετη μη-επίσημη τραπεζαρία και μια πιο ανοιχτή διάταξη στο ισόγειο.
Dining Area / DesignSponge
Dining Area / DesignSponge
Όταν η Jane αρχίζει να εργάζεται σε ένα νέο έργο, συνήθως δημιουργεί μια ιστορία για το ακίνητο. Όταν ήρθε η ώρα να μετατραπεί η αγροικία της σε σπίτι, η Jane χρησιμοποίησε ιστορίες για τις ζωές των προηγούμενων ιδιοκτητών ως έμπνευση. Τα παλιά έπιπλα αναμεμιγμένα με νεανικότητα έπαιξαν ρόλο στην ανάπτυξη του σχεδιασμού της αγροικίας. Με όλα τα παιδιά της να έχουν φύγει από το σπίτι, ο στόχος της Jane για την αγροικία ήταν λίγο διαφορετικός από τις προηγούμενες σχεδιαστικές της προτεραιότητες. Ήθελαν το αγρόκτημα να είναι πρωτίστως μια απόδραση από την πόλη, όπου θα μπορούσαν εύκολα να χαλαρώσουν με την οικογένεια και τους φίλους τους. Η Jane επιδίωξε να δημιουργήσει έναν κομψό αλλά χαλαρό χώρο για άνετα Σαββατοκύριακα και διασκέδαση.

Δες παρακάτω τις φωτογραφίες από το υπέροχο αποτέλεσμα

Dining Area and Kitchen/DesignSponge
Dining Area and Kitchen/DesignSponge
Snug Room/DesignSponge
Snug Room/DesignSponge
Hallway and Study/DesignSponge
Hallway and Study/DesignSponge
Study/DesignSponge
Study/DesignSponge
Master Bathroom/DesignSponge
Master Bathroom/DesignSponge
Guest Room/ DesignSponge
Guest Room/ DesignSponge
featured photo: designsponge.com / photography by James Balston