Σήκωσε το χέρι σου αν το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς είναι να φτιάχνεις μια ζεστή κούπα καφέ. Ή έναν iced με πάρα πάρα πολλά παγάκια.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε -σχεδόν- εθισμένοι στην καφεΐνη και βασιζόμαστε σε αυτή για να ανοίξουμε και τα δύο μάτια μας το πρωί. Από ό,τι φαίνεται, όμως, επιλέγουμε να πιούμε τον καφέ μας σε μια εντελώς λάθος ώρα.

Σύμφωνα με έναν ειδικό σε θέματα διατροφής, δεν πρέπει να πίνουμε καφέ αμέσως μόλις σηκωνόμαστε από το κρεβάτι. Αντίθετα, θα ήταν καλύτερα να να περιμένουμε λίγες ώρες (τουλάχιστον δύο) πριν πιούμε την πρώτη μας γουλιά. Με το να είναι το να πίνουμε καφέ το πρώτο πράγμα που κάνουμε με το ξεκίνημα της μέρας, ρισκάρουμε να είμαστε νευρικοί και με μια μόνιμη αναστάτωση.

“Οπωσδήποτε πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση καφέ αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα”, προτείνει η Laura Cipullo, διατροφολόγος και συγγραφέας του Women’s Health Body Clock Diet. Σε δηλώσεις της στο CNBC.

Ο λόγος;

Όταν ξυπνάμε, το σώμα μας παράγει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Με το να προσθέτουμε και την καφεΐνη μέσα στο mix αυξάνουμε ακόμα περισσότερο τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα μας. Σαν αποτέλεσμα, μπορούμε να καταλήξουμε να νιώθουμε ακόμα πιο κουρασμένοι αργότερα. Όταν δηλαδή ο καφές και η κορτιζόλη αρχίσουν να φεύγουν από το σώμα μας.

“Να πίνουμε την πρώτη μας κούπα όταν το σώμα παράγει λιγότερη κορτιζόλη, περίπου τρεις με τέσσερις ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα”, συμβουλεύει η Cipullo.

Έτσι, αν ξυπνάς στις 7, θα πρέπει να περιμένεις μέχρι τις 10 για την πρώτη σου κούπα.

Δες ακόμα:

Ρωτήσαμε μια barista ποιο είναι το μυστικό της για τέλειο καφέ


featured image: cnbc.com