Μετά από 20 χρόνια η Ιαπωνία συμμετέχει με anime ταινία στα βραβεία Όσκαρ

Μετά από 20 χρόνια η Ιαπωνία συμμετέχει με anime ταινία στα βραβεία Όσκαρ

Ανάμεσα σε 13 ταινίες, το Weathering With You κατάφερε να ξεχωρίσει και να μπει στην επίσημη λίστα επιτροπής των υποψηφίων για την κατηγόρια "Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία" των βραβείων Όσκαρ.

Κάτι αντίστοιχο με μια ταινία anime έχει να συμβεί από το 1998 με το “Princess Mononoke” του Hayao Miyazaki. Πλέον όμως η διαφορά έγκειται στο ότι δεν μιλάμε για την κατηγορία "Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων". Το Weathering With You διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στις υποψηφιότητες από πολλές άλλες χώρες. Άλλωστε βασική προϋπόθεση για να είναι μια ταινία υποψήφια στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι να έχει δημιουργηθεί εκτός Αμερικής και το μεγαλύτερο μέρος της γλώσσας να μην είναι η Αγγλική.

Η ταινία του Makoto Shinkai φαίνεται να είναι σύμφωνη με όλες τις προϋποθέσεις αλλά και να φέρνει κι ένα πνεύμα αλλαγής στα όσα ξέραμε. Στην Ιαπωνία κυκλοφόρησε τον Ιούλιο καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ στα box office. Οι εισπράξεις της υπολογίζονται γύρω στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Όσο για την πλοκή, το μεταφυσικό στοιχείο είναι το επίκεντρο της ταινίας. Ένα αγόρι μετακομίζει στην μεγάλη πόλη όπου γνωρίζει τη Hina, ένα νεαρό κορίτσι που έχει μια εκπληκτική δυνατότητα. Μπορεί να αλλάζει τον καιρό σε μια περίοδο όπου η Κίνα κατακλύζεται από τις βροχές.

Το γεγονός ότι η Ιαπωνία εκπροσωπείται από μια ταινία anime στα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία είναι σπουδαίο για τη χώρα.

Από τη μία, το καλό είναι ότι δεν θα ανταγωνιστεί με ταινίες της Disney ή της Pixar που θα είναι υποψήφιες σε άλλη κατηγορία πιθανότατα. Από εκεί και πέρα όμως μένει η απόφαση των κριτών. Είναι φανερό πως εδώ και χρόνια έχουν μια συγκεκριμένη άποψη για τα "καλούπια" της κατηγορίας για την ξενόγλωσση ταινία. Ίσως τελικά να μην είναι τόσο εύκολο για το Weathering With You να κερδίσει μια υποψηφιότητα. Σημασία έχει όμως ότι διακρίθηκε και έφτασε ως εκείνο το σημείο.

Τα βραβεία Όσκαρ έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Φεβρουαρίου 2020. Όπως πάντα, θα έχουν ανακοινωθεί προηγουμένως οι υποψηφιότητες για κάθε κατηγορία. Μένει να δούμε αν τελικά η Ιαπωνία και ο Makoto Shinkai κερδίσουν την πολυπόθητη θέση.

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.