Αν κάτι λείπει περισσότερο από το Netflix, αυτό είναι οι κωμωδίες. Ίσως γιατί δύσκολα βρίσκει κανείς κάτι αστείο και μάλλον είναι το πιο απαιτητικό είδος που μπορεί να δημιουργήσει κανείς. Αν βέβαια το κάνει σωστά.

Το I Think You Should Leave αρχικά είναι περίεργο. Με μια πρώτη ματιά δεν το λες ούτε αστείο ούτε τίποτα άλλο. Το λες απλά περίεργο. Σε παραπλανεί τις περισσότερες φορές γιατί νομίζεις ότι σοβαρεύει. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ποτέ. Πρόκειται για μια νέα σειρά sketch 6 επεισοδίων στην πλατφόρμα του Netflix. Κεντρικός χαρακτήρας στην πρώτη σεζόν είναι ο Tim Robinson, o οποίος μετά τη συμμετοχή του στο Saturday Night Live φαίνεται να έχει κατοχυρώσει τον ρόλο του “αστείου” για τα καλά.

Θα δεις ότι τα επεισόδια είναι αρκετά σύντομα, περίπου 20 λεπτά. Θα δεις επίσης ότι δεν οργανώνονται γύρω από κάποιο συγκεκριμένο θέμα ούτε υπάρχει κάποια συνοχή μεταξύ τους. Το μόνο που τα ενώνει είναι το στοιχείο του κακού –  ενίοτε – χιούμορ. Θυμίζουν πολύ παλιότερα κωμικά σκετς που κάπου έχεις ξαναδεί, χωρίς απαραίτητα να σε κρατήσουν ως φανατικό θεατή. Τις περισσότερες φορές μάλιστα σίγουρα θα έχεις απογοητευτεί από το τι βρίσκουν κάποιοι άνθρωποι αστείο και θα το έχεις εγκαταλείψει στα πρώτα πέντε λεπτά.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει κι εδώ. Ο Tim Robinson έχει μεν αρκετή εμπειρία στο κομμάτι αυτό. Είναι το πρόσωπο έχεις συνδέσει με κάθε τι γελοίο και αστείο. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να φέρει και αρκετούς θεατές. Αυτό ίσως που κέρδισε τον κόσμο στην περίπτωση του I Think You Should Leave, είναι ο έξυπνος τρόπος με τον οποίο κάνει πλάκα.

Τα σκετσάκια αυτά σατιρίζουν καταστάσεις που συναντάμε στην καθημερινότητα και μας ενοχλούν αφάνταστα. Αυτόν που κάνει φασαρία καθ όλη τη διάρκεια μιας πτήσης ή τις “φίλες” με τα πικρόχολα σχόλιά τους. Καταστάσεις γνώριμες – λίγο παρατραβηγμένες στην οθόνη – που αρχικά φαίνονται παράξενες αλλά ξαφνικά τόσο οικείες. Ακριβώς επειδή πρόκειται για sketch των 20 λεπτών, σε εισάγουν πολύ γρήγορα στο θέμα, πολύ γρήγορα κορυφώνονται και ξαφνικά σε αφήνουν κάπου μετέωρο να απορείς “τι είδα μόλις;”.

Την πρώτη φορά που θα δεις κάποιο επεισόδιο από το I Think You Should Leave, πιθανότατα θα θες να το κλείσεις στα πρώτα πέντε λεπτά. Θα απορείς για τη νοημοσύνη των ανθρώπων που το δημιούργησαν και δεν θα καταλάβεις γιατί μπορεί κάποιος να το βρει αστείο. Από περιέργεια όμως θα το συνεχίσεις γιατί θα θες να δει που θα το φτάσουν. Κι εκεί θα καταλάβεις ότι δεν είναι τόσο ανόητο όσο νόμιζες. Για την ακρίβεια είναι πανέξυπνα δοσμένο και λεπτομερώς σχεδιασμένο. Το πρώτο επεισόδιο ίσως φαντάζει σαν επίθεση κατά μέτωπο. Μετά συνηθίζεις.


Featured Image: guardian.com