Ακόμα και για κάποιον που δεν παρακολουθεί τη σειρά, αυτό το 50λεπτο επεισόδιο αξίζει να το δει. Είναι τόσο accurate στον τρόπο που αποδίδει την πραγματικότητα της καραντίνας στο Παρίσι. Το λέει ακόμα και ο τίτλος του, “Lockdown Plan”.

Facetime

Ξεκινώντας το επεισόδιο, μας δείχνει όλη την παρέα να μιλά με βίντεοκλήση και να ανταλλάσσει απόψεις για την καραντίνα. Κάποιοι το παίρνουν πιο ανάλαφρα, σαν να πρόκειται για διακοπές και κάποιοι άλλοι ανησυχούν περισσότερο. Προσπαθούν να συνεννοηθούν για το αν θα προλάβουν να βρεθούν πριν την καραντίνα.

Μένουμε Σπίτι

Τελικά, όλοι αποφασίζουν να μείνουν σπίτι και να προστατευτούν κι έτσι ακυρώνεται το δείπνο. Οι πτήσεις ακυρώνονται. Τα σχέδια όλων αναβάλλονται. Τελικά κανείς δεν βρίσκεται με τους υπόλοιπους. Όλοι ξεμένουν σπίτια τους.

Δεν είμαστε μόνοι μας

Μας θυμίζει τόσο πολύ τη δική μας καραντίνα που είναι σαν να έχει γυριστεί στην Αθήνα. Έτσι μας δίνει να καταλάβουμε ότι σε όλο τον πλανήτη η καραντίνα φαντάζει ολόιδια. Δεν είμαστε μόνοι μας. “Μείνετε σπίτι, σώστε ζωές” αυτό το motto, ακούγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου ουκ ολίγες φορές.

Αντισηπτικό παντού

Κάποιοι φοβούνται λιγότερο, κάποιοι περισσότερο. Κάποιοι για τους ίδιους, κάποιοι για τον πλανήτη. Πάντως, εκείνη που φοβάται περισσότερο είναι η Σαρλότ. Απολυμαίνει διαρκώς τα χέρια της, υστερικά, σε σημείο που η σειρά γίνεται παρωδία. Βάζει αντισηπτικό μέχρι και στο στόμα της.

Ειδήσεις

Όλοι σχολιάζουν τις ειδήσεις, βλέποντάς τις απο τις οθόνες τους. Συνωστισμός στα μέσα, άδειασμα των χαρτιών υγείας από τα σούπερ μάρκετ. Τα νέα αυτά δεν τους πανικοβάλλουν όλους, πάντως σίγουρα τους κάνουν να τα συζητούν μεταξύ τους.

Χειροκρότημα

Σε ένα άλλο σημείο του επεισοδίου, οι ήρωες και όχι μόνο ξεκινούν να χειροκροτούν τους γιατρούς απο τα μπαλκόνια. Αυτό μας θυμίζει πολύ το δικό μας lockdown.

Άσκηση

Τον Μαξίμ, επισκέπτονται δύο γνωστοί του και δεν τους επιτρέπει να ανέβουν στο διαμέρισμά του. Εκείνοι του ζητούν να τους δανείσει φόρμες για να υποκριθούν ότι κάνουν τζόγκινγκ. Μην τυχόν τους σταματήσουν αστυνομικοί. Κι αυτό μας θυμίζει πολύ το νούμερο 6 που στέλναμε με sms για να βγούμε για άσκηση.

Καραντίνα για τα καλά

Κουρεύονται μόνοι τους, μιλάνε πίσω από κλειστές πόρτες και γενικώς δεν υπάρχει τίποτα που να μην θυμίζει την καραντίνα που όλοι ζήσαμε και ζούμε.

Έχει αξία να μένουμε σπίτι

Το επεισόδιο μας δίνει να καταλάβουμε ότι έχει αξία να μένουμε μέσα και να προστατεύουμε τους εαυτούς μας. Ο Αντουαν λέει στην αδερφή του ότι είναι φυσικό να φοβάται κανείς, κι ότι εκείνος που δουλεύει σε νοσοκομείο έχει φρικάρει. Δεν έχουν αρκετό προσωπικό, ούτε εξοπλισμό και πολεμούν χωρίς εφόδια. Έχουν φτάσει στο σημείο να επιλέγουν ποιους θα περιθάλψουν και αυτό είναι κάτι που τον τρομάζει αφάνταστα.

Αγαπάμε καλύτερα

Αυτό που αξίζει περισσότερο από το επεισόδιο είναι το συμπέρασμα: ο ιός μας κάνει να κλεινόμαστε στον εαυτό μας αλλά πάντα υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε, μαζί. Ίσως είναι και μία αφορμή να καταλάβουμε πόσο αληθινά αγαπιόμαστε. Όπως αναφέρεται στο επεισόδιο: “Καμιά φορά όταν αγαπάμε τον άλλον διαφορετικά, τον αγαπάμε καλύτερα.”

featured photo: Νetflix