Η ομάδα Common Routes ξεκίνησε τη δράση της το 2014 με το “Common Routes / Balkan Project”. Ο λόγος; Η αγάπη που μοιράζονται για τα ταξίδια και τη φωτογραφία. Ξεκίνησαν από την Τουρκία, το 2014, για να καταλήξουν στην Αλβανία το 2018. Ενδιάμεσοι σταθμοί ήταν η Σερβία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη και η Ρουμανία.

Αρχικά, θα θέλαμε να μάθουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από την απόφασή σας να πραγματοποιήσετε το project «Βαλκάνια: Κοινές Διαδρομές». Πώς γεννήθηκε αυτή σας η επιθυμία;

H επιθυμία γεννήθηκε πριν από 6 χρόνια όταν θελήσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι στις γειτονικές χώρες, όπως είχαν υλοποιήσει στο παρελθόν και άλλοι φωτογράφοι. Η γνωριμία με άγνωστα τοπία και η επαφή με τους ανθρώπους σε κάθε ταξίδι μας, δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για να συνεχίσουμε αυτή την ιδέα του project «Βαλκάνια: Κοινές Διαδρομές».

Η ομάδα σας αποτελείται από επτά άτομα. Είναι δύσκολο ή εύκολη το να συντονίσετε τις ανάγκες και τα θέλω όλων;

Είναι σημαντικό ότι ξεκινάμε να έχουμε μια κοινή επιθυμία, το “ταξίδι” με την επιρροή της φωτογραφίας, ως μέσο έκφρασης και αφήγησης. Ασφαλώς επειδή αναφερόμαστε σε μια ομάδα 7 ατόμων με διαφορετικές προσωπικότητες και προσεγγίσεις είναι αδύνατο να μην υπάρχουν ασυμφωνίες. Σε αυτές τις στιγμές ακούγονται σκέψεις και γνώμες που καταλήγουν να έχουν θετικό αντίκρισμα για την ομάδα.

Υπάρχει κάποιο μέρος από όσα έχετε επισκεφτεί που να ξεχωρίζετε για κάποιο λόγο;

Για τον καθένα χωριστά λειτουργεί και διαφορετικά το κάθε ταξίδι. Επειδή ο καθένας αφήνει πίσω του, την καθημερινότητα του, την εργασία του, την οικογένεια, τους φίλους σε μια δεδομένη στιγμή της ζωής του, αυτό επηρεάζει και τη διάθεση και τις ανάγκες του καθενός, στο τι θέλει να “συλλέξει” από το κάθε ταξίδι.

Ποια ήταν η πιο δυνατή στιγμή του τελευταίου σας ταξιδιού στην Αλβανία, και ποια η πιο δυνατή στιγμή σας σε σχέση με το project γενικώς;

Στο τέλος κάθε μέρας του ταξιδιού ο καθένας είχε και από μια ιστορία να διηγηθεί όπως τη βίωσε και την αποτύπωσε στη μνήμη του. Όπως σε κάθε ταξίδι έτσι και στην Αλβανία, γνωρίσαμε τόπους και ανθρώπους που αποτυπώθηκαν στη μνήμη μας και στο φωτογραφικό μας φακό.

Ποιος είναι ο στόχος σας; Τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε μέσω του project «Βαλκάνια: Κοινές Διαδρομές»;

Η κοινή αγάπη για τη φωτογραφία και το ταξίδι ήταν οι κύριοι μοχλοί που ξεκίνησαν το project «Βαλκάνια: Κοινές Διαδρομές». H πρόθεση ύστερα από 6 χρόνια παραμένει να είναι η έκφραση και η ερμηνεία ενός φωτογραφικού οδοιπορικού μέσα από τη προσωπική οπτική και αισθητική του κάθε φωτογράφου.

Θα υπάρξει συνέχεια του ταξιδιού; Και πότε πιστεύετε ότι ένα project επιτυγχάνει τελικά το σκοπό του;

Ναι, θα υπάρχει συνέχεια στο ταξίδι, μιας και σιγά-σιγά ξεκινάει ο σχεδιασμός για το επόμενο μας ταξίδι στη Βουλγαρία. Ένα project επιτυγχάνει όταν οι αρχικές ανάγκες υλοποιούνται και ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες επιθυμίες με σκοπό την εξέλιξη της πρότερης επιθυμίας.
Έκθεση Φωτογραφίας, 23.11 – 01.12
Common Routes IV Albania,
Πειραιώς 256
featured image: commonroutes.gr