imodatouiroasavoirville

Για να ξεκινήσει να εκτυλίσσεται μια ιστορία, ένα θέμα ή μια συλλογή, χρειάζονται κάποια απαραίτητα συστατικά. Μικρά, μεγάλα, ασήμαντα, σημαντικά, συγκεκριμένα ή περισσότερο αφηρημένα, όλα τα στοιχεία αποτελούν μια αλληλένδετη αλυσίδα που συλλογικά κινεί μια ιδέα. Το βασικότερο συστατικό όλων των παραπάνω στοιχείων σε οποιαδήποτε δημιουργική και εικαστική αναφορά, είναι ένας ήρωας. Μια φιγούρα γύρω από την οποία θα διαδραματιστεί η εξέλιξη της ιστορίας, μια κεντρική ιδέα όπου ό,τι και να συμβεί, θα μαγνητίζει το ενδιαφέρον.

Η κάθε νέα συλλογή που σταδιακά μπαίνει στις γραμμές της παραγωγής, περνάει μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία όπου η αρχική της προσέγγιση εστιάζεται στην ανάδειξη ενός ήρωα. Ενός ήρωα που μπορεί να ξαναζωντανέψει αναμνήσεις, ξεπερασμένες ή διαχρονικές ιδέες, ηθικούς προβληματισμούς και -γιατί όχι- ακόμη και παιδική φαντασία. Τι θα μπορούσε όμως ένας ήρωας να έχει σαν λάβαρο, σε μια εποχή όπου όλα γύρω μας κυριολεκτικά καταρρέουν από θέμα αξιών;

Στον πλανήτη της μόδας, ο ήρωας είναι πάντα ο καθημερινός, μέσος άνθρωπος (όπως όλοι μας), που παρόλο το απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα, εξακολουθεί να φαντάζει υπερήρωας στα μάτια των παιδιών,της οικογένειας και ολόκληρου του κοινωνικού του κύκλου. Σε αυτόν στρέφονται όλοι οι προβολείς, καθώς διανύει την πασαρέλα, εναλλάσσοντας στα βήματά του έννοιες όπως η ρεαλιστικότητα, η ελπίδα και η εμπιστοσύνη στο Τώρα. Ένας άνθρωπος, που ακόμη και μέσα από τη συμβατικότητά του, περικλείει κάποιες ποιότητες που είναι ικανές να παρασύρουν και όλους εμάς τους υπόλοιπους σε μια δίνη αναζήτησης και υλοποίησης μιας ανώτερης ιδέας.

Αυτός είναι ο λόγος που η μόδα επαναπροσεγγίζει διαρκώς την “επιτυχημένη” συνταγή του ήρωα, μέσα από τις συλλογές, τα mood boards και τις έρευνές της. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία ολοένα και μεγαλύτερης εμβάθυνσης στη σύνθεση του χαρακτήρα, τόσο στα “αρνητικά” όσο και στα “θετικά” στοιχεία που όλοι μας εμπεριέχουμε ως χαρακτήρες. Γι’ αυτό δεν θα πάψει ποτέ να αντλεί έμπνευση από τον άνθρωπο και να θαυμάζει όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που μετατρέπουν έναν δειλό σε γενναίο, και έναν καθημερινό σε ήρωα, μέσα από τις επιλογές του.

Ο κάθε ήρωας ανεξάρτητα από το πλήθος και το μέγεθος των τραυμάτων του, εξακολουθεί να είναι στρατευμένος στο στρατόπεδο της διαρκούς εξέλιξης, έχοντας ως έμβλημά του τη μόδα. Αρκεί να μη σβήσει η φλόγα του και να συνεχίσει να είναι πιστός στα όνειρά του. Ίσως τότε αναγνωρίσει πως μέσα από την πάροδο του χρόνου, ακόμη και η ίδια η μόδα δοκιμάστηκε πολύ έντονα, πριν λάβει το παράσημο της έμπνευσης από και προς όλους εμάς. Εκείνη άλλωστε μας δείχνει διαρκώς πώς να αγκαλιάζουμε τα λάθη μας, και τις λιγότερο φωτεινές μας πτυχές, μετασχηματίζοντάς τες σε νίκη.

Ακόμη και σε όλες εκείνες τις στιγμές που ο ίδιος ο ήρωας παρασύρεται από την καθημερινότητα, τη ρουτίνα και από ένα μιμητικό μοτίβο συμπεριφοράς, η μόδα πάντα θα βρίσκεται διαθέσιμη στο να του παρέχει μια “στολή” υπερδύναμης… υπενθυμίζοντας τόσο στον ίδιο όσο και στους γύρω του, τον λόγο που ο κάθε ένας από εμάς καλείται να γνωστοποιήσει, και να αναπτύξει τα ταλέντα του.