Από τότε που έμαθα να ξεχωρίζω το καλό από το κακό και να θυμώνω όταν χάνω το δίκιο μου, έμαθα και τι σημαίνει εκδίκηση. Τι σημαίνει να κάνεις αυτοσκοπό της ζωής σου να γυρίσεις εσύ τον τροχό και να μην περιμένεις να γυρίσει μόνος του.

Το παραδέχομαι. Υπήρξαν πολλές φορές στη ζωή μου που κοιμόμουν και ξυπνούσα με την ιδέα να πάρω το αίμα μου πίσω. Να πω την τελευταία κουβέντα ή να φτιάξω μια καινούργια, να δημιουργήσω κάτι φανταχτερό. Κάτι που θα κλείσει τα στόματα όσων δεν πίστεψαν πως θα τα καταφέρω, όσων με αδίκησαν.

Όταν με χώριζε άδικα ο φίλος μου γιατί θυμήθηκε πως αγαπάει την πρώην του περισσότερο από εμένα ή γιατί ερωτεύτηκε τη νέα του συνάδελφο

Και έξω βγήκα και μέσα έκλαψα και στους ώμους των φίλων μου. Έπειτα όταν πια τα δάκρυα είχαν στερέψει αποφάσισα να βρω καλύτερο αγόρι. Κάποιον πιο όμορφο, πιο έξυπνο, πιο δυναμικό που θα θέλει εμένα και μόνο. Φυσικά η επόμενη σατανική σκέψη ήταν το ύφος του όταν μάθει πόσο ευτυχισμένη είμαι. Ίσως να συνέβη κάποια στιγμή ο υπέροχος νυν να γνώρισε τον αχάριστο πρώην. Βοήθησε και η εξιδανίκευση των social media που έδωσε άλλη χροιά στο παραμύθι μου. Αλλά πες μου λίγο: Ποιο το νόημα να ενημερώνεις κάποιον για την ευτυχία που ζεις τώρα όταν εκείνος δε νοιάστηκε γι’ αυτό που σου στερούσε; Γιατί να νοιαστεί τώρα; Και ποιο το νόημα να τον πικάρεις/εκνευρίσεις/προσεγγίσεις;

Αν πρέπει να χαμογελάσεις στον έρωτα να το κάνεις. Δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Όχι γιατί ζεις για να φωνάξεις πως βρήκες καλύτερο αγόρι. Ούτε το ομώνυμο άσμα δεν έπεισε με τίποτα, κανέναν, ποτέ.

Όταν προσπαθούσα διαρκώς να εξελιχτώ στην εταιρία, αλλά οι εργοδότες μου απέρριπταν την όποια μου προσπάθεια

Δεν υπάρχει δουλειά που θα σου χαριστεί/θα σε ανταμείψει με το «καλημέρα» ή προαγωγές –άνευ μέσου- που έγιναν χωρίς υπομονή και σκληρή δουλειά. Αλλά ναι. Όταν αδικείσαι, όταν νιώθεις πως προσπάθησες αρκετά και κανείς δεν το βλέπει, επιθυμείς διακαώς να εμφανιστεί ένα Τζίνι και σου βρει τη δουλειά των ονείρων σου τώρα, χτες, αύριο. Απλά καμιά φορά μπερδεύεσαι και δεν ξέρεις αν θέλεις πραγματικά την αναγνώριση ή την εξέλιξη. Αυτός που αξίζει και προσπαθεί πραγματικά, θα έρθει η στιγμή που θα φτάσει εκεί που πρέπει. Αρκεί να το κάνει με τον σωστό τρόπο και για τους σωστούς λόγους.

Ήρθε η στιγμή που και δουλειά άλλαξα και όσα μου είχαν χρεώσει από ελαττώματα σε ένα περιβάλλον χωρίς προοπτικές τα άφησα πίσω μου. Σκέφτηκα πολλές φορές πως θα ήθελα να συναντήσω κάποιον απ’ αυτούς για να τους πω τα νέα μου, τι κατάφερα και τι στοχεύω ακόμα για το μέλλον. Να δω αυτή την όμορφη έκπληξη στο βλέμμα τους και να χοροπηδάω από χαρά πάνω από όλα τα task του μήνα. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή επεδίωκα να μεταφέρονται τα νέα μου με ταχύτητα φωτός και γελούσα χαιρέκακα μέσα μου. Έπειτα κατάλαβα πως όσο κοιτάς το δέντρο χάνεις το δάσος. Και πως στις επιχειρήσεις η αποτυχία η δική σου είναι το κατόρθωμα κάποιου άλλου. Οπότε δεν είναι εκδίκηση να πετύχεις, αλλά δικαίωση, στόχος.

Όταν αποφάσισα να απομακρυνθώ από κάποιους φίλους

Γιατί καμιά φορά τα θέλω αλλάζουν και γιατί μπορεί ως προτεραιότητα να ήμουν η τελευταία. Μπορεί να άλλαξαν και τα συναισθήματα, δεν ξέρω. Όμως αυτό που υπήρχε -το δυνατό- σίγουρα είχε χαθεί. Τότε βάλθηκα να κάνω σκοπό της ζωής μου να βρω την τέλεια παρέα. Αυτή που θα με δείχνει κοινωνικά ενεργή σε εξόδους και σε event και δε θα με αφήνει μόνη ποτέ.

Δεν έχει σημασία να σου πω τι βρήκα. Γιατί τους πιο σημαντικούς ανθρώπους τους βρίσκεις όταν δεν ψάχνεις τίποτα.

Βέβαια κάπου ανάμεσα σε όλο αυτό το παραλογισμό του εγωισμού και της εκδίκησης χανόταν κάθε ίχνος ευτυχίας. Γιατί η ευτυχία, η πραγματική ευτυχία δεν είναι το αντίθετο της εκδίκησης. Η ευτυχία είναι σιωπηλή δεν χρειάζεται να τη φωνάζεις, ούτε να την επιδεικνύεις σαν ρετουσαρισμένη φωτογραφία στο Instagram. Είναι όλα όσα θέλεις να κρύψεις, αλλά φαίνονται στο πρόσωπό σου.

Κάτι ακόμα: Η ευτυχία δεν θα σε βοηθήσει ποτέ να πάρεις εκδίκηση, γιατί μάχεται τις εμμονές σου. Γιατί μπορεί το καλό να μάχεται το κακό, αλλά από μόνο του δε μπορεί να κάνει θαύματα. Όσο ο στόχος σου είναι να την προβάλλεις σαν τρόπαιο από το να τη ζεις ήσυχα και αθόρυβα, άλλο τόσο θα ξεμακραίνεις από την ουσία.


featured image: Thought Catalog