Είτε είσαι από εκείνους που πάνε κάθε μέρα γυμναστήριο είτε από εκείνους που περνάνε μια φορά την εβδομάδα, ξέρεις καλά πως το πιο δύσκολο σημείο είναι η κοιλιά μας. Αυτό το πεισματάρικο, επίμονο κομμάτι μας -γνωστό και ως σπλαχνικό λίπος- είναι δύσκολο αλλά και επικίνδυνο για την υγεία μας παράλληλα. Υψηλοί δείκτες λίπους στη περιοχή της κοιλιάς σχετίζονται με διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθειες.

Δεν αρκεί η προσεγμένη διατροφή ή η ελεγχόμενη άσκηση ξεχωριστά, πάντα το σημείο θα είναι απαιτητικό. Και εδώ έρχεται το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας στην Κύπρο, όπου βάσει μιας έρευνας εξέτασαν διαφορετικές μορφές άσκησης σχετικά με το λίπος στη περιοχή της κοιλιάς. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες και τους όρισαν με τη δέσμευση για τέσσερις προπονήσεις την εβδομάδα. Σε κάποιους από αυτούς ανατέθηκε περπάτημα ή τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων σταθερής κατάστασης, σε άλλους ασκήσεις ενδυνάμωσης με υψηλή ένταση και σε άλλους ένας συνδυασμός σταθερής και υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης.

Μετά τη δοκιμαστική περίοδο η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι εκείνοι που έκαναν τον συνδυασμό σταθερής κατάστασης και υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης έχασαν περισσότερο βάρος και περισσότερα εκατοστά από τη μέση τους. Αυτοί οι άνθρωποι είδαν σημαντική διαφορά στη φυσική τους κατάσταση, η οποία είναι σημαντική για την αποτροπή καρδιακών παθήσεων.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της διαλειμματικής προπόνησης επιβεβαιώνουν ότι χρειάζεται σκληρότερη και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα άσκηση, αφού όπως φαίνεται είναι η μόνη πραγματική λύση που πολεμά την αλυσίδα καθιστική ζωή-συσσώρευση λίπους -προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή.