Ίσως ήταν γραφτό να με βοηθήσετε, κύριε Γκιρ, τώρα που η μαμά έχει φύγει.”

Η καλή τύχη εδώ και τώρα Savoir Ville

Το μυθιστόρημα “Η καλή τύχη εδώ και τώρα” του Matthew Quick, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος, έχει ένα πολύ ιδιαίτερο ύφος γραφής που σίγουρα θα σας αλλάξει τη διάθεση ίσως και τον τρόπο που θα βλέπετε τα πράγματα μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσής του. Αν και αποδίδεται μέσα από μια απλή, καθημερινή γλώσσα, είναι ένα αφοπλιστικό, τρυφερό, ανθρώπινο, συγκινητικό, αστείο και βαθιά φιλοσοφημένο κείμενο.

Ο πρωταγωνιστής αυτού του πρωτότυπου μυθιστορήματος, αναπτύσσει έναν ευρηματικό αμυντικό μηχανισμό για να μπορέσει αφενός να διαχειριστεί την οδυνηρή απώλεια του φύλακα-άγγελού του, που δεν είναι άλλος, από την υπερπροστατευτική μητέρα του και αφετέρου για να καταφέρει να βρει τα μονοπάτια που θα ακολουθήσει ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του, που πλέον μπαίνει σε νέες βάσεις. Ο Μπαρθόλομιου Νηλ, ξεκινάει μια παράδοξη αλληλογραφία με τον Ρίτσαρντ Γκιρ που ήταν ο αγαπημένος ηθοποιός της μητέρας του. Μέσα από ένα πλήθος επιστολών που συντάσσει αλλά ποτέ δεν αποφασίζει να ταχυδρομήσει, προσπαθεί να ξεδιαλύνει όλα όσα συσσωρεύονται από τη μια στιγμή στην άλλη μέσα στο μυαλό του. Αναζητά απαντήσεις για όλες αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις της καθημερινότητας που καλείται πλέον ολομόναχος να αντιμετωπίσει. Όλες οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι στόχοι, οι επιθυμίες, οι προβληματισμοί που γεννιούνται στον Μπαρθόλομιου αλλά και τα πρακτικά προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλύσει, αποτυπώνονται σε αυτές τις ευφάνταστες επιστολές.

Ο Matthew Quick, με μακρά προϋπηρεσία στη συγγραφή μυθιστορημάτων που έχουν ως αποδέκτες τους έφηβους, αυτή τη φορά προσφέρει στους ενήλικους αναγνώστες ένα αφήγημα που καταφέρνει μέσα από τις επιφανειακά αφελείς τοποθετήσεις του, να αγγίξει απαλά τις καρδιές. Ο 39χρονος πρωταγωνιστής που ήταν σε όλη του τη ζωή προστατευμένος και απόλυτα καθοδηγούμενος από την μητέρα του, βρίσκεται αναπάντεχα χωρίς αλεξίπτωτο σε μια ελεύθερη πτώση που θα τον προσγειώσει στην κοινωνική πραγματικότητα. Κατά την διάρκεια της προσγείωσής του στην αγκαλιά μιας σκληρής κοινωνίας, διασταυρώνεται με ασυνήθιστους τύπους ανθρώπων που απροσδόκητα θα καταφέρουν να τον απελευθερώσουν από τα ταμπού του και να τον λυτρώσουν τελικά από τις φοβίες του.

Η “Καλή τύχη εδώ και τώρα”, είναι μια προσδοκία που μπορεί να γίνει πραγματικότητα αφού πρώτα την πιστέψουμε με αχαλίνωτο πάθος. Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μονοπάτι επιλογών που εμπεριέχει πλήθος ανατροπών, αναθεωρήσεων και αποφάσεων που θα πρέπει να πάρουμε μέσα στα πλαίσια μιας γενικευμένης ανασύνταξης ζωής, με στόχο την γερή θεμελίωση και ανέγερση ενός ελπιδοφόρου αύριο. Ο συγγραφέας, τοποθετώντας ως οδηγό έναν μη προνομοιούχο ίσως και ελλειματικό ήρωα σε σχέση με τα κοινωνικά πρότυπα που επικρατούν, μας καλεί να τον ακολουθήσουμε σε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή εσωτερικής εξέλιξης, γεμάτη από φιλοσοφικές σκέψεις, μιας διαδρομής που απαιτεί αρκετό κουράγιο για να την ολοκληρώσει κάποιος και που στο τέρμα της υπάρχουν μόνο θετικές εμπειρίες για να προστεθούν στο καλάθι της ζωής. Αυτή η ιδιαίτερη ιστορία ενηλικίωσης ενός… ενήλικου άντρα, μέσα από την επιστολική μορφή που είναι τόσο σπάνια στα μυθιστορήματα, αποτυπώνει με χιούμορ και τρυφερότητα την ουσία της οικογένειας, της φιλίας, της συντροφικότητας και των συναισθημάτων. Είναι μια έξοχη σε ποιότητα έκδοση, με άριστη μετάφραση και ένα εξαιρετικά ελκυστικό εξώφυλλο.