Τα κόκκινα χείλη αποτελούν αδιαμφισβήτητα την πιο διαχρονική αξία του μακιγιάζ.  Πολλοί επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι το κόκκινο χρώμα στα χείλη δίνει στις γυναίκες περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Κορυφαίοι μακιγιέρ υποστηρίζουν ότι τα έντονα κόκκινα χείλη δεν θέλουν ταυτόχρονα και έντονα μάτια. Μια λεπτή γραμμή γραμμή eyeliner σε συνδυασμό με το κόκκινο κραγιόν είναι αρκετή για να απογειώσει το look.

Αρχαία Αίγυπτος Ήξερες ότι στην αρχαία Αίγυπτο, η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε κόκκινα σκαθάρια και μυρμήγκια για να πάρουν τα χείλη της ερυθρό χρώμα; 16ος αιώνας Η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ έδινε βυσσινί χρώμα στα χείλη της, το οποίο ταίριαζε απόλυτα με το χλωμό πρόσωπό της, χρησιμοποιώντας μείγμα από κερί μέλισσας και φυτά. 18ος αιώνας Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις της κοινωνίας, κραγιόν φορούσαν μόνο οι πόρνες. Το 1800 το μακιγιάζ θεωρούνταν ντεμοντέ. 1900 Το κραγιόν έγινε και πάλι δημοφιλές γυναικείο προϊόν και οι εταιρίες καλλυντικών άρχισαν να το παράγουν περισσότερο. Στην αρχή  η μορφή στην οποία διατίθετο για το κοινό ήταν αδύνατο να μπει στην τσάντα. Αργότερα, το 1930, καθιερώθηκε το περιστρεφόμενο κραγιόν.

red lips3  (2) 1950 Πλέον, το κραγιόν είναι αποδεκτό και σέξι.  Stars όπως οι Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Rita Hayworth και Ava Gardner, βοήθησαν στο να φορούν το 98% των γυναικών στις ΗΠΑ, κόκκινο κραγιόν.

1960-1970 Την εποχή αυτή εμφανίστηκαν και άλλα χρώματα κραγιόν. Συγκεκριμένα το 1980, η Mac σχεδίασε ειδική σειρά κραγιόν, με τη Μαντόνα να κάνει δημοφιλή την απόχρωση Red russian.

red lips3  (3)

1990 Οι δαμασκηνί αποχρώσεις κάνουν την εμφάνισή τους με την Ντρου Μπαριμορ να ξεχωρίζει φορώντας τες.