Έπειτα από την πρωτοφανή διεθνή επιτυχία της παράστασης «The Jungle», η Good Chance σε συνεργασία με τους διεθνούς φήμης δημιουργούς της παράστασης «War Horse», την Handspring Puppet Company, μας παρουσιάζει το πιο φιλόδοξο έργο της μέχρι στιγμής. Το «The Walk (Το Ταξίδι)» είναι ένα διεθνές, πρωτότυπο, εναλλακτικό, κινούμενο φεστιβάλ τέχνης και ελπίδας με στόχο την στήριξη των προσφύγων, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Amir Nizar Zuabi.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φεστιβάλ δίχως προηγούμενο στην καρδιά του οποίου βρίσκεται η Μικρή Αμάλ. Μία μαριονέτα τεραστίων διαστάσεων – μη σας ξεγελά το όνομά της- με ύψος 3,5 μέτρων και τη μορφή μίας εννιάχρονης προσφυγοπούλας από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας. Η Μικρή Αμάλ εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως χαρακτήρας στην παράσταση «Η Ζούγκλα» (που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές) εκπροσωπώντας τα εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά που ζούσαν στον καταυλισμό του Καλαί χωρισμένα από τις οικογένειές τους.

Μετά την επιτυχία της παράστασης, η οποία πυροδότησε μία παγκόσμια συνομιλία γύρω από τους πρόσφυγες και τη διεθνή ανθρωπιστική κρίση, η ομάδα της Good Chance κατάλαβε πως η ιστορία της Μικρής Αμάλ είχε μόλις ξεκινήσει.

H εταιρεία «Handspring Puppet Company» ανέλαβε να δώσει πνοή στη Μικρή Αμάλ δημιουργώντας με δεξιοτεχνία μία μαριονέτα με τη μορφή της

Λίγους μήνες μετά, στις 27 Ιουλίου, η Αμάλ ήταν έτοιμη να ξεκινήσει ένα ταξίδι 8.000 χιλιομέτρων. Το ταξίδι αυτό σύντομα θα εξελιχθεί σε μία σύγχρονη Οδύσσεια αφού η υπέροχη αυτή μαριονέτα μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει διασχίσει την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ελβετία και το Βέλγιο αναζητώντας τη μητέρα της, ενώ τερματικός της σταθμός θα είναι το Manchester International Festival.

Η Μικρή Αμάλ είναι ένα ασυνόδευτο παιδί ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα εκδιωγμένα παιδιά

Αποτελεί ένα σύμβολο για όλα τα παιδιά τα οποία στερήθηκαν τη θαλπωρή και την ασφάλεια της χώρας τους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους υπό εφιαλτικές συνθήκες.

Η Αμάλ δίνει φωνή σε όλα τα προσφυγόπουλα μεταφέροντας το μήνυμα «Μη μας ξεχνάτε!» και μας υπενθυμίζει τους ανθρώπους που αναζητούν πατρίδα σε μια χρονική στιγμή που οι περισσότεροι σκεπτόμαστε κατά βάση τη συνθήκη της πανδημίας και τις αλλαγές που έχει αυτή επιφέρει στη ζωή μας. Άλλωστε όπως τονίζει ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Amir Nizar Zuabi: «Ακριβώς επειδή η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη αλλού αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αναζωπυρώσουμε τη συζήτηση γύρω από την προσφυγική κρίση και να αλλάξουμε τον τρόπο που τη βλέπουμε».

Ο σημαντικότερος όμως στόχος γύρω από το ταξίδι της μικρής Αμάλ είναι να δώσει μία πινελιά ελπίδας στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε. Η περιπέτειά της σηματοδοτεί την ελπίδα για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο φωτεινό αύριο για όλους τους εκτοπισμένους ανθρώπους, αλλά και τη γέννηση αλληλεγγύης προς τους εκδιωγμένους λαούς.

Άλλωστε δεν πρέπει, να ξεχνάμε ότι το όνομα «Αμάλ» στα Αραβικά, σημαίνει ελπίδα.