Δεν έχει σημασία σε ποια πλευρά έχεις υπάρξει, αυτού που ζηλεύει ή αυτού που τον ζηλεύουν. Το σίγουρο είναι πως η ζήλια υπάρχει μέσα μας ως ένα κακό ενοχικό συναίσθημα για όσα στην πραγματικότητα θαυμάζουμε στους άλλους, θα θέλαμε να τα είχαμε και εμείς, αλλά αντί να σηκώσουμε τα μανίκια και να προσπαθήσουμε βγάζουμε τον κακό μας εαυτό. Όπως και να το να κάνουμε θα είναι πάντα πιο εύκολο να ζηλεύεις τους κοιλιακούς της Γιώτας από το κόψεις τα delivery και να ξεσκονίσεις τη συνδρομή σου στο γυμναστήριο.

Έχεις πάντα την επιλογή να θαυμάσεις τους φίλους σου για όσα πετυχαίνουν, να τους σφίξεις το χέρι, να το γιορτάσεις μαζί τους. Και γιατί όχι να ζητήσεις τη βοήθειά τους να τους συμβουλευτείς για να κάνεις τη δική σου προσπάθεια από το να μένεις με το evil eye του στραβωμένου. Aυτού που δε μπορεί να χαρεί με τη χαρά, με τα ταλέντα των άλλων και ψάχνει μονίμως να βρει το λάθος. Να μειώσει την αξία τους, να γελάσει, να κοροϊδέψει και να ικανοποιήσει ανεπιτυχώς την ανάγκη του να είναι μέρος αυτού που δεν μπορεί να έχει. Κάπως έτσι μπορείς να χάσεις μια φίλη που άξιζε, να κρατήσεις μέσα σου το φθόνο και να κάνεις focus στο πως πέφτει ο άλλος στο χιόνι γιατί απλά φοβάσαι να μάθεις σκι.

Η φίλη που σε ζηλεύει είναι αυτή που:

Δε θα χαρεί ποτέ όταν σου συμβαίνει κάτι καλό

Οτιδήποτε και αν είναι αυτό που έχεις πετύχει. Από μια προαγωγή μέχρι έναν υπέροχο σύντροφο. Εκείνη δε μπορεί να χαρεί με τη χαρά σου γιατί την τρώνε τα άλυτα μέσα της. Τι σημασία είχε που άλλαξα δουλειά, που πέρασα με επιτυχία τρεις δύσκολες συνεντεύξεις και που αυξήθηκαν οι αποδοχές μου. Η Θάλεια σχολίασε μόνο το γεγονός ότι θα πρέπει να αλλάξει πάρκινγκ όταν θα βγαίνουμε για after work drinks τις Παρασκευές. Ποιος να της πει τι.

Θα σου κάνει back handed κοπλιμέντα

Η φίλη που σε νοιάζεται, που σε θαυμάζει και που θέλει το καλό σου, μόλις αγοράσεις κάτι καινούργιο θα σπεύσει να πει τη γνώμη της. Αν δεν είναι καλό και δε σε κολακεύει θα σε προστατεύσει, αλλά μπορεί να σε κάνει να νιώσεις και πολύ χειρότερα.

Όπως η Θάλεια με το μαύρο μου φόρεμα στην αλλαγή του χρόνου. Δε χρειάστηκε να τη ρωτήσω αν της αρέσει, αλλά στα μισά της βραδιάς μου πέταξε ένα: «Αχ πολύ όμορφο. Καινούργιο ε; Αυτά τα φορέματα κολακεύουν πιο πολύ τις ψηλές κοπέλες, αλλά δείχνεις σαν αμφορέας.» Και με αυτή τη φράση εγώ έμαθα στην αρχή του 2019 ότι μοιάζω με ένα κοντό χοντρό βάζο.

Δεν θέλει να κάνεις νέους φίλους

Εννοείται πως ο κόσμος είναι κακός, ύπουλος και όλοι όσοι σου μιλάνε θέλουν να κερδίσουν κάτι από σένα. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι πιο προσβλητικό από αυτό. Το ενδεχόμενο δηλαδή να σε προσεγγίζει κάποιος επειδή όντως σε συμπαθεί το απορρίπτουμε. Φυσικά και νιώθει πως κλονίζεται η θέση της και πως αν συμπαθήσεις την κοπέλα απ’ το γραφείο, το γυμναστήριο, τα σεμινάρια φωτογραφίας μπορεί να γίνετε φίλες. Και μπορεί να έρθει σε δεύτερη μοίρα η όποια φιλία της και δε θέλει να μοιράζεται τίποτα.

Θέλει πάντα να σε συναγωνίζεται

Και πάντα να βγαίνει πρώτη. Να γίνεται το επίκεντρο με τις ιστορίες της στην παρέα όταν βγαίνετε. Να μη σε αφήνει να αρθρώσεις λέξη, να υπενθυμίζει σε όλους τις φορές πως έπεσες/ έκλαψες/ έκανες γκάφες/ χάσατε το πλοίο/ βρήκες το αγόρι σου με άλλη. Γενικά οτιδήποτε μπορεί να μειώσει την εικόνα σου είναι θέμα προς συζήτηση γιατί της δίνει κάποιο προβάδισμα.

Εννοείται πως εκείνη η ιστορία με το μπασκετμπολίστα που με έκανε να χάσω δέκα κιλά από τη στενοχώρια μου, για να με αφήσει στο τέλος για την πρώην που τον παράτησε έχει γίνει viral. Μαζί και όλη η κριτική για το bitchy attitude του καλοκαιριού που δεν άφηνα να πλησιάσει αρσενικό σε ακτίνα χιλιομέτρου.

Μαλώνετε σε κάθε ευκαιρία

Όταν δε συμφωνείτε σε κάτι ακολουθούν επικοί καβγάδες στους οποίους πάντα επισημαίνονται τα λάθη σου. Από τους λάθους άντρες που διαλέγεις μέχρι ότι πάντα αργείς στα ραντεβού σας. Πάντα φταις εσύ που δεν έχεις σωστή κρίση, που επηρεάζεσαι εύκολα, που δεν είσαι οργανωτική και άλλα πολλά. Αν την αφήσεις και δε σας διακόψει κάτι που να λήγει αυτή την παράνοια δε θα σταματήσει μέχρι το πρωί. Απλά πάντα κάτι τη σώζει τη στιγμή που αναρωτιέσαι γιατί εφόσον έχεις μόνο στραβά συνεχίζει να σε κάνει παρέα.

Πιστεύει πως είσαι πολύ καλύτερη από εκείνη

Εδώ βρίσκεται και η αιτία του κακού. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, διαφορετικός με τα ελαττώματα και τα προτερήματά του. Με τις μάχες και τις ήττες του. Στο δικό της κόσμο εσύ ο ήρωας της φανταστικής ζωής που δε θέλει να κυνηγήσει. Γι’ αυτό και γοητεύεται από όσα δεν έχει και έχεις εσύ. Πράγματα που συχνά αν σου έλεγε κάποιος πως τα ζηλεύει θα έβαζες τα γέλια. Αλλά εντάξει είναι λογικό να ζηλεύουμε πάντα αυτό που δεν έχουμε. Αυτό που δεν τολμάμε να διεκδικήσουμε.

Τριήμερο στους Παξούς η Θάλεια με τον Τάσο. Τριήμερο απογραφής εγώ στην εταιρεία με υπερωρίες. «Καλά να περάσετε, της είπα». «Εμείς ξοδεύουμε λεφτά, εσύ μαζεύεις λεφτά», μου είπε. Και το κακό ήταν πως μέχρι προχτές το εννοούσε.

Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι αλλάζουν και αν η ζήλια είναι όντως κάτι που ξεπερνιέται γιατί για να παλέψεις να διορθώσεις κάτι πρέπει γι’ αρχή να παραδεχτείς ότι το έχεις. Και εδώ κάπου ξεκινάει να μπλέκεται περισσότερο το κουβάρι. Αυτό της τελειότητας του ενδιαφέροντος, του «εγώ ποτέ δε θα έκανα κάτι τέτοιο» κι ας κάνει πολλά χειρότερα. Αυτό της σύγκρισης και της χολής όταν ξέρει ότι έχει άδικο και τα περισσότερα επιχειρήματα έχουν αυτήν τη ριμάδα την επίκληση στο συναίσθημα λες κι από όλο τη λογοτεχνία κάναμε focus στο Μαντίθεο και τις θεωρίες του.

Ο μόνος τρόπος να γλιτώσεις από μια φίλη που ζηλεύει είναι να φύγεις μακριά της. Γιατί η μόνη αποδεκτή ζήλια στη φιλία είναι να ζηλεύεις η ίδια τον εαυτό σου (και οι γύρω σας εσένα) για τη φίλη που απέκτησες. #mybestfriedisbetterthanyours


featured image: Elite Daily