Για πρώτη φορά στην ιστορία του o ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στο γήπεδο φορώντας περήφανος τα μπλε χρώματα της ελληνικής σημαίας.

Με τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης, ο ΠΑΟΚ φοράει την επετειακή μπλε φανέλα στα χρώματα της ελληνικής σημαίας και αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες του 1821 που θυσιάστηκαν για την Ελλάδα.

Όποιος ξεχνά το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει

Με τη φετινή επέτειο της συμπλήρωσης δύο αιώνων από την ελληνική Επανάσταση, σε όλους τους απανταχού Έλληνες δεν μπορούν παρά να ξυπνούν μνήμες από τους ανθρώπους εκείνους που θυσίασαν το αίμα τους για την πατρίδα, υψώνοντας περήφανα στον ουρανό το λάβαρο της ελευθερίας.

Η αγάπη για την πατρίδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ίδιας της ιστορίας του ΠΑΟΚ

Ένα προσφυγικό σωματείο που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που δεν θέλανε να ξεχάσουν τις ρίζες τους, αναγνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να θες να θυμάσαι και να τιμάς το ένδοξο παρελθόν σου.

Γι’ αυτό τον λόγο, σε μια ιστορικής σημασίας συμβολική κίνηση, ο ΠΑΟΚ υποκλίνεται σε όλους τους ήρωες του 1821 και για πρώτη φορά στην ιστορία του κατεβαίνει να αγωνιστεί στο γήπεδο φορώντας περήφανος τα μπλε χρώματα της ελληνικής σημαίας.

Για την ιδέα να κυκλοφορήσει την τέταρτη, επετειακή εμφάνιση της ομάδας, η οποία είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, μας μίλησε ο Λάζαρος Μπαχτσεβάνος, marketing director της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. “Όλες οι ενέργειες μιας εταιρίας ή ενός club θα πρέπει να βασίζονται στις αξίες του club. Τα brand values του ΠΑΟΚ είναι πάθος, παράδοση-κληρονομιά, αυθεντικότητα και τιμιότητα. Βασισμένοι σε αυτές τις αξίες δημιουργούμε τις επετειακές φανέλες τόσα χρόνια.

Ο ΠΑΟΚ πρώτη φορά οργανωμένα, έβγαλε μια επετειακή φανέλα για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του βασισμένη σε μια παλαιότερη εμφάνιση του ΠΑΟΚ από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Λανσαρίστηκε σε μια εντυπωσιακή συσκευασία η οποία περιείχε τη φανέλα, ένα βιβλίο με την ιστορία των εμφανίσεων του Club και μια αφίσα με φωτογραφίες και γραφικά με όλες τις φανέλες που φόρεσε ο ΠΑΟΚ. Η συσκευασία και το περιεχόμενο απέσπασε πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς marketing. Η παραγωγή αριθμούσε 1926 κομμάτια που είναι και έτος ίδρυσης του σωματείου. Από τότε ο ΠΑΟΚ και κάθε χρόνο κάθε Οκτώβριο παρουσιάζει μια φανέλα ρετρό η οποία σχεδιαστικά βασίζεται σε κάποια παλαιότερη φανέλα.

Αυτές οι φανέλες είναι ιδιαίτερα αγαπητές από μεγάλο μέρος των φίλαθλων. Bοηθούν πολύ το club και οικονομικά αλλά και το brand image του καθώς δημιουργούν ένα εντελώς νέο προϊόν αλλά απευθύνονται επίσης και σε ένα πολύ μεγαλύτερο target group από oτι συνήθως.

Καθώς ο ΠΑΟΚ ήταν πρωτοπόρος πολλά ευρωπαϊκά club ζήτησαν τη συμβουλή μας για το πως θα δημιουργήσουν και προωθήσουν ένα τέτοιο προϊόν. Φέτος λοιπόν, η συλλεκτική εμφάνιση ξεκίνησε να σχεδιάζεται γι’ αυτό τον ιδιαίτερο σκοπό ήδη από το περασμένο καλοκαίρι σε συνεργασία με τη MACRON, φιλοδοξεί να ενώσει, να εμπνεύσει και να θυμίσει σε όλους τους Έλληνες τι είναι ικανοί να καταφέρουν όταν μάχονται για κάτι τόσο πολύτιμο όπως η ελευθερία.

Η φανέλα είναι σχεδιασμένη στις αποχρώσεις του μπλε, σε συνδυασμό με οριζόντιες λεπτές γραμμές, εμπνευσμένη από τα χρώματα και τον ιερό συμβολισμό της ελληνικής σημαίας.

Ωστόσο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν τη συμβολική της ταυτότητα αποτελούν τόσο η ελληνική σημαία ψηλά στο πίσω μέρος, όσο και η φάσα-tape που είναι ραμμένη ακριβώς κάτω από τη φανέλα, φέροντας τους δύο πρώτους στίχους του εθνικού μας ύμνου.”

*Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Μedia Director της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Παναγιώτη Αρωνιάδη και τον Β’ Αντιπρόεδρο της ομάδας του Δικεφάλου του Βορρά, Κυριάκο Κυριάκο για τη συνεργασία.

featured photo: PAOK FC