Το δίλημμα του αν τα δύο φύλα μπορούν να είναι πραγματικά φίλοι, είναι διαχρονικό. Η επιστήμη ωστόσο απαντά εμπεριστατωμένα σε αυτό.

Αναλογίσου πόσο πολύ το Hollywood περνά το μήνυμα ότι η πλατωνική φιλία μεταξύ άνδρα-γυναίκα  δεν  μπορεί να σταθεί.

Αν σκεφτείς τη Robin με τον Barney από το How I met your mother ή τον Aston Kutcher με τη Natalie Portman από το No Strings Attached, τότε ναι, η φιλία μεταξύ άνδρα και γυναίκα μοιάζει καταδικασμένη.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά στο μυαλό μας; Και πως μπορεί η επιστήμη να ερμηνεύσει κάτι τέτοιο;

Τι μπορεί να έχει κατά νου το ανδρικό και γυναικείο φύλο κατά μέσο όρο; Η επιστήμη μιλάει μέσα από κάποιες έρευνες.

Μία Νορβηγική έρευνα, δίνει μία πιο κατατοπιστική απάντηση σε αυτό το αιώνιο δίπολο. Οι απαντήσεις από άτομα και από τα δύο φύλα, ηλικίας 18-30 ετών, έδειξαν πως τελικά, υπάρχει μία παρεξήγηση στον αέρα. Άλλο καταλαβαίνει ο άνδρας, άλλο καταλαβαίνει η γυναίκα. Από τη μία, οι άνδρες τείνουν να ερμηνεύουν τη φιλικότητα του γυναικείου φύλου ως έκφραση ερωτισμού. Από την άλλη, οι γυναίκες εξηγούν το ερωτικό ενδιαφέρον του άνδρα ως φιλικότητα. 

Μία πιο πρόσφατη Αμερικάνικη έρευνα, έδειξε μάλιστα ότι το ανδρικό φύλο δείχνει να ελκύεται περισσότερο από τις γυναίκες φίλες τους, από ότι το αντίθετο. Το γυναικείο φύλο, σύμφωνα με την έρευνα, τείνει να ερμηνεύει περισσότερο με φιλικό τόνο κάποιες αντιδράσεις. Θεωρεί έτσι, αμοιβαία αυτή την έλλειψη ερωτισμού και την πιο ηχηρή παρουσία του φιλικού στοιχείου. Όταν οι ίδιες δεν νιώθουν κάποια έλξη για τον άνδρα φίλο τους, τότε υποθέτουν πως λογικά δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στον αέρα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί το αντίθετο ή ότι κάποιο κορίτσι δεν μπορεί να ξεκινήσει το φλερτ αντίστοιχα.

Όπως επίσης, παρά τα ευρήματα της επιστήμης, δεν σημαίνει πως τα δύο φύλα δεν μπορούν να γίνουν και να μείνουν πραγματικά φίλοι.

Ωστόσο, ξεκίνα να παρατηρείς καλύτερα ίσως τα σήματα που σου στέλνει κάποιος ή στέλνεις εσύ. Μπορεί πίσω από κάποια φαινομενικά φιλική έκφραση να υπάρχει κάτι άλλο, ή και το αντίστροφο.