Η διαδρομή από σχέση σε φίλοι περιλαμβάνει 13 απαραίτητα βήματα

Η διαδρομή ‘από σχέση, φίλοι’ περιλαμβάνει 13 απαραίτητα βήματα

Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο. Για κάποιους μπορεί να είναι ανέφικτο, αλλά επειδή μοιάζει δύσκολο δεν σημαίνει ότι είναι και αδύνατο. Όπως και πολλά ακόμα στη ζωή, έτσι κι αυτό, αν βρεις και σπάσεις τους κωδικούς του τότε μάλλον και θα το κατακτήσεις. Η διαδρομή είναι περίπλοκη, κάποιες στιγμές δύσκολη αλλά στο τέλος θα έχεις έναν καινούργιο φίλο που στην πραγματικότητα σε ξέρει ήδη πολύ καλά.

Πριν ξεκινήσεις τα βήματα θα πρέπει να σκεφτείς μερικά πράγματα. Πόσο αποφασισμένη είσαι; Και αφού καταλήξεις σ' αυτό μετά να συζητήσετε μαζί κάποια πράγματα όπως το ότι θέλετε και οι δύο πλευρές το ίδιο. Να είστε φίλοι. Θα πρέπει να συμφωνήσετε και οι δύο πως είναι αμοιβαία η λήξη των ερωτικών συναισθημάτων σας. Κι όταν πια γίνει αυτό θα ξεκινήσεις βήμα βήμα τα παρακάτω.

1. Δώσε και πάρε χώρο και χρόνο

Μην περιμένεις να είστε οι καλύτεροι φίλοι αμέσως. Αφενός είναι μη ρεαλιστικό αφετέρου δεν είναι το ζητούμενο. Αυτά προκύπτουν.

Δώσε χρόνο και χώρο στον εαυτό σου. Μην αιωρείστε ο ένας γύρω από τον άλλον. Μην στέλνεις ανεπιθύμητα μηνύματα ή μην γίνεσαι ενοχλητική με περιττές κλήσεις. Όσο κι αν μπορεί να θες να επικοινωνήσετε άφησε λίγο τον χρόνο να δουλέψει για σένα.

2. Μην συζητάς μαζί του για άλλα φλερτ

Το ότι μπορεί να είστε πλέον φίλοι δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσετε τα μοιράζεστε όλα κατευθείαν. Ειδικά στην περίπτωση που ο χωρισμός σας είναι πρόσφατος καλύτερα να αποφύγετε αναφορές σε καινούρια φλερτ. Επιπλέον, αν οι νέες γνωριμίες έχουν χτυπήσει την πόρτα μόνο στον έναν από τους δύο, μία σχετική συζήτηση θα έφερνε σε άβολη θέση τον άλλον. Ακόμα, μπορεί να τον κάνει να θεωρήσει ότι η σχέση σας δεν ήταν τελικά και τόσο σημαντική όσο πίστευε. Αν αυτό συμβεί θα έχετε κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω.

3. Μιλήστε για ό,τι έχετε τώρα κι όχι για ό,τι είχατε

Μην αρχίσετε τα "τι θα γινόταν αν". Αυτές οι υποθετικές συζητήσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να σας ταξιδεύουν σε σενάρια που δε συνέβησαν ποτέ και σας αποτρέπουν από το να προχωρήσετε μπροστά. Άλλωστε κανείς δεν θέλει να μιλήσει για ελπίδες και όνειρα που δεν θα πραγματοποιηθούν.

Μπορείτε να αναφέρεστε σε παρελθοντικές καταστάσεις και αναμνήσεις που έχετε μοιραστεί. Άλλωστε η αποδοχή του ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν είναι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσετε μπροστά. Από εκεί και πέρα μιλήστε για το παρόν και το μάλλον σας. Εστιάστε στις καινούριες συνθήκες τις ζωής σας όπου πλέον υπάρχετε ως φίλοι.

4. Αποφασίστε από κοινού τι είδους σχέση θέλετε να έχετε

Θα είστε σκέτοι φίλοι; Φίλοι με προνόμια; Μήπως σκοπεύετε να γίνετε κολλητοί; Όποιο και αν είναι το πλάνο σας φροντίστε να είναι κοινό και για τους δύο. Αν δεν είναι ξεκάθαρος ένας κοινός στόχος, το πιθανότερο είναι πως το εγχείρημα δεν θα πετύχει.

5. Επιβεβαιώστε ότι δεν παραμένει κάποιος με συναισθήματα

Μπορεί εσύ να είσαι 100% σίγουρη ότι δεν τρέφεις πλέον ερωτικά συναισθήματα, ωστόσο πόσο σίγουρη είσαι ότι συμβαίνει και από την απέναντι πλευρά το ίδιο;

Πολλές φορές κάποιος μπορεί να πει ότι δεν έχει ούτε εκείνος συναισθήματα ερωτικά πλέον για εσένα μόνο και μόνο για να μη σε χάσει εντελώς από τη ζωή του. Το ότι το λέει όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και αλήθεια.

6. Ακολούθησε τον "οδηγό του χωρισμού"

Ένας χωρισμός μέχρι να οριστικοποιηθεί περνάει από κάποια στάδια και όταν μιλάμε για οριστικοποίηση εννοούμε ότι έχετε και οι δύο ξεπεράσει εντελώς ο ένας τον άλλον. Αυτά τα στάδια έχουν να κάνουν με την συνειδητοποίηση και αποδοχή της κατάστασης, την απομόνωση, το διάστημα "ίασης" των συναισθημάτων και στη συνέχεια το γύρισμα σε μία νέα σελίδα. Αυτή η διαδικασία λοιπόν πρέπει να γίνει και από τους δύο πριν αλλάξετε το πλαίσιο της σχέσης σας από ερωτικό σε φιλικό.

7. Αποδέξου τη δυσκολία

Δεν θα είναι εύκολο, στο λέμε να το ξέρεις. Ειδικά αν μέσα στη σχέση υπήρχαν συμπεριφορές από τον έναν που πλήγωναν τον άλλον, υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν ενδόμυχα παράπονα και άλυτες καταστάσεις.

Όλα αυτά μόνο εμπόδιο μπορούν να σταθούν σε μία εν δυνάμει φιλία αλλά αν πραγματικά το θέλετε και το προσπαθήσετε, τότε μπορείτε να το καταφέρετε. Φροντίστε μόνο να είστε πραγματικά ειλικρινείς μεταξύ σας.

8. Έχε υπομονή

Υπάρχει πιθανότητα να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε rollercoaster κατά τη μετάβαση από το ερωτικό στο φιλικό. Μπορεί να υπάρξουν κάποιοι καυγάδες, παράπονα, αναθεωρήσεις και άλλα τέτοια -όχι πολύ χαρούμενα- που θα σε πηγαίνουν μπρος και πίσω.

Ωστόσο, η υπομονή είναι πάντοτε καλός οδηγός και σε συνδυασμό με τη θέληση μπορεί να κάνει θαύματα.

9. Πιάστε το πάλι από την αρχή

Αυτή είναι μία πολύ βοηθητική μέθοδος όταν αλλάζει το πλαίσιο της σχέσης. Σκέψου το απλά, είναι πιο απλό να γράψεις σε μία καινούρια σελίδα χαρτιού παρά να σβήσεις όλα τα προηγούμενα για να ξεκινήσεις το γράψιμο.

Το ίδιο ακριβώς θα κάνετε και εσείς. Συζητήστε ό,τι μπορεί να σας απασχολούσε και ό,τι σας απασχολεί ώστε να κλείσετε το παλιό κεφάλαιο και να ξεκινήσετε ένα καινούριο.

10. Μην αποκλείεται το παρελθόν σας

Μην παριστάνετε ότι κάποτε ήσασταν κάτι άλλο από αυτό που είστε σήμερα. Άλλωστε το παρελθόν σας έφερε στο παρόν. Φροντίστε λοιπόν να αποδεχτείτε αυτή τη συνθήκη και να είστε ευγνώμονες για αυτή την ευκαιρία που έχετε να δείτε τους εαυτούς σας σε διαφορετικούς ρόλους με έναν όμορφο άνθρωπο δίπλα σας.

11. Μην υπεραναλύετε τη συχνότητα που θα βρίσκεστε

Το να κάθεστε και να λέτε πόσο συχνά θα βρίσκεστε θα δημιουργήσει μία άβολη κατάσταση. Με κανέναν φίλο σου δεν θέτεις χρονικές συνθήκες συνάντησης. Γιατί λοιπόν τώρα;

Θα υπάρξουν περίοδοι που θα βλέπεστε πιο συχνά ή πιο αραιά. Αφήστε το όμως να γίνει από μόνο του. Το να προσπαθήσετε να θέσετε τέτοια όρια σημαίνει πως η φιλία δεν είναι πραγματική αλλά υποβόσκει κάποια άλλη ανάγκη από κάτω.

12. Βάλτε κανόνες

Μερικοί κανόνες και όρια θα ήταν καλό να τεθούν ώστε να αποφύγετε δυσμενείς καταστάσεις. Τι επιτρέπεται και τι όχι να κάνετε ή να λέτε ο ένας στον άλλον, για παράδειγμα, είναι ένα καλό θέμα συζήτησης για να ξεκινήσετε.

Μπορεί να μη θέλεις να ακούσεις για νέες κατακτήσεις που έχει και εκείνος να μη θέλει να τον χαϊδεύεις όπως συνήθιζες να κάνεις. Όλα αυτά είναι καλό να συζητηθούν ώστε να ξέρετε και οι δύο τα όριά σας.

13. Μην ακούτε κανέναν άλλο

Πολλοί θα είναι αρνητικοί στη νέα σας προσπάθεια και θα σας πούνε πως οι πρώην σύντροφοι δεν γίνεται να είναι φίλοι. Σημασία όμως έχει τι πιστεύετε και πως νιώθετε εσείς που είστε οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής. Αν πιστεύετε πως μπορείτε να το κάνετε τότε μην ακούτε κανέναν.

Στην τελική το ότι είστε πρώην μπορεί να είναι και η συνθήκη που θα σας φέρει κοντά αντί να σας απομακρύνει.
featured photo: Τwenty20.com/yuraisaev
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.