Τα παράπονα αποτελούν guilty pleasure για πολλούς. Είναι σαν εκείνο το γλυκό που δεν θες να φας αλλά καταλήγεις να το κάνεις anyway.

Καλώς ή κακώς, η καθημερινότητα έχει αλλάξει. Μία νέα πραγματικότητα είναι γύρω σου και τα παράπονα είναι άφθονα. Αν όχι από όλους, από τους περισσότερους ανθρώπους. Ο καταιγισμός αρνητικών ειδήσεων δεν βοηθά και πολύ σε αυτό. Ούτε η κίνηση κάθε πρωί που πας στη δουλειά. Ούτε και το cafe που αργεί πάντα να σου φέρει τον πρώτο σου καφέ. Μη σκεφτούμε τώρα και την κακοκαιρία. Φυσικά, δεν μιλάμε για εκείνο τον συνεργάτη που δεν θες καν να μιλάς μαζί του. Ούτε για τις χιλιάδες υποχρεώσεις που σου αναθέτουν όλοι γύρω σου και δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις. Σου ακούγονται οικεία όλα αυτά; Σε λίγες μόλις γραμμές πιθανόν να βλέπεις τις καθημερινές σου σκέψεις. Πιθανόν επίσης, διαβάζοντάς τα, να νευριάζεις. Και είναι λογικό.

Όλα αυτά είναι παράπονα και έχουν μεγαλύτερη επίδραση πάνω σου από ότι νομίζεις. Δεν είναι απλά η έκφραση ενός αρνητικού συναισθήματος. Είναι η συσσώρευση αρνητισμού και άγχους που τρώει σταδιακά την ψυχική σου υγεία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Με ψυχολογικούς όρους, τα παράπονα είναι μία απόπειρα να καλύψεις το κενό μεταξύ πραγματικότητας και προσδοκιών. Είναι μία υποσυνείδητη τακτική που είναι μεταδοτική. Όταν λες τα παράπονα σου με κάποιον άλλον, νιώθεις μία οικειότητα.

Είναι όμως όλο αυτό θετικό για σένα και τους γύρω σου; Από όσα detox έχεις δοκιμάσει, αυτό είναι το χρησιμότερο. Το complaint cleanse, η αποτοξίνωση από τα παράπονα θα σου αλλάξει το mindset.

Αναθεώρησε ποια πράγματα αξίζουν να βγουν από μέσα σου και ποια όχι. Τα αρνητικά συναισθήματα έχουν λόγο ύπαρξης. Δείχνουν τι δεν σου ταιριάζει, τι πρέπει να αλλάξει στη ζωή σου. Από εκεί και πέρα όμως, δεν είναι όλα το ίδιο. Για παράδειγμα, ναι, η κίνηση ήταν αφόρητη αλλά δεν είναι ανάγκη να το μεταφέρεις στους συνεργάτες σου. Ο καφές άργησε αλλά γιατί να μη χαρείς που έχεις ένα capuccino στα χέρια σου αυτή τη στιγμή; Τέλος, μπορεί τα projects σου να είναι άπειρα αλλά προσπάθησε να τα κάνεις ένα-ένα, όχι όλα μαζί.

Με λίγα λόγια, αν δεν έχεις τον έλεγχο κάποιων πραγμάτων, γιατί να σπαταλάς τσάμπα ενέργεια σε αυτά;

Αντί να γκρινιάζεις για την κίνηση, δες τι ωραία μέρα που έχει. Βάλε το αγαπημένο σου κομμάτι στο ραδιόφωνο. Δεν φταίει η βροχή. Βγάλε ομπρέλα και νιώσε λίγο ότι ζεις στο Λονδίνο!

Οι λέξεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογία σου. Αντικατάστησε την πληθώρα παραπόνων με θετικές σκέψεις. Πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Όχι απλά επειδή είναι wellness τάση. Επειδή η ευγνωμοσύνη είναι απαραίτητη για την ενέργειά σου, τον οργανισμό σου, το ανοσοποιητικό σου και κυρίως την ψυχική σου υγεία. Κάνε τα λόγια και τις σκέψεις σου μέρος της προσπάθειας να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Όχι χειρότερος, πιο αρνητικός ή πιο σκοτεινός. Και αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο, τόσο μέσα όσο και έξω σου.