Η αλκαλική διατροφή υπόσχεται θαύματα, μεταξύ των οποίων ότι προλαμβάνει ακόμα και τον καρκίνο. Δε θα μπορούσε βέβαια, να λείπει και το αδυνάτισμα μέσα στους ισχυρισμούς της, ενώ διάφοροι διάσημοι ορκίζονται στο όνομά της! Ας δούμε τι ισχύει πριν χάσουμε τα μυαλά μας.

Μύθος: Τα κατάλοιπα των τροφών επηρεάζουν το pH του σώματος και συγκεκριμένα τα τρόφιμα που αφήνουν όξινα κατάλοιπα είναι επιβλαβή για την υγεία.

Αλήθεια: H κατανάλωση των τροφών, ανεξάρτητα από τη σύστασή τους, δεν μπορεί να αλλάξει το pH του οργανισμού. Ο οργανισμός φροντίζει από μόνος του για τη διατήρηση του pH του.

Μύθος: Τα τρόφιμα που απαγορεύονται είναι το κρέας, το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά, ο καφές, το αλκοόλ, η ζάχαρη και οι επεξεργασμένες τροφές.

Αλήθεια: Καταρχάς, σε μια ισορροπημένη διατροφή καλό είναι να μην αποκλείεται καμία ομάδα τροφίμων. Αποκλείοντας ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα ουσιαστικά ενθαρρύνεται όποιος την ακολουθήσει να τρώει άφθονα φρούτα και λαχανικά, γεγονός που από μόνο του είναι πολύ θετικό. Κατά τα άλλα πάει προς το χορτοφαγικό και μάλιστα στη gluten free μορφή του. Από άποψη θερμίδων και αδυνατίσματος, ίσως και να είναι αποτελεσματική, εφόσον κόβοντας και το σιτάρι και άλλα γαλακτοκομικά (δηλαδή τα περισσότερα αρτοσκευάσματα), υπάρχουν καλές πιθανότητες να χάσει κανείς βάρος.

Μύθος: Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και διαβήτη, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, του μυοσκελετικού συστήματος.

Αλήθεια: Δεν υπάρχουν ακόμα επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν αυτές τις δράσεις. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν στοιχεία για την ευεργετική επίδραση των τροφών που επιτρέπονται και αυτό σε μία δίαιτα της μόδας είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε τελικά, όταν θέλουμε να αλλάξουμε τη διατροφή μας, είναι το τι μας προσφέρει το κάθε τρόφιμο και όχι απαραίτητα τι θα πρέπει να αφαιρέσουμε. Και πριν κάνουμε πειράματα και υπερβολές να μελετάμε λίγο παραπάνω!

www.facebook.com/grafeiodiatrofis

www.instagram.com/kliodim