Η αξία του να μαθαίνεις το όνομα κάποιου

Η αξία του να μαθαίνεις το όνομα κάποιου

“Και τι είναι ένα όνομα; Αυτό το λουλούδι, που εμείς ονομάζουμε τριαντάφυλλο, κι άλλο όνομα αν είχε την ίδια ευωδιά δεν θα σκόρπιζε στον κόσμο;” γράφει ο Σαίξπηρ. Όσο ποιητικά κι αν το έχει θέσει, η αλήθεια είναι πως η μυρωδιά ενός τριαντάφυλλου είναι τελείως διαφορετική από αυτή του νάρκισσου. Θα μπορούσαμε να τα αποκαλούμε όλα λουλούδια και να μην δίναμε και τόση σημασία. Αλλά όσο περισσότερες λεπτομέρειες παραθέτουμε για κάτι, τόσο περισσότερο ενδιαφέρον του δίνουμε και το κάνουμε πιο ξεχωριστό από κάτι άλλο. Έτσι, όταν προσφωνούμε το όνομα κάποιου ανθρώπου τον κάνουμε πιο ξεχωριστό ως άτομο. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 

Το να μάθεις το όνομα κάποιου είναι αρχή μίας κοινότητας. Θυμάσαι όταν έκανες καινούργιους φίλους στο νηπιαγωγείο; Ξεκινούσαμε λέγοντας το όνομά μας και ρωτούσαμε να μας πουν και το δικό τους όνομα. 

Το όνομα αποτελούσα προτεραιότητα μιας και χρειαζόμασταν κάποιον για παρέα. Προφανώς, δεν ψάχνουμε πάντα παρέα όταν συστηνόμαστε σε κάποιον. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε καλό είναι να μαθαίνουμε το όνομα κάποιου για να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε και εκτιμάμε αυτό το άτομο. 

Μία διευκρίνιση: Τα ονόματα υποδηλώνουν την μοναδικότητα του καθενός ώστε να μας αναγνωρίζουν με μία μόνο λέξη. Γιατί όμως οι άνθρωποι δίνουν ονόματα στα αυτοκίνητα και στα αεροπλάνα τους; Μάλλον όταν τα προσωποποιούμε αποκτάμε μία πιο στενή σχέση με το αντικείμενο. Όταν προσωποποιούμε κάτι, του συμπεριφερόμαστε με περισσότερο σεβασμό. Έτσι γίνεται και όταν μαθαίνουμε το όνομα κάποιου. 

Γιατί δεν τα πάμε καλά με τα ονόματα;

Αφού γνώρισες κάποιον, σίγουρα είπες “Συγνώμη, δεν συγκρατώ ονόματα.” Οι περισσότεροι από εμάς δεν τα πάμε καλά με τα ονόματα. 

Όταν χρειάζεται να μάθεις κάτι, η στρατηγική είναι το κλειδί. Θέλει εξάσκηση και επανάληψη. Όσο περισσότερο κάνουμε κάτι άλλωστε, τόσο καλύτεροι γινόμαστε σε αυτό. 

Γιατί δεν επαναλαμβάνουμε πληροφορίες όταν γνωρίζουμε κάποιον;

Μπορεί να ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και να μην χρειάζεται να απομνημονεύουμε νούμερα τηλεφώνων και διευθύνσεις, αλλά ο πραγματικός λόγος που δεν συγκρατούμε το όνομα κάποιου δεν έχει να κάνει με την τεχνολογία αλλά με την αφηρημάδα.

Η αφηρημάδα έχει να κάνει με την έλλειψη προσοχής. Έτσι, το να θυμάσαι το όνομα κάποιου είναι θέμα του αν προσέχεις αυτό που λέει ή όχι.

Η αξία του να μαθαίνεις το όνομα κάποιου

darlingmagazine.org

Που τρέχει άραγε ο νους μας όταν μας μιλάει κάποιος και δεν τον προσέχουμε;

Πρέπει να ξεκινήσουμε να συγκεντρωνόμαστε σε καινούργιες καταστάσεις. Είμαστε τόσο αφοσιωμένοι σε θέματα που αφορούν τον εαυτό μας που δεν καταφέρνουμε να συγκεντρωθούμε. Μία ευγενική υπενθύμιση: Είμαστε υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά μας απέναντι σε άλλους και όχι για το πώς αισθάνονται αυτοί γι’ αυτό. Δώσε σημασία στο άτομο που στέκεται μπροστά σου και πίστεψέ με θα το εκτιμήσει.

Πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι; 

Μπορούμε να συνδέσουμε το όνομα με κάτι που θα μας κάνει να το θυμόμαστε πάντα. Αν όχι, ορίστε ένα τρικ. 

Όταν γνωρίζεις ένα άτομο προσπάθησε να αναφέρεις το όνομά του μέσα στη συζήτηση. Όταν θέλεις να τον ρωτήσεις κάτι, προσπάθησε να τον προσφωνήσεις με το όνομά του ή να απαντήσεις κατ’ αυτό τον τρόπο. Μπορεί να είναι κάπως πιεστικό στην αρχή, αλλά αν πεις το όνομα για πάνω από 3 φορές θα δεις ότι δεν θα το ξεχάσεις. 

Θα ήθελες να πήγαινες κάπου που όλοι ξέρουν το όνομά σου; 

Είτε όταν πηγαίνεις στο μανάβικο της γειτονιάς, είτε για φαγητό στο αγαπημένο σου εστιατόριο, ζήτησε να μάθεις το όνομα του ανθρώπου που σε εξυπηρετεί. Χρησιμοποίησέ το τη στιγμή που θα του πεις ευχαριστώ. Είναι μία μικρή κίνηση ανθρωπιάς. Όταν χρησιμοποιούμε το όνομα κάποιου, του δείχνουμε την εκτίμησή μας. 

Τα ονόματα είναι πολύ σημαντικά. Το κάθε ένα κρύβει από πίσω του μία ιστορία. Κάθε ιστορία χρειάζεται έναν τίτλο. 

Πηγή: Darling Magazine Μετάφραση: Εύα Τόλιου
featured image: Elite Daily
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.