Ενώ προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο από άποψη wellness, συχνά ξεχνάμε τους μύες του προσώπου. Λόγω της ελλιπούς εκγύμνασης είναι οι πρώτοι που χαλαρώνουν με τον καιρό. Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί γιατί η κοπέλα σε κάποιο video που πέρασες γρήγορα κάνει μορφασμούς στην κάμερα για λίγα δευτερόλεπτα. Η σωστή ερώτηση είναι γιατί εσύ δεν το κάνεις; Επίτρεψέ μου λοιπόν να σε εισάγω στον όρο“face yoga”.

Αρχίζοντας από την Κλεοπάτρα, συνεχίζοντας με την Fumiko Takatsu και κατόπιν πληθώρας ερευνών τόσο σχετικά με τον έλεγχο των μυών του προσώπου σε περιπτώσεις αποκατάστασης κατόπιν παράλυσης, όσο και σχετικά με την φυσική ανόρθωση και λάμψη του προσώπου, οι ασκήσεις της face yoga είναι τόσο απαραίτητες όσο είναι και αποτελεσματικές. Μερικά από τα οφέλη της face yoga είναι η ενδυνάμωση και ως εκ τούτου, η σύσφιξη των μυών του προσώπου, η καλύτερη αιμάτωση τους, αλλά και ένα συναίσθημα ευημερίας. Φυσικά, αν συνδυαστούν με ασκήσεις αναπνοής και καλύτερη στάση του σώματος.

Πέντε ασκήσεις με αντιγηραντική δράση για να δοκιμάσεις:

Ανόρθωση φρυδιών

Κλείσε τα μάτια σου τοποθετώντας απαλά τα δάχτυλά σου πάνω στα βλέφαρα και τράβηξέ τα ελάχιστα προς τα κάτω. Έπειτα σήκωσε τα φρύδια σου και κράτα τα ψηλά για 20 δευτερόλεπτα. Επανάλαβε τρεις φορές.

Μείωση των ρυτίδων έκφρασης

Σχημάτισε ένα «Ο» με το στόμα σου και τράβα τα χείλη σου προς τα πίσω με την πρόθεση να καλύψεις τα δόντια. Κατόπιν αυτού, χαμογέλα διατηρώντας τα χείλη στη θέση που καλύπτουν τα δόντια. Επανάλαβε έξι φορές.

Επιστρέφοντας στην άσκηση του χαμόγελου με τα χείλη να καλύπτουν τα δόντια, τοποθέτησε το δάχτυλό σου στο σαγόνι σου και κίνησέ το πάνω κάτω. Επανάλαβε δύο φορές.

Εξομάλυνση ρυτίδων έκφρασης στο μέτωπο

Οι βαθύτερες ρυτίδες στο μέτωπο εμφανίζονται κυρίως στη μέση του, επειδή οι περισσότεροι μορφασμοί σκέψης που σχηματίζουμε συμπεριλαμβάνουν τα φρύδια μας.

Τοποθέτησε, λοιπόν, τα δάχτυλα των χεριών σου δεξιά και αριστερά πάνω στο μέτωπο, και παράλληλα με τα φρύδια σου, στρέφοντας τα νύχια του ενός χεριού απέναντι στα νύχια του άλλου. Πιέζοντας ελαφρά σύρε τα δάχτυλά σου από τη μέση του μετώπου προς τις άκρες. Επανάλαβε δέκα φορές.

Διπλοσάγονο

Βήμα 1: Γύρνα το πρόσωπό σου προς τα αριστερά. Επίστρεψε στο κέντρο. Γύρνα το πρόσωπό σου προς τα δεξιά. Επίστρεψε στο κέντρο. Επανάλαβε την άσκηση δύο-τρεις φορές για να προθερμάνεις την περιοχή. Βήμα 2: Επανάλαβε τις κινήσεις της προθέρμανσης τραβώντας το σαγόνι προς τα πάνω. (Δύο-τρεις επαναλήψεις) Βήμα 3: Κρατώντας το σαγόνι σου τραβηγμένο πάνω ανοιγόκλεισε το στόμα σου δέκα φορές. Βήμα 4: Επανάλαβε την άσκηση του προηγούμενου βήματος στρέφοντας το πρόσωπό σου πάνω δεξιά. Βήμα 5: Επανάλαβε την άσκηση του προηγούμενου βήματος στρέφοντας το πρόσωπό σου πάνω αριστερά.

Θα βρεις αυτές και πολλές άλλες ασκήσεις προσώπου στο παρακάτω βίντεο:

Ας σημειωθεί εδώ, ότι όπως ισχύει και για τους μύες άλλων τμημάτων του σώματός μας, έτσι και για να παρουσιάσουν οι μύες του προσώπου κάποια βελτίωση, πρέπει οι ασκήσεις να γίνονται τακτικά και για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα για τους μύες του προσώπου πρέπει να γίνονται είτε κάθε μέρα, είτε μέρα παρά μέρα για τουλάχιστον 20 ημέρες.
featured image: Byrdie