Ο επιχειρηματικός τομέας είναι ριψοκίνδυνος. Είναι ένα ring στο οποίο καλείσαι να ανταγωνιστείς αρκετούς παίκτες. Έχει μεγάλη διαφορά το να είσαι solopreneur από το να συνεργάζεσαι και με άλλους. Όταν δουλεύεις μόνος σου είσαι αφεντικό του εαυτού σου. Όταν υπάρχουν και συνεργάτες, οφείλεις να προσαρμοστείς κατάλληλα.

Πώς μπορείς όμως να εγγυηθείς ότι είσαι αρκετά καλός για αυτό; Πολλές φορές, οι σπουδές, αν και σημαντικό εργαλείο, χρειάζονται και άλλα skills. Τόσο για να επιβιώσεις και να συνυπάρξεις στον επιχειρηματικό κόσμο όσο και για να ανελιχθείς.

Αν σκέφτεσαι να αφήσεις τη solo καριέρα σου και να ενσωματωθείς ή να ξεκινήσεις μία δική σου εταιρία, λάβε τα παρακάτω υπόψη σου:

Πάρε ένα ρίσκο που μπορείς  να καλύψεις οικονομικά

Μπορεί το να ξεκινήσεις μία δική σου start-up με 2-3 άτομα να σου φαίνεται τέλειο. Και είναι. Αρκεί να έχεις το κατάλληλο κεφάλαιο για αυτό. Επιβεβαιώσου πως μπορείς να είσαι ασφαλής ακόμη και αν η κίνηση σου αποτύχει.  Business is business, και πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένος.

Επένδυσε έξυπνα

Μην ξοδεύεις μεγάλα ποσά σε τομείς που δεν φαίνονται απαραίτητοι. Μην δανειστείς αν δεν βλέπεις κάποιο μέλλον. Αντίθετα, προσπάθησε να ανιχνεύεις που υπάρχει εύφορο έδαφος. Είτε αυτό αναφέρεται σε άλλες εταιρίες, άλλους συνεργάτες ή extra αντικείμενα ενδιαφέροντος.

Χώρισε επαγγελματικά

Αν έχεις ακούσει τη φράση work wife/husband, θα πρέπει να ξέρεις πως υπάρχουν και αυτοί οι χωρισμοί. Να είσαι επαγγελματίας. Να αντιμετωπίζεις όσα προκύπτουν άμεσα και με ειλικρίνεια. Αν κάποιο μέλος της ομάδας σου δεν συμμερίζεται όσα εσύ εκφράζεις, μην χάνεις το χρόνο σου. όσο δύσκολο και αν ακούγεται, δεν μπορείς να μεταφέρεις το άγχος της εταιρίας και των μη αποτελεσματικών συνεργατών της.

Εκτίμησε όσους κάνουν το κάτι παραπάνω

Δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρη για το αν προσέλαβες το σωστό άτομο. Στην πορεία όμως, αυτό φαίνεται. Δώσε προσοχή σε εκείνους που αφιερώνουν το χρόνο τους στην αποστολή της εταιρίας σου. Σ εκείνους που δουλεύουν μέχρι αργά μαζί σου. Σε εκείνους που μένουν όταν όλοι οι άλλοι έχουν ήδη παραιτηθεί. Η δική σου εκτίμηση θα μετρήσει πολύ. Απλά εξέφρασέ την.

Προσδιόρισε τους ρόλους με τους συνεργάτες σου

Είναι σημαντικό να ξέρει ο καθένας το ρόλο του. Τις αρμοδιότητες του και τις ευθύνες του. Είτε είναι θέμα ιεραρχίας είτε όχι, ο καθένας είναι αρχηγός των task που έχει αναλάβει. Αν έχεις ξεκαθαρίσει το τι αναλαμβάνει ο καθένας, δεν θα μπλέκεται κανείς στα πόδια του άλλου.

Εξισορρόπησε τις σχέσεις

Αν ο καθένας δρα εγωκεντρικά, δεν θα υπάρξει υγιές κλίμα. Δεν έχει σημασία αν είσαι εσύ το αφεντικό. Αφορά και εσένα αυτό. Πρέπει όλοι τα μέλη μιας ομάδας να συμβιώνουν ομαδικά και ειρηνικά. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συχνή επικοινωνία και το διάλογο. Όσο πιο πολύ μοιράζεστε τις σκέψεις σας, τόσο πιο κοντά έρχεστε σαν ομάδα.

Θέσε στόχους και προσδοκίες

Αν δεν υπάρχει όραμα σε μία εταιρεία, είναι πολύ εύκολο τα μέλη της να διασκορπιστούν. Κοινοποίησε το όραμα και τους στόχους στους συνεργάτες σου. Συζητήστε το για να δεις αν συμφωνούν όλοι σε αυτό ή αν έχουν καλύτερες ιδέες. Στον κόσμο των επιχειρήσεων, οφείλεις να γίνεις ένα με τους συνεργάτες σου προκειμένου να φτάσετε την εταιρεία πιο ψηλά.

featured photo: Twenty20 Stock Gallery @criene