Ο Holy Mustache είναι ένας άνθρωπος εκκεντρικός ως προς την εμφάνιση, κομφορμιστής ωστόσο ως προς την ιδεολογία της vintage κουλτούρας την οποία έκανε γνωστή στο ελληνικό κοινό  με την καμπάνια που έχει δημιουργήσει. Δραστήριος και άκρως δημιουργικός, προωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την vintage κουλτούρα μέσω των event που οργανώνει, των artworks και των βίντεο που  επιμελείται ο ίδιος και δημοσιεύει στον προσωπικό λογαριασμό στο vimeo.

Αρχικά θα ήθελα να πεις τι σημαίνει για εσένα το vintage.

Vintage για μένα σημαίνει αισθητική, μοναδικότητα, ανακύκλωση, έκφραση, οικολογικό στιλιζάρισμα, ανακάλυψη της χαμένης ποιότητας, παιχνίδι με τις τάσεις παλαιότερων εποχών, επαναπροσδιορισμός του προσωπικού ενδυματολογικού λεξιλογίου και πολλά άλλα..

HOLY MUSTACHE 4

Η αγάπη σου για την vintage κουλτούρα έχει μετατραπεί σε μια πανελλήνια καμπάνια  για την διάδοση αυτής της αισθητικής. Μπορείς να μας πεις μερικά λόγια για την φιλοσοφία αυτής της πρωτότυπης προσπάθειας;

Στη αρχή όταν ανακάλυψα τα vintage ρούχα στο Λονδίνο ενθουσιάστηκα με την μοναδικότητα και την χαμηλή τιμή τους και αφιερώθηκα σε ένα διαρκές στιλιστικό παιχνίδι. Στη πορεία όμως κατάλαβα πως η συνήθεια του να ανακυκλώνω στυλ, αξεσουάρ, έπιπλα και άλλα χρηστικά αντικείμενα ικανοποιούσε επιπλέον τις οικολογικές μου ανησυχίες με αποτέλεσμα να αποφασίσω ότι θέλω να το ακολουθήσω σε όλους τους τομείς της ζωής μου και να ξεκινήσω μια καμπάνια για να γίνει αυτή η κουλτούρα ευρύτερα γνωστή σε όλη την Ελλάδα.

Υπάρχει ανταπόκριση και υποστήριξη ως προς την vintage φιλοσοφία από το ελληνικό κοινό;

Εντυπωσιακή.  Σε αυτό βοηθά πολύ η σταθερή (τα τελευταία 6 χρόνια) προώθηση της καμπάνιας από περιοδικά, δικτυακά μέσα, ακόμη και από την τηλεόραση. Οι συνεντεύξεις και οι φωτογραφικές καμπάνιες που φιλοξενούνται στα ΜΜΕ έχουν συντελέσει στο να κατανοήσει το κοινό την φιλοσοφία που κρύβετε πίσω από το στυλιζάρισμα και να στηρίζει την προσπάθεια όλο και περισσότερο.

HOLY MUSTACHE 2

Θεωρείς πως οι Έλληνες έχουν ενστερνιστεί την ιδέα του vintage επειδή έγινε μόδα και ένας τρόπος να ξεχωρίσουν σε στυλ ή επειδή είναι πραγματικά ένας τρόπος έκφρασης για αυτούς;

Όποιος έρχεται σε επαφή με την vintage αισθητική (casual ή πιο εκκεντρική) και καταλαβαίνει τα οφέλη αυτής της συνήθειας τόσο στον στιλιστικό τομέα, όσο και στον οικονομικό ή οικολογικό αυτόματα γίνεται υποστηριχτής και βοηθά στην περαιτέρω διάδοσή σε μεγαλύτερο κοινό. Οι Έλληνες έχουν πολλούς λόγους για να ενστερνιστούν αυτόν τον τρόπο ζωής και το κάνουν σταδιακά. Το vintage shopping είναι σαφώς πιο οικονομικό, έχει πιο πολύ ενδιαφέρον γιατί εμπεριέχει το στοιχείο της ανακάλυψης και της μοναδικότητας, η αισθητική του είναι διαχρονική οπότε κάποιος παύει να ακολουθεί την προκατασκευασμένη μόδα και δημιουργεί την δική του προσωπική στιλιστική σύνθεση. Πιστεύω πως δεν είναι μια μοδάτη φούσκα και ότι κυρίως οι νέοι θα εισχωρούν σε αυτήν την κουλτούρα όλο και περισσότερο μποϊκοτάροντας τα σύγχρονα προϊόντα που έχουν παραχθεί μέσα από τους στυγνούς κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου, της εκμετάλλευσης εργασίας και τις παιδικής εργασίας.

Ξεχωρίζεις κάποιο πρόσωπο που σου αποπνέει αγνή έμπνευση τόσο στιλιστικά όσο και φιλοσοφικά;

Πρότυπο μου είναι ο Μαχάτμα Γκάντι ο οποίος έφτασε σε σημείο να πετύχει τον απόλυτο ενδυματολογικό βιώσιμο μινιμαλισμό καθώς ντύνονταν με ένα κομμάτι ύφασμα το οποίο το έφτιαχνε από βιολογικό βαμβάκι που έγνεφε ο ίδιος.

HOLY MUSTACHE 5

Ως πρωτοπόρος της vintage κουλτούρας εδώ στην Ελλάδα, υπάρχει κάποιο vintage αντικείμενο που δεν αποχωρίζεσαι;

Όχι. Αποχωρίζομαι τα πάντα εύκολα. Όλα είναι διαθέσιμα για ανακύκλωση. Είμαι υπέρ της χρησικτησίας και όχι της ιδιοκτησίας.

Κάνοντας like και follow στη σελίδα του Holy Mustache μπορείτε να  ενημερώνεστε για τα events που οργανώνει, τα artwork και τις καμπάνιες του.

HOLY MUSTACHE 3