Όσο ήσουν παιδί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιος άλλος να διάλεγε τις εξωσχολικές σου δραστηριότητες. Για παράδειγμα, ακόμα θυμάμαι την αγωνία στα μάτια των γονιών μου στο τέλος κάθε βδομάδας που περίμεναν να τους πω για άλλη μία φορά, ότι η κιθάρα/το μπαλέτο/η ζωγραφική/το πιάνο/οι παραδοσιακοί χοροί δεν είναι του γούστου. Έτσι θα ξανάρχιζαν από Δευτέρα την αναζήτηση τους με την ελπίδα ότι θα “στεριώσω” κι εγώ κάπου. Ποιος να τους το έλεγε ότι μετά από μερικές δεκαετίες θα έψαχνα τρόπους να απαγκιστρωθώ από τις οθόνες γύρω μου και να ξαναβρώ κάποιο χόμπι που να με ελκύει.

Mετά από πολλές δοκιμές κατέληξα στα παρακάτω, που ίσως τα 7 μου να έμοιαζαν με καταναγκαστικά έργα, τώρα όμως τα απολαμβάνω.

Ξεκίνα ένα scrapbook

Για τους απανταχού φανς των λευκωμάτων του δημοτικού, το scrapbook είναι το ιδανικό χόμπι. Χωρίς να είναι απαραίτητο να το μοιραστείς με άλλους πλέον, μπορείς να συλλέγεις αγαπήμενες φωτογραφίες, εισιτήρια ή postcards μέσα σε ένα μεγάλο τετράδιο. Ο μελλοντικός σου εαυτός θα σε ευχαριστεί κάποτε για τις τόσες αναμνήσεις.

Φτιάξε ένα φυτολόγιο

Η λέξη φυτολόγιο με κάνει να ανατρέχω σε εκείνο το επεισόδιο του Άκρως Οικογενειακόν και το φυτολόγιο της μικρής Λίλας. Για να μη γίνει, λοιπόν, το φυτολόγιο σου ένας εφιάλτης που θα σε γεμίζει μόνο άγχος, ξεκίνα από τα λουλούδια της γειτονιάς. Αν χρειαστεί ρώτα και κανένα γείτονα τι έχει στις γλάστρες του. Προμηθεύσου και πάλι ένα τετράδιο σε στυλ άλμπουμ και ξεκίνα τη συλλογή σου.

Ξεκίνα να μαθαίνεις ένα μουσικό όργανο – ιδανικά γιουκαλίλι

Σε μικρή ηλικία η ιδανική λύση για κάποιο μουσικό όργανο στο σπίτι είναι η κιθάρα ή το πιάνο. Συχνά, τα ντραμς θεωρούνται απαγορευμένα για ευνόητους λόγους. Αν τώρα που μεγάλωσες θες να κάνεις την “επανάστασή” σου, πάρε επιτέλους τα ντραμς που τόσο ήθελες. Αν, όμως, πλέον το αυτί σου δεν είναι τόσο ανεκτικό σε τέτοιους ήχους, τη λύση θα σου δώσει το γιουκαλίλι. Όλα τα τραγούδια θα μοιάζουν ξαφνικά πιο μελωδικά μέσα από τις χορδές του.

Πειραματίσου με τη ζαχαροπλαστική

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι τα γλυκά, τόσο το να τα φτιάχνεις όσο και το να τα τρως, ανεβάζουν το κέφι και τη διάθεσή σου. Αν, λοιπόν, τα Σαββατοκύριακα σε βρίσκουν με binge-watching στο Νetflix, δοκίμασε το εξής. Ψάξε για αγαπημένες συνταγές με υλικά που έχεις ήδη στο σπίτι και τρέχα στην κουζίνα. Τα αρώματα που θα βγαίνουν από το φούρνο σου αργότερα θα σε ανταμείψουν.

Μεταποίησε τα ρούχα που δε φοράς πια

Τα ρούχα που έχουν στενέψει ή έχουν φθαρεί δε χρειάζεται να μένουν στο πίσω μέρος της ντουλάπας σου. Μπορείς κάλλιστα να χρησιμοποιήσεις κάποιο από αυτά για να ανανεώσεις ένα κομμάτι από αυτά που φοράς σήμερα. Παίξε με τα χρώματα, τις κλωστές και τα patterns και κάνε το DIY το αγαπημένο σου χόμπι.
featured image: @hmmessersmith via Twenty20