Ή αλλιώς η διαρκής περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η επιδερμική παρακολούθηση των δημοσιεύσεων, απασχολεί τόσο μεγάλος μέρος της σύγχρονης καθημερινότητας, που εντάχθηκε στο λεξικό της αργκό ως παράφραση της αγγλικής λέξης «scrolling». Η προσκόλληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει επηρεάσει ουσιωδώς τον τρόπο ζωής και σκέψης, το «σκρολάρισμα» όμως, δεν αφορά μόνο αυτά.

Αλήθεια, πόσες μέρες σου επαναλαμβάνονται μες στο μήνα; Πόσα από όσα συμβαίνουν ζεις επιφανειακά, γιατί η ρουτίνα και η απομάκρυνσή σου από την ουσία των πραγμάτων δεν σου επιτρέπουν να τα ζήσεις όπως τους αρμόζουν; Ναι, το μεγαλύτερο «σκρολάρισμα», είναι αυτό που κάνουμε στη δική μας ζωή.

Ανάμεσα στην καθημερινότητα που «τρέχει», τις άσχημες μέρες, τα προβλήματα και τα προγραμματισμένα ραντεβού, υπάρχει μια ντουζίνα στιγμών που προσπερνάς αδέξια ή ζεις κατά το ήμισυ: φαγητά περιμένουν να τα δοκιμάσεις, φίλοι που χρειάζονται την παρουσία σου, εκείνος ο καφές που είχες τάξει αλλά τελικά δεν πρόλαβες, η βόλτα που δεν πήγες το απόγευμα γιατί ήσουν κουρασμένος και μια επιτυχία που δε γιόρτασες με όλη της τη μεγαλοπρέπεια. Όσες μικρές στιγμές ευτυχίας θέτεις σε δεύτερη μοίρα, μη δίνοντας την κατάλληλη προσοχή και μη νιώθοντας ευγνωμοσύνη για την ύπαρξη τους – που θεωρείται δεδομένη, ενώ δε θα έπρεπε – είναι όσα στο μέλλον θα ενταχθούν στα «σημαντικά». Εκείνα που σήμερα δεν έζησες στο έπακρο, γιατί έτρεχες να φτάσεις το αύριο, αύριο θα σου λείψουν.

Αν στο λίγο ελεύθερο χρόνο που μένει στο τέλος της μέρας, σταθείς για λίγο και παρατηρήσεις, θα δεις πως όσα περνούν επιφανειακά ως συνήθειες, ως ανούσια και μικρά, είναι αυτά που σε ορίζουν, σε εμπλουτίζουν και σου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσεις. Πιες εκείνο τον καφέ, μείνε και κοίτα λίγη παραπάνω ώρα μια ωραία θέα, χαμογέλασε, άσε το κινητό για λίγο στην άκρη και ρώτα τον άνθρωπό σου αν νιώθει καλά. Μην τρέχεις. Όσα υπάρχουν τώρα, αρκούν, αρκεί να εκτιμηθούν ορθά. Και να θυμάσαι: τα όμορφα και ξεχωριστά δεν ξοδεύονται στα μάτια του κόσμου, μόνο στα δικά μας.