Η ταινία Hala ήταν ένα πρότζεκτ μικρού μήκους το 2015 για τη σκηνοθέτιδα Minhal Baig. Η ίδια όμως ένιωσε πως τελικά είχε πολλά περισσότερα να πει για αυτήν την ιστορία. Και σίγουρα όλα αυτά δεν θα χωρούσαν στα περιορισμένα λεπτά μιας ταινίας μικρού μήκους.

Για την ίδια είναι μια προσωπική ιστορία. Η Hala είναι το κορίτσι που πρωταγωνιστεί και ανήκει στην πρώτη γενιά μεταναστών από το Πακιστάν που κατοικεί στο Illinois της Αμερικής. Η Hala ως μοναχοπαίδι της οικογένειας έχει όλη την προσοχή των γονιών της με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι όμως ένα κορίτσι στην εφηβεία που προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του  και τα θέλω του. Η σεξουαλικότητά της παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό σε αντίθεση πάντα με το χαλάκι προσευχής που συνήθως βρίσκεται στρωμένο στο δωμάτιο της. Η θρησκεία της και η κουλτούρα της δεν της αφήνουν πολλά περιθώρια για έκφραση, αλλά εκείνη το παλεύει καθημερινά σαν μια ακόμα έφηβη.

Για τη Minhal Baig αυτή είναι μια προσωπική ιστορία, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει και οικουμενική

Η ταινία Hala της Minhal Baig ίσως σου θυμίσει την ταινία Lady Bird
gointothestory.blcklst.com

Το γεγονός ότι η Hala βιώνει έτσι την εφηβεία της δεν σημαίνει ότι κάθε άλλη έφηβη έχει τις ίδιες εμπειρίες. Σε αυτήν την coming of age ταινία θα δεις ένα κορίτσι μουσουλμανικής θρησκείας να ξεχνά να φορέσει σωστά τη χιτζάμπ της, να φοράει μακριές φόρμες τη στιγμή που όλες τις οι συμμαθήτριες φορούν shorts και να είναι ερωτευμένη με ένα ξανθό αγόρι στο σχολείο. Και θα συνειδητοποιήσεις ότι όσο αντιφατικά κι αν φαίνονται όλα εξαρχής, τελικά είναι εντάξει. Και είναι εντάξει γιατί η σκηνοθέτιδα έχει χειριστεί σωστά την ιστορία.

Όσο για τον παραλληλισμό με το Lady Bird, η ίδια η Minhal Baig σε συνέντευξη της στο Refinery29 είπε πως όταν είδε την ταινία για πρώτη φορά, την αγάπησε. Ο βασικός παραλληλισμός που μπορούμε να κάνουμε είναι η σχέση που έχει κάθε ηρωίδα με την μητέρα της. Ωστόσο, για την σκηνοθέτιδα, η ταινία Lady Bird ” έχει να κάνει με την τάξη”. Αντίθετα η ταινία Hala “παρατηρεί την θρησκεία και τον πολιτισμό”.

Η ταινία προβλήθηκε στις αρχές της χρονιάς στο φεστιβάλ ταινιών του Sundance και πριν λίγο καιρό στο φεστιβάλ του Τορόντο. Σε όλες τις προβολές και η σκηνοθέτιδα Minhal Baig – που είναι επίσης  και συγγραφέας και παραγωγός της ταινίας- μαζί με την πρωταγωνίστρια της Gerladine Viswanathan, απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια. Η ταινία ήταν μάλιστα από τις πρώτες που αγόρασε η νέα πλατφόρμα της Apple.

Featured Image: variety.com