η μόδα κάνει κακό στην υγεία;

Στα 90’s η μόδα μας ήθελε αδύνατες, «απ’ τα κόκαλα βγαλμένες» για την ακρίβεια, με το heroin chic να είναι το απόλυτο look. Περάσαμε από διάφορες φάσεις με περισσότερο ή λιγότερο γεμάτες φιγούρες και σώματα λίγο ή πολύ γυμνασμένα. Φτάσαμε όμως, στο αμήν, και ακόμα και η ίδια η μόδα επαναστάτησε και ανάδειξε τα τελευταία χρόνια τα curvy μοντέλα και πλέον και τα υπερβολικά curvy… Θα πει κανείς ποιος ορίζει το υπερβολικό; και ναι, είναι λογικό η μόδα να τα παρουσιάζει όλα στην υπερβολή τους για να περάσει αυτό που θέλει να πει.

Τα άτομα αυτά όμως, ασκούν επιρροή και αποτελούν πρότυπα για τη νεολαία. Αισθάνομαι σα να γράφω έκθεση για τις πανελλήνιες, επισημαίνοντας τα προφανή, αλλά είναι η πρώτη φορά που η ιστορία της πρόσφατης μόδας προβάλει το υπέρβαρο και συχνά παχύσαρκο σαν το «σωστό». Σαφώς και χρειαζόταν η απενοχοποίηση, σαφώς και οι γυναίκες με επιπλέον κιλά είναι κουκλάρες και γοητευτικότατες (αλήθεια η μόδα τι κάνει για τους υπέρβαρους άντρες;;;), σαφώς και δεν είμαι η ξινή διαιτολόγος που θέλει όλοι να χάσουν κιλά.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούμε να είμαστε υγιείς σε οποιοδήποτε μέγεθος. Απάντηση ξεκάθαρη δεν υπάρχει, καθώς εκτός από το μέγεθος παίζει ρόλο ο τρόπος ζωής, η κληρονομικότητα, το σωματικό λίπος κλπ. Ένας άνθρωπος με επιπλέον κιλά βέβαια, έχει περισσότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για να εμφανίσει διάφορες ασθένειες. Παρουσιάζει δηλαδή, περισσότερη προδιάθεση να εμφανίσει τα γνωστά καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη κλπ. Η προδιάθεση όμως, δεν είναι σιγουριά και ενώ μέχρι στιγμής το επιχείρημα ήταν η άνεση και η καταπόνηση του σώματος (βλ. αρθρώσεις) ήρθε το instagram με τις “curvy yogis” για να το καταρρίψει και αυτό.

Αντίστοιχα με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ένα υπερβολικά παχύ άτομο, κινδύνους αντιμετωπίζει και το υπερβολικά αδύνατο. Έχουμε σίγουρα πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να φύγει από το μυαλό μας ότι όμορφο είναι το αδύνατο. Και αμφιβάλω αν υπάρχει έστω και μια γυναίκα που βλέποντας τα υπέρβαρα μοντέλα θα έμπαινε στη διαδικασία να πάρει κιλά. Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει, είναι να επαναπαυτεί κάποιος που πρέπει για παθολογικούς λόγους να αδυνατίσει. Η μόδα πάντα θα υπερβάλει και θα προκαλεί. Όλες μας έχουμε το δικαίωμα σε αυτήν και το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει η μόδα σε όλα τα μεγέθη και στη συνέχεια θα βρεθεί και η λύση για την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση. Όμορφο είναι το διαφορετικό!

www.facebook.com/grafeiodiatrofis