Ιστορία

Ουίσκι ονομάζεται το αλκοολούχο ποτό που παράγεται από ζύμωση και απόσταξη βύνης δημητριακών (κριθάρι, καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι, σίκαλη) και ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια.

Οι Σκοτσέζοι και οι Ιρλανδοί είναι εκείνοι που μοιράζονται και διεκδικούν την πρωτιά, αφού έμαθαν την τέχνη της απόσταξης από τους Άραβες και τους Κινέζους στις αρχές του 6ου μ.Χ. αιώνα. Παρόλα αυτά, γνωστές χώρες παραγωγής είναι η Αμερική, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Η λέξη whisky είναι παραφθορά του uisge beatha που στην γλώσσα των Σκοτσέζων Κελτών (Gaelic) σημαίνει το νερό της ζωής. Στην πάροδο των χρόνων η λέξη κατέληξε να είναι whisky, ενώ οι Αμερικανοί το προτιμούν με (e), όπως whiskey.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ WHISKY

Είδη

Malt: παράγεται από βύνη κριθαριού και αποστάζεται σε χάλκινους αποστακτήρες.

Single Malt: παράγεται σε ένα αποσταγματοποιείο για να εκφράσει μοναδικά τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Αποστάζεται δύο φορές σ χάλκινα αποστακτήρια και ωριμάζει επί χρόνια σε δρύινα βαρέλια, μέχρι το καθένα να αποκτήσει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Blended Malt ή Pure Malt: το ουίσκι που προκύπτει από την ανάμειξη malt whiskies από διαφορετικά αποσταγματοποιεία.

Grain: παράγεται από διάφορα βυνοποιημένα ή μη δημητριακά.

Blended: ονομάζεται το ουίσκι που προκύπτει από την ανάμειξη malt και grain whiskies. Τα ουίσκι που περιγράφονται ως Scotch whisky ή Irish whiskey είναι συνήθως blended.

Bourbon: προέρχεται από την Αμερική και παράγεται από βύνη διάφορων δημητριακών με κύρια βάση το καλαμπόκι.

Cask Strength: η κατηγορία των καλύτερων αποσταγμάτων ουίσκι, όπου εμφιαλώνονται απευθείας από το βαρέλι χωρίς διόρθωση του αλκοολικού τους βαθμού.

Με τι ταιριάζει:

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα το ουίσκι το τιμάμε σε σωλήνα με πάγο, κόλα και ξηρούς καρπούς. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει έτσι, αλλά δυστυχώς με αυτό τον τρόπο χάνουμε το ταξίδι στα αρώματα του κάθε ουίσκι, καθώς και στους γευστικούς πειρασμούς που μπορούν να το συνοδεύσουν κατάλληλα.

Πιο συγκεκριμένα, στα πιο φρέσκα και απλά ουίσκι ο καλύτερος συνδυασμός είναι τα φρούτα και οι σαλάτες. Τα malts είναι ιδανικά με καπνιστά κρέατα. Τα bourbon επίσης με κρέατα, συνοδευμένα όμως με σπέσιαλ σαλάτες. Φυσικά η πλειοψηφία των κατηγοριών ταιριάζουν με ποικιλίες τυριών, σοκολάτες και πούρα.

how-to-whiskey-chocolate-pairing

Τον τελευταίο χρόνο, πολλά μπαράκια πρόσθεσαν στους καταλόγους τους κοκτέιλ από ουίσκι. Μπορεί μία τέτοια δοκιμή, να μην συγκινεί αυτούς, που η γεύση του ουίσκι τους μοιάζει ιδιαίτερη, αλλά αν πέσετε στα χέρια ενός δημιουργικού μπάρμαν είμαι βέβαιη πως θα ξετρελαθείτε από την νοστιμιά του. Εμπιστευτείτε τον, αφού του εξηγήσετε πρώτα τις γεύσεις που σας αρέσουν. Τολμήστε το λοιπόν!